Skocz do zawartości

[Opony] Opona 2.25 na obręcz 35mm Vittoria Mezcal na Dartmoor Cruiser 27.5"

WitWitu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Kupiłem rower Dartmoor Primal EVO 27.5 wszystko jest super, ale opony 2.6 z którymi rower jest sprzedawany trochę nie trafiają w moje potrzeby. Mają ogromne opory toczenia, na piachu, błocie sprawują się wyśmienicie, ale to jest jakieś może 10% nawierzchni po jakiej się poruszam, zwyczajnie nogi mi wysiadają przez te opony. Potrzebuję nieco węższych opon z bardziej uniwersalnym bieżnikiem, takie którymi można pojechać 10km asfaltem i wjechać do lasu, czasami zjeżdżam, zeskakuję, powygłupiam się, ale nie wlatuję w zakręty z dużą prędkością, nie potrzebuję ogromnej trakcji. 
Wpadły mi w oko opony https://dobresklepyrowerowe.pl/ogumienie/opony/vittoria/mezcal-0 ale one sprzedawane są w szerokości 2.25", a producent kół w tym rowerze zaleca stosowanie opon min. 2.3". Czy to technicznie ma prawo zadziałać? Bieżnik mają (chyba) taki jak bym potrzebował i plusem jest to, że są dostępne w sklepie w którym mam bon zakupowy... 
Niby mają też MEZCAL G2.0 zwijane w rozmiarze 2.35", ale kurła, 255zł za jedną opone to trochę dużo. 
Nie ukrywam, że nie chcę żeby rower wyglądał zbyt komicznie, szerokie obręcze i za wąskie opony, nie mam pojęcia jak to będzie wyglądało z oponą 2.25". Może lepiej przeboleć i kupić te 2.35" ? Zdam się na waszą opinię w tym temacie. Chętnie też poznam wasze propozycje innych opon (byle nie szaleć z ceną ;))
Pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

Vittorie są dosyć szerokie jak na 2.25, natomiast doświadczalnie piszę o wersji G2.0. Z dopasowaniem obręcz-opona nie powinno być problemów.

Jednak kupiłeś rower enduro, więc ładować do niego opony XC to trochę profanacja. 😉

Napisano

Z takimi oponami ten rower straci wszystko do czego został stworzony. Wsadziłem kiedyś Race King do Traila. Efekt był kiepski, zrobiła się z niego ślizgająca krowa.

A jaki masz budżet? Wiesz że dobra opona to nie tylko trzymanie na zakrętach?

Napisano
3 godziny temu, bogus92 napisał:

Vittorie są dosyć szerokie jak na 2.25

U mnie vittoria 2.25 na obręczy 30mm wew. ma ledwo 55mm natomiast 2.35 trzyma wymiar 2.25 czyli okolice 57mm.

Do maxxisa czy schwalbe są wąskie...

• Mod Team
Napisano

U mnie Vittorie Mezcal 29x2.25 na obręczy o szerokości wewnętrznej 27 mm mają 57 mm, a czasem nawet 58 przy wyższym ciśnieniu.

Ikon przy Mezcalu na moich obręczach to była niska i wąska kicha.

Napisano

To ja polecam Wolfpack. Mam model Cross w Trailu i są naprawdę dobre. Jadą lekko, a w zakrętach trzymają dobrze. W porównaniu do niewiele tańszego Maxxis Forekaster, to jest inna klasa opony.

Napisano
5 godzin temu, siejak1 napisał:

U mnie vittoria 2.25 na obręczy 30mm wew. ma ledwo 55mm natomiast 2.35 trzyma wymiar 2.25 czyli okolice 57mm.

Do maxxisa czy schwalbe są wąskie...

Mam prośbę, dałbyś radę podrzucić fotkę jak wygląda ta vittoria 2.25 na obręczy 30mm? Dałoby mi to jakiekolwiek wyobrażenie w co się pakuję :D

9 godzin temu, bogus92 napisał:

Vittorie są dosyć szerokie jak na 2.25, natomiast doświadczalnie piszę o wersji G2.0. Z dopasowaniem obręcz-opona nie powinno być problemów.

Jednak kupiłeś rower enduro, więc ładować do niego opony XC to trochę profanacja. 😉

Aj tam zaraz profanacja. to jest rozszerzenie zastosowania roweru :D Trochę go kupiłem oczami a nie rozumem, nie będę tego ukrywał i muszę nieco dopasować pod moje potrzeby.

Wezmę pod uwagę te Wolfpack Cross, co prawda przy 27.5" występują jako 2.4" co nie jest kolosalna różnicą w porównaniu do 2.6, ale ewidentnie są mniej agresywne niż moje WTB i może to będzie dobry pomysł żeby zachować przeznaczenie roweru i trochę zelżyć sobie jazdę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...