spidelli Napisano 17 Czerwca 2021 Autor Napisano 17 Czerwca 2021 Tzn. regulować jako tako potrafię ale efekt jest krótkotrwały Pod takim obciążeniem trafiały mi się obcierki ale dużą tarczę użyłem raz czy dwa - bez sensu, skoro musiałem czekać na żonę Ale kilka razy okrutnie zgrzytał łańcuch - i u mnie i u żony - tak jakby źle siedział na zębatce z tyłu i zmiana góra - dół nie pomagała. Ustępowało samo. Czy to mogło być spowodowane "rozjechaniem" koła pod obciążeniem i zmiany linii łańcucha? Prędkość w tym drugim rowerze jest mniej istotna.
Tomek21001 Napisano 17 Czerwca 2021 Napisano 17 Czerwca 2021 Opcja 676 : - przecież temu Gestaltowi, co masz, nic nie brakuje . Dostosuj napęd w Gestalcie tak, żeby nadawał się do jazdy solo i na wyprawę ( 42/28 mtb albo 46/30 GRX z większą kasetą albo jak Ci tam pasuje.) - dokup Extrawheela - zapakujesz tam na dużych sakwach manele swoje i żony, nie będziesz oszpecał roweru bagaznikiem i innymi pierdołami, taki zestaw prowadzi się o niebo lepiej niż juczny rower z sakwami z przodu i z tyłu. (ograniczenia to przenoszenie roweru/przyczepy , ładowanie do nieprzystosowanych pociągów itd, ale zalet jest o niebo więcej a podróżujecie w 2 osoby, więc bedzie łatwiej) - za zaoszczędzone na niepotrzebny zakup kolejnego roweru - kup rower ! (oczywiście dla zony, jak najlżejszy,ładny i wygodny, kiedy będzie jechała na lekko wzrośnie prędkośc, zasięg ,możliwosci jazdy po cięższych trasach itd) - wszystko,co pozostanie po tych porządkach - posprzedawaj ( nie będzie korcic do kombinacji i chaosu ("rowerowe feng-shui"))
spidelli Napisano 17 Czerwca 2021 Autor Napisano 17 Czerwca 2021 @Tomek2001 Właśnie miałem Cię już wcześniej pytać o "przyczepkę" ale wypadło mi z głowy Pomysł jest ciekawy ale Gestalta bym wolał zostawić jak jest - on jest fajny do "kawalerskich" wypadów, mam co do niego też plany związane z dystansami ultra (raczej bez żony). On ma też mocno "szosową" oponę. Dla mnie to żaden gravel w takiej konfiguracji, jak go sprzedają, raczej szosa na polskie drogi Żonę też molestuję, wprost się nie przyzna ale już kilka razy jej się wymsknęło, że lżejszy rower by chciała, niż Trek z uginaczem Więc 2x nowy rower i do tego przyczepkę
spidelli Napisano 20 Czerwca 2021 Autor Napisano 20 Czerwca 2021 Dobra, w zasadzie zdecydowałem się - będę polował na Gestalt X10. Zdecydowanie nie jest to wzór roweru wyprawowego ale będę miał z nim na pewno sporo frajdy "na pusto". Powinienem na niego upchnąć moje małe sakwy Gravel-Pack, na widelec wrzucę te worki Ortlieba - po 4 litry dodatkowej pojemności a nie będzie potrzeby kupowania bagażników na widelec. Żonę namawiam na DSX1, więc zapełnimy piwnicę Marinami
stpman Napisano 20 Czerwca 2021 Napisano 20 Czerwca 2021 Szczerze mówiąc to nie bardzo rozumiem jaki jest sens kupowania Gestalta X10, mając w garażu już Gestalta. Jaką przewagę da Ci brak jednego blatu z przodu?
spidelli Napisano 20 Czerwca 2021 Autor Napisano 20 Czerwca 2021 Bo Gestalt 2 w specyfikacji z pudełka to IMHO żaden gravel. Korba kompaktowa, Tiagra, opona 30 o delikatnym bieżniku. Wejdzie max 700x35mm. Dla mnie to rower na asfalt i tyle I na rollki zimą. GX10 to też inna, szersza opona, nie tylko napęd. Jest 700x40 a wejdzie 700Cx42 lub 650Bx47. To plus napęd robi z tego roweru gravela. Do tej pory też miałem dwa rowery o w sumie podobnej charakterystyce - szosę na 105 i slicku 25 oraz klocka na Clarisie i oponie 32. Nie będę się bawił w drugie komplety opon itp. ani wieszał bagażników na Gestalcie, po prostu wolę dwa rowery. Myślałem o Pine Mountain ale nie ten budżet a żona musiałaby wtedy też mieć dwa rowery a to już szaleństwo Jeśli N+ za 3699 ma być świetnym rowerem to wolę GX10 za 4799 Inaczej: chciałbym żebyśmy mieli z żoną fajne gravele do jazdy po okolicy i pod sakwy. Dodatkowo ja chcę rower do szybkiej jazdy po szosie i do dystansów ultra, bo tego też chcę spróbować.
