Skocz do zawartości

[Napęd] hollotech problem po wymianie

Daro73

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie będę ściemniał, na złomie, dosłownie znalazłem kompletny napęd hollowtech 2 z wkładem suportu i  korbami Shimano FC-T551. Napęd wydaje się kompletny łącznie z podkładkami dystansowymi w ilości 3 sztuk. 2 grubsze i jedna cieńsza. Trochę poczytałem i spróbowałem wymienić ten zestaw w miejsce wkładu na kwadrat bodajże 123mm w moim Giant ATX 830. tam jest mufa 68 . Od strony napędu zamontowałem 2 podkładki te grubsze, z drugiej strony założyłem tę cieńszą. Problem jest taki że łańcuch na środkowym blacie ociera się o wózek przerzutki i chrobocze, spróbowałem wszystkich możliwych kombinacji z tymi podkładkami, z jedną, dwoma, jedną cieńszą i grubszą od strony napędu. W każdej tej konfiguracji łańcuch ociera się o wózek przerzutki. Zastanawiam się czy problem nie tkwi w braku kompatybilności, może środkowy blat jest skrzywiony. Ktoś ma jakieś sugestie jak to ustawić, z hollowtech nie mam  żadnego doświadczenia. Z wkładem na