Axles Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Ano dokręcam korbę śrubą mocującą tyle ile umie ręcznie imbusem (bo mam na imbus, nie jak że zdjęcia wyżej), późnej jeszcze przedłużeniem rurki. Tak przykręcona korba powoduje że przerzutka nie ma szans wrzucić łańcucha na największą zębatkę (zdjęcia wyżej) mimo nawet całkowitego poluzowania linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 A zakres przerzutki jest wyregulowany prawidlowo śrubami L i H? PS A dlaczego to wszystko robisz? Wymiana suportu? Wymiana korby? Co to za korba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axles Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 j/w przerzutka zwyczajnie nie sięga swoim zakresem do pozycji najwyższej zębatki, a na starym supporcie nie było problemów. Stary suport jest identyczny jak nowy więc winą musi być wg. mnie tylko głębokość "wejścia" korby na suport. Śruby L i H są praktycznie wykręcone i mogę ręcznie sprawdzać zakres regulacji "przerzutki" i ona właśnie nie sięga na najwyższą zębatkę. Dlaczego to robię, ano w supporcie podczas jazdy dało się odczuć jak coś przeskakuje, nie chodzi płynnie i nie był wymieniany od 2015 roku. Korb nie wymieniałem, próbuję zamontować te które miałem ze starym suportem - jak pisałem - identyczny wizualnie i parametrowo jak stary. Tak podsumowując wg. mnie, a na rowerach nie znam się jakoś specjalnie, ale typowa lamka też nie jestem.. Moja wersja, było tak, że ten serwisant co składał rower w 2015 bardzo wielką siłą umieścił korby na supporcie. Dowodzi temu chociażby to, że musiałem ogromną siłę przyłożyć by zdjąć korby no i ukręciłem blisko 1,5 centymetrową śrubę ściągacza. W końcu zdjąłem korby i teraz staram się zamocować/wsunąć je "do końca" na supporcie i mam problem w drugą stronę, czyli że nie mam jak ich wcisnąć stąd pilnikowanie wnętrza kwadratu korby gdy nie ma innych pomysłów co jest nie tak w moim przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Rozumiem. Czy model korby jest znany? Na ramionach powinna być naklejka lub wybite. I przy okazji co za rower, model i rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axles Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Rower to składak Lazaro Integral V3 2015 ale to pewnie do niczego nie zda się, zaś korba to Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 3 godziny temu, Axles napisał: Stary suport jest identyczny jak nowy więc winą musi być wg. mnie tylko głębokość "wejścia" korby na suport. W dniu 16.06.2021 o 08:03, Axles napisał: Osie są dobre, ten kupiłem https://allegro.pl/oferta/shimano-bb-un300-suport-kwadrat-68-122-5mm-bsa-10248118681 a ten że zdjęcia miałem. Stary suport nie jest identyczny. Jest tylko nominalnie opisany jako 122,5 mm. A to wcale nie musi oznaczać, że oś z prawej strony wystaje na identyczną długość, jak w suporcie innego producenta. Ten parametr ma decydujące znaczenie dla ustawienia przedniej przerzutki, a nie tylko całkowita długość osi (ta może być nawet identyczna). W dodatku suport Shimano ma taką tulejkę z prawej na osi, która pełni rolę ogranicznika, i nawet jak podpiłujesz kwadrat (to był moim zdaniem bardzo zły pomysł, bo nie zachowasz idealnie kątów płaszczyzn gniazda) korba wcale nie musi wejść głębiej, a będzie tylko mniej stabilna. Moim zdaniem, jeśli przerzutka, pomimo wykręconej na max śruby H, nie pozwala wrzucić na duży blat, to suport jest po prostu za długi. Możesz jeszcze spróbować dokręcić korbę inną śrubą, taką z łbem 14 mm pod klucz nasadowy. Taki klucz jest dużo sztywniejszy i może uzyskasz jeszcze z milimetr, chyba że korba opiera się o tulejkę na osi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axles Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Cytat jeszcze z milimetr, chyba że korba opiera się o tulejkę na osi. Korba ma daleko jeszcze aby opierać się o tuleję, jest jeszcze z centymetr na oko miejsca. Cytat A to