alexsob Napisano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Co zrobić jak ściągaczem nie można ściągną korby. Stanąłem nawet na kluczu i druga noga na pedale i nic. ma ktoś jakiś sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Proszę, może ktoś mnie poprawi, ale pomaga, jak ściągacz jest nasmarowany. Można też zastosować delikatne ostukiwanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexsob Napisano 5 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Stukałem pukałem ,niestety nic z tego. Dodatkowo zgwintowałem ten ściągacz który nie chciał mi wejść, to smarowałem smarem do łańcucha Brunoxa. po kilku próbach zaczął wchodzić.. Chyba zostaje tylko wiertarka ale piła do metalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro73 Napisano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Zastosuj jakiś środek odrdzewiacz, ja zawsze robię tak jak korba nie chciała zejść, dokręć trochę, puknij młotkiem, dokręć trochę i znowu puknij. Jeszcze jest sposób że wykręcasz śruby mocujące i jeździsz przez jakiś czas, podobno lekko schodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexsob Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Użyłem WD40 i niestety nic. Został tylko serwis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axles Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Widzę temat świeży Też pierwszy raz ściągam korby, wkręcam ściągacz do oporu, wkręcam w niego śrubę i nawet 30cm kluczem francuskim nie potrafię ściągnąć korby. Druga strona to samo. Rdzy tam nie ma bo to aluminium, ale spróbuję wd40. Druga sprawa czy jak już ściągnę to czy gwinty smaruje się jakimś smarem (jakim?) aby w przyszłości łatwo odkręcało się? Ogólnie mam za kilka dni urodziny, rodzina nie ma pomysłu na prezent, warto zainwestować w jakiś lepszy ściągacz (ten z Allegro za kilka zł) klucz do suportu itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Lepszym prezentem będzie korba ht2. To nie jest kwestia ściągacza, szybciej poleci alu gwint na korbie niż stalowy na ściągaczu BTW jeśli wam się połączenie zapiekło to położyć rower, nalać odrdzewiacza/ropy itp, zostawić na noc i spróbować kolejnego dnia. Jeśli nadal się nie uda to zostaje pojeździć z odkręconą śrubą albo i nawet wkręconym/napiętym ściągaczem, tylko uważać na łydki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Ja bym zrobił to w następujący sposób,WD40 dość sporo,parę razy bym puknął młotkiem gumowym.I bym to zostawił na jakieś 8 godzin.Jak to nie pomoże to palnik mały na gaz i musi zejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 12 Czerwca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 W dniu 9.06.2021 o 20:34, Axles napisał: Druga sprawa czy jak już ściągnę to czy gwinty smaruje się jakimś smarem (jakim?) aby w przyszłości łatwo odkręcało się? Nie masz co smarować gwintów, bo w suporcie na kwadrat, Octalink itd. go nie ma. Korba jest montowana na wcisk na oś suportu. Możesz dać jedynie cieniutki film ze smaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axles Napisano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 Panowie pomocy, po wielu trudach, ukręconym ściągaczu do korby ta się poddała z jednej i drugiej strony. Wykręciłem suport, nowy zakręciłem i mimo, że wydaje mi się, że na maks to że coś poszło nie tak. Chodzi o to, że korba z napędem (zębatką) będąc na największej zębatce to tak jakby przekładnia nie ma szans by na nią wrzucić łańcuch. Inaczej, albo suport za mało wkręciłem (mniej prawdopodobne) albo korbę nie wbiłem do końca (bardziej prawdopodobne) tyle, że nie wiem jak ją wbić bardziej, porządnie młotkiem gumowy stukałem i dociągałem śrubą mocującą korbę do suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro73 Napisano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 Może być też że kupiłeś suport który ma krótszą oś od poprzedniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 Wyślij więcej zdjęć,coś mi tu nie gra. Porównaj jeden suport z drugim,ich długość.I daj więcej zdjęć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axles Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Osie są dobre, ten kupiłem https://allegro.pl/oferta/shimano-bb-un300-suport-kwadrat-68-122-5mm-bsa-10248118681 a ten że zdjęcia miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Daj więcej zdjęć,zobaczę jak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axles Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Ciężko mi uchwycić to na zdjęciach bo też nie wiem czego zdjęcia robić. Ja dalej uważam, że problemem jest nie do końca wbita korba, mimo że dałem warstewkę smaru, że klupałem młotkiem gumowym ona chyba bardziej powinna wejść, a razem z nią zębatki przesuną się i będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro73 Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Ściągnij tę korbę jeszcze raz, sprawdź obie powierzchnie czy nie na jakiś zadziorów, rdzy czy innego świństwa które nie pozwala dojść do końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axles Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Jest czysto i gładko. Zmierzyłem suwmiarką kilka razy jak tylko dokładnie umiem i tak: - stary suport ma wymiary kwadratu od 1,27cm i zwiększa się 1,37cm, nowy identycznie. - korba ma wymiary od strony jak wsadzam 1,33cm i zmniejsza się do 1,27cm Czyli jak dobrze liczę przy końcu jak wsadzam korbę na suport jest różnica (1,37cm - 1,27cm) 1mm więc dlatego nie jestem w stanie tego wsadzić Chyba wezmę pilnik i korbę spiłuję trochę, To by tłumaczyło też dlaczego tak męczyłem się by zdjąć korby z starego suportu, kilka dni zabawy i jeden ukręcony ściągacz, a śruba jego ma z 1cm przekroju więc widać jaką siłę w to wpakowałem. Jeszcze inna sprawa, nie wiem czemu myślałem że mam z tyłu 7 zębatek, nie sprawdziłem tego i kupiłem łańcuch na 6-8, a okazuje się że mam 9. Czy taki łańcuch pewne że będzie spadał, a jeśli tak to czy mogę te jedno-dwa ogniwa usunąć rozkuwaczem/skuwaczem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axles Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Panowie proszę jeszcze o pomoc, piłuję pilnikiem i powoli sukces odnoszę (póki co korba bez zębatek wchodzi łatwo), ale zastanawia mnie czy suport dobrze wsadziłem, otóż kierowałem się oznaczeniem R - prawy, L - lewy czyli jak siedzę na rowerze R z prawej strony, ale to może nie oznacza to co myślałem, a kierunek wkręcania w ramę? Czyli jest możliwość, że wkręciłem na odwrót i od strony zębatek ten trzepień suportu mniej wychodzi niż powinien? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Coś dziwnego kombinujesz... ściągaczem przykręcasz (wciskasz) korbę? Do tego są śruby korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 5 godzin temu, Axles napisał: Panowie proszę jeszcze o pomoc, piłuję pilnikiem i powoli sukces odnoszę (póki co korba bez zębatek wchodzi łatwo), ale zastanawia mnie czy suport dobrze wsadziłem, otóż kierowałem się oznaczeniem R - prawy, L - lewy czyli jak siedzę na rowerze R z prawej strony, ale to może nie oznacza to co myślałem, a kierunek wkręcania w ramę? Czyli jest możliwość, że wkręciłem na odwrót i od strony zębatek ten trzepień suportu mniej wychodzi niż powinien? Coś dziwnego kombinujesz, to prawda. A suport się wkręca w taki sposób że nakrętka zamocowana na stałe idzie od strony napędu, nakrętka oddzielna ze strony nie napędowej. I tego nie da się chyba inaczej. Obrazek dla zobrazowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axles Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Możecie rozwinąć, bo nie wiem o czym piszeszecie, że gdzie ja niby pisałem że ściągaczem przykręcam korby? Cytat A suport się wkręca w taki sposób że nakrętka zamocowana na stałe idzie od strony napędu, nakrętka oddzielna ze strony nie napędowej. No to tak mam na szczęście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Przepraszam za ściągacz, tak jakoś mi się ubzdurało. Mniejsza z tym. Dociągasz śrubą korbę i nie idzie głebiej czy usiłujesz ją wcisnąć bez przykręcania śruby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Nie piluj korbę, to kiepski pomysł. Zdejmi ją i zrob zdjęcie suportuz gory z obu stron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axles Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Godzinę temu, abdesign napisał: Dociągasz śrubą korbę i nie idzie głebiej czy usiłujesz ją wcisnąć bez przykręcania śruby? Tak, dociągam korbę śrubą mocującą imbusem z przedłużeniem ramienia więc siła naprawdę spora. Tu oryginalne, duże rozdzielczości zdjęć: https://www.dropbox.com/sh/kpx7wvy6khxrl5k/AADnma0NoQNeFr-zKvZPGj4Ha?dl=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Wygląda prawidlowo. No przykręcasz do napędowej strony korbę. I co się dzieje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.