spidelli Napisano 4 Lipca 2021 Autor Napisano 4 Lipca 2021 Zgadza się. Ale i tak nie jestem fanem przednich bagażników, prędzej zostawię ten nieszczęsny dyndający tobołek na kierownicę.
spidelli Napisano 4 Lipca 2021 Autor Napisano 4 Lipca 2021 Po pierwsze, to jak tak dalej pójdzie, to wykupię wszystko, co stoi na sklepie Przyjemnej na południu Spieszcie się Po drugie, bobki zbierają szuter i szlifują ramę. Okleilem folią bezbarwną przed przejeżdżką ale chyba dokleję. Po trzecie, klocek dzwoni po tarczy po 20 km. Poza tym - rogal na fejsie
stpman Napisano 5 Lipca 2021 Napisano 5 Lipca 2021 Bardzo ciekawy temat Szukałeś roweru wyprawowego, skończyłeś z rowerem przełajowym... Nie ogarniam... Choć w sumie najważniejsze, że ty jesteś zadowolony
some1 Napisano 5 Lipca 2021 Napisano 5 Lipca 2021 A czym to się różni? Geometria jak w gravelu, opony gravelowe, mocowania na bagaż są, jedynie korba trochę twarda.
spidelli Napisano 5 Lipca 2021 Autor Napisano 5 Lipca 2021 Korba twarda, fakt. Ale nie widziałem się na 4C Triban 100 też żaden wyprawowiec Uczcie się na moich błędach
Tomek21001 Napisano 5 Lipca 2021 Napisano 5 Lipca 2021 Na 4C trzeba się przejechać.Wrażenia podobne do MB W123 albo 124.Niby nic szczególnego,bieda,koni mało.A dowiezie wszędzie i to bardzo wygodnie.
spidelli Napisano 6 Lipca 2021 Autor Napisano 6 Lipca 2021 @Tomek21001 Gdyby to było możliwe, to czemu nie? Ale rower niedostępny w okolicy (100 km nie jest dla mnie przeszkodą). Poza tym, jednak nie czułbym się na rowerze wyprawowym - za rzadko i za blisko jeżdżę. Za to co tydzień jest niedziela, którą staram się spędzić na rowerze. Mieszkam w takiej okolicy, że w ramach pętli ~100 km mam w zasięgu i Masyw Ślęży i Góry Sowie, a nigdy nie udało mi się jeszcze podjechać na raz z Walimia do Sokolca Pewnie na stalowym Marinie przyjemnie się zjeżdża ale najpierw trzeba podjechać Do tej pory robotę robił u mnie Triban 100, który miał być suportem dla szosowego Tribana 540. Ale ten drugi za bardzo mnie ograniczał. Dlatego zmieniłem go na Gestalta 2, którym wjadę zdecydowanie dalej, a przynajmniej zły asfalt nie będzie przeszkodą. Na tym rowerze mam zamiar pojeździć szybko i daleko. Na Tribanie 100 zaliczyłem dwie wyprawy sakwiarskie i ogólnie dał radę, chociaż był to zdecydowanie underbiking, zwłaszcza na Czechy Co mi w nim przeszkadzało po ostatniej wyprawie - stoi w pierwszym rozdziale tej opowieści. Tak jak wypunktował @stpman Cortina nie spełnia tych założeń - nie ma wcale szerszej opony a korbę ma twardszą, bo granny gear to 36:34 względem tribanowego 30:34. Ale z Tiagrą chyba można coś pokombinować? Za to karbonowy widelec robi robotę i przetestowałem go i na szutrze i na dziurawym asfalcie i na betonowych płytach stuk-stuk. Jest lepiej niż na Tribanie Mam za to sztywne osie, ramę dość otwartą, żeby pomieściła torbę i bidony, mocowania na bagażnik, na stopkę (!) i na błotniki. W tym roku już żadne sakwy mi nie grożą ale kilka piekielnych niedziel - i owszem. No i jak żona zechce wysłać mnie po bułki na zawody CX, to mam co najmniej jeden powód mniej, żeby się wykręcić A gdybym się jednak zdecydował wystartować to mogę pojechać tam... z sakwami 😂🤣
trendyfendi Napisano 6 Lipca 2021 Napisano 6 Lipca 2021 imho, @spidelli nie gniewaj się, ale zakup wydaje się być bezsensowny. Wystarczyłoby kupić Cortine zamiast Gestalta, dokupić drugi zestaw kół, wysoki stożek typowo szosowe i miałbyś mega uniwersalny rower. Teraz masz 2 rowery niewiele się różniące od siebie.
spidelli Napisano 6 Lipca 2021 Autor Napisano 6 Lipca 2021 @trendyfendi Ale o co się gniewać, jak masz rację Ja już widziałem koła z Gestalta w Cortinie Z tym, że chcę mieć dwa rowery. Do Cortiny przyjdzie bagażnik. Może pokiwam się nad zmiękczeniem napędu, może inna kaseta? Na szerszą oponę też jest jeszcze miejsce. Gestalt będzie przecinakiem. Chcę się pobawić w jakieś ultra po asfalcie. Inna sprawa, że ja te rowery wyszperałem po sklepach - jeden 40 km od domu, drugi - 50 ale w przeciwną stronę Dlatego pisałem - uczcie się na moich błędach
trendyfendi Napisano 6 Lipca 2021 Napisano 6 Lipca 2021 jeśli to nie tajemnica dostałeś jakiś rabat na C AX1 ?
wojtasin Napisano 6 Lipca 2021 Napisano 6 Lipca 2021 W dniu 4.07.2021 o 12:12, spidelli napisał: Adaptery z Decathlonu pod bidony już mi chodzą po głowie Odpuść, z doświadczenia polecałbym raczej opaski Elite, są droższe, też nie są doskonałe, ale trzymają się o wiele sztywniej od tych deca, szczególnie jeśli planujesz założyć coś więcej, niż litrowy bidon.
spidelli Napisano 6 Lipca 2021 Autor Napisano 6 Lipca 2021 Coś tam urwałem Przy poprzednim zakupie nie udało się ale dostałem pedały w gratisie. Generalnie to określa moje "zdolności negocjacyjne" Ale cieszę się z tego, że w pełni sezonu mam ból głowy innego rodzaju niż większość w tym wątku. I nawet żona długo nie szalała
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.