wcale nie musi oznaczać, że oś z prawej strony wystaje na identyczną długość, jak w suporcie innego producenta. Kurcze wydaje mi się, że mierzyłem to i było identycznie, ale jeszcze w domu sprawdzę raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 No dziwna sprawa. Internety twierdzą że do M391 suport jest 123mm. I ty masz taki. I to powinno działać , z odpiętą linką i wykręconymi śrubami L i H przednia przerzutka powinna dać się wychylić ręka do największej zębatki. Jak nie idzie z tego powodu że osiągnięto maksymalne wysunięcie (a nie dlatego że jest brudna i zardzewiała i wymaga zbyt dużo sił :), no to wygląda na to że suport jest jednak zbyt długi. Lub kwadrat na korbie lub suporcie jest uszkodzony i nie wchodzi tak jak powinien. Zmierz odległość środek mufy - środkowa zębatka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Na Twoich zdjęciach widziałem, że mufa suportu z prawej strony ma grubą warstwę lakieru. Z lewej to nie przeszkadza, bo miska suportu nie ma tam kołnierza, ale z prawej warto splanować mufę, albo chociaż spiłować pilnikiem lakier. Warstwa lakieru, oprócz skutku w postaci nieco większego wystawania pomimo wkręcenia miski do oporu (może to nie jest dużo, ale czasem wystarczająco dużo, by zębatka była o te 0,5 mm za daleko do poprawnego działania przerzutki), powoduje czasem także luzowanie się prawej miski. Lakier nie jest tak twardy jak materiał ramy i styk kołnierza prawej miski z ramą jest upośledzony poprzez lakier. Z czasem to się może pokruszyć i miska zacznie się kiwać na boki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axles Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 suport stary i nowy, praktycznie nie widać różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axles Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Serio już nie mam z tym sił, dziś w garażu przyjrzałem się pod konkretnym światłem i suport wchodzi do końca tzn. do miejsca gdzie z kwadratu robi się okrągły więc nie ma szans dalej go wcisnąć. Stary suport ma dokładnie te wymiary co nowy więc jakim cholerka sposobem ten co składał rower X lat temu to spasował wszystko, że śmigało. W dniu 24.06.2021 o 12:06, remover napisał: Zmierz odległość środek mufy - środkowa zębatka. Ciężko to dokładnie zmierzyć, ale około 5,3cm. Mufa ma 6,6cm - dodatkowe info Przy okazji co jest nie tak że łańcuch mi trze o ten element? Źle łańcuch przyciągnąłem, czy jak? Wideo: https://www.dropbox.com/s/6l1moltu251ity8/1624720763956.mp4?dl=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Tak źle przełożyłeś... ale każdy chyba chociaż raz w życiu tak założył łańcuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axles Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Faktycznie ciutkę na zdjęciach z netu różni się Już poprawiłem. Poza tym chwilę po napisaniu postu jeszcze raz dokręciłem korbę, imbus się skrzywił i wiecie co, chyba to było to, mam na największej zębatce nic nie ociera się, teraz jedynie muszę śrubki wkręcić i wyregulować. Pytania poboczne, mam nowy łańcuch https://allegro.pl/oferta/kmc-x8-lancuch-6-7-8s-sr-sz-x8-93-spinka-8770079932 ale ja gamoń z pamięci myślałem, że mam 7 przełożeń na kasecie, a okazało się że jest ich 9 czy będzie to bardzo problematyczne? Mam jeszcze czas na zwrot. PS. Łańcuch jest czymś klejącym smarnięty (pewnie zabezpieczenie w trakcie magazynowania) rozumiem, że to zmyć odtłuszczaczem czy coś i dać normalny smar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Można zostawić łańcuch. 8x i 9x roznice minimalne, nie powinno być problemów. I bron boże nie zmywaj fabrycznego smaru. Możesz przetrzeć suchą ścierką na zewnątrz. Jeździj poku łańcuch sie nie zrobi głośny, wtedy można oczyścić ten syf co się nazbiera, szmatką z rozpuszczalnikiem lub sprejem do czyszczenia tarcz (samochodowych, bo tanszy jest) i nałożyć smar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.