MikeSkywalker Napisano 20 Czerwca 2021 Napisano 20 Czerwca 2021 No ma to sens Też jeszcze do niedawna w ten sposób kombinowałem, czyli dwa gravele, jeden w opcji szosowej, drugi w opcji wyprawowej, 1x11, bagażniki, szeroka guma, błotniki i te sprawy. No i jeszcze ostateczna decyzja nie zapadła ale jestem prawie pewien że idę w stronę wyprawową na prostej kierownicy, coś w stylu Treka 1120.
spidelli Napisano 21 Czerwca 2021 Autor Napisano 21 Czerwca 2021 Właśnie kategoria "gravel" to chyba jedna z gorzej uporządkowanych. Hasło "szosa" - i wszystko z grubsza jasne. Tymczasem tutaj jest tyle wizji i koncepcji, że każdy ma przed oczyma co innego, jak już padnie to zaklęcie "gravel". Geometria ramy to coś, czego nie ogarniam ale w kwestii napędów, opon czy materiałów jest cała masa wariacji. Kusi mnie też prosta kiera, bo DSX1 przy GX10 prezentuje się fajniej osprzętowo; ewentualnie fajny jest Giant Toughroad, choć to już raczej nie gravel tylko "wyprawówka" ale cena jest trochę zbyt wysoka - i za wersję gorzej wyposażoną i za tę wypasioną z bagażnikami.
MikeSkywalker Napisano 21 Czerwca 2021 Napisano 21 Czerwca 2021 Z tym już nikt Ci nie pomoże. Baran zawsze wychodzi drożej, z racji klamkomanetek. Wybór między nim a prosta kierownicą - zależy w 100% od użytkownika, a każda grupa ma zwolenników. Statystycznie - jeśli mogę to tak ująć, znacznie mniej jest jednak zagorzałych miłośników prostej kierownicy, a znacznie więcej osób które przesiadły się na baranka i są zadowolone.
spidelli Napisano 21 Czerwca 2021 Autor Napisano 21 Czerwca 2021 Cie choroba: https://int.mongoose.com/collections/urban/products/grendel Baran z uginaczem
spidelli Napisano 22 Czerwca 2021 Autor Napisano 22 Czerwca 2021 I znalazłem krótką ale treściwą recenzję Mongoose Grendel:
spidelli Napisano 25 Czerwca 2021 Autor Napisano 25 Czerwca 2021 Jestem zapisany na kilka list oczekujących na GX10 ale z nudów przekopuję internety i - Breezer Radar Cafe - całkiem fajny rower, choć nie ma sztywnych osi. Ten patent winduje cenę Breezera już poza budżet. Wracając do Cafe - Deore 1x10 (11 - 42), tarcza 38, opona - Kenda Small Block Eight 29x1.9. Fajne uzupełnienie do "szosowego" Gestalta 2, trochę mocowań pod bidony, więc można objuczyć. Felt Broam 60 - też ciekawy ale zbyt "szosowy" w wyjściowej konfiguracji a chciałbym rower, w którym nie zaczynam od grzebania.
McFly88 Napisano 26 Czerwca 2021 Napisano 26 Czerwca 2021 Jest jeszcze Radar Expert z barankiem od Breezera ale trzeba uważać tutaj z rozmiarowka. Mają długie gorne rury
spidelli Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Napisano 27 Czerwca 2021 @McFly88 Tak, wziąłem go na radar Rozmiar 51 w moim przypadku czyli na wzrost 5'9" Szkoda, że nie ma sztywnych osiek ale naprawdę ciekawy rower. Tym bardziej, że zwątpiłem w 1x11 na spłaszczonej rurce w Gestalt X10 czyli bez opcji dodania przedniej przerzutki Generalnie, to Marin nie ma nic w ofercie ciekawego Może Lombard 2, gdyby był dostępny.... W sumie Radar to taki 4C tylko że droższy Ale w zasadzie kompletny, bo i opona szeroka i 2x9 by mi wystarczyło.
McFly88 Napisano 27 Czerwca 2021 Napisano 27 Czerwca 2021 Z tego co widziałem w wątku, masz clarisa na stanie. Weź nicasio+ i ewentualnie zmienisz naped z 1x na 2x
spidelli Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Napisano 27 Czerwca 2021 Cytat Weź nicasio+ i ewentualnie zmienisz naped z 1x na 2x Jest to jakaś myśl ale patrząc na to, że trzeba dokupić przerzutkę i klamkę* nie prościej po prostu wziąć Radara? Cenowo wyjdzie chyba podobnie a z pudełka jest fajny rower do jazdy... Edyta: korba i suport też... ---------------------------------- * nawet dwie, bo wolałbym Sorę od Microshiftu - nie przemawia do mnie takie prowadzenie przewodów.
spidelli Napisano 3 Lipca 2021 Autor Napisano 3 Lipca 2021 Po kilku tarotach, filmikach na YT, nieprzespanych nocach i jazdach próbnych przyszła pora na decyzję. Najpierw mocno nakręciłem się na Pine Mountain ze sztywnym widelcem z oeliksa. Przebolałbym te 15 kg samego szczęścia ale nie wiem nic o piastach w standardzie 141x9... Potem Bushcraftowy przejechał Wanogę na Team Marin 2 i chwalił się tym bezczelnie, a nawet założył bagażnik, choć facet sprzedający Mariny twierdził, że to nie-moż-liiii-we. Możliwe ale upierdliwe i trzeba płacić w funtach (pan sobie zanotuje, to ważny etap na ścieżce pana rozwoju osobistego). Przewiozłem zad na Team Marin 1 ale ani tam pod ramę nic sensownego nie wejdzie, ani nie będę ściągał bagażnika za równowartość 1000 zł z jakiegoś egzotycznego królestwa na końcu świata. Poza tym żona nie wyraziła zgody na bikepacking. Obmacałem jeszcze Bobcata 4 (podnieść mi się go nie udało) po czym złapałem się za głowę i rzekłem, "nie, są w życiu pewne zasady. Deskę mogę podnosić i opuszczać ale sikał na siedząco nie będę. Ani jeździł z amortyzatorem! Fuj!". Stałem się zatem szczęśliwym posiadaczem Marina Cortiny AX1 i uzyskałem stan rowerowej nirwany... Nie obchodzi mnie, że mam twardsze przełożenia niż w Tribanie. Mam za to zarąbiste malowanie i radiator na hamulcu oraz regulaminowe opony z bobkami. Dziękuję wszystkim za rady ale wychodzi na to, że moja metoda - skocz w sobotę do jakiegoś sklepu, gdzie pociągi kończą swój bieg, a nie wyjdziesz z pustymi rękami - działa wyśmienicie.
przemeg Napisano 4 Lipca 2021 Napisano 4 Lipca 2021 @spidelli no i graty. 1.5 roku temu się do niego przymierzałem w lokalnym sklepie. Dla mnie jednak pozycja była za agresywna no i finalnie chciałem xc z prostą kierą. Ale cena była rozsądna i malowanie fajniutkie. Ten rower świetnie wyglądał. Na brak mocowań chyba też nie będziesz narzekał. Tak samo brak przełożeń, więcej opcji niz w gestalcie x10 pewnie w trasie będzie odczuwalne. Dobrej zabawy
MikeSkywalker Napisano 4 Lipca 2021 Napisano 4 Lipca 2021 Rower wyprawowy, rozważania pomiędzy Clarisem a Sorą, a docelowo - przełajka z Tiagrą Ale to prawda, piękne, podobny zestaw kolorów marzył mi się kiedyś w customie, Marin mnie uprzedził.
spidelli Napisano 4 Lipca 2021 Autor Napisano 4 Lipca 2021 Najbardziej bylem nastawiony na Gestalt X10 ale zero opcji na przednią przerzutkę. ... I lista kolejkowa. A ten czekał na mnie A tytuł wątku powinien być: "Rower używany jako wyprawowy"
MikeSkywalker Napisano 4 Lipca 2021 Napisano 4 Lipca 2021 Nie licząc tego że karbonowego widelca nie obwiesisz szpejem to spokojnie go zaadaptujesz na jakąś wycieczkę. Mocowania pod bagażnik są, do tego kierownica/rama do zagospodarowania, da radę
spidelli Napisano 4 Lipca 2021 Autor Napisano 4 Lipca 2021 39 minut temu, MikeSkywalker napisał: karbonowego widelca nie obwiesisz szpejem Adaptery z Decathlonu pod bidony już mi chodzą po głowie
MikeSkywalker Napisano 4 Lipca 2021 Napisano 4 Lipca 2021 Bidony tak, ja miałem na myśli że jakieś większe torby odpadają.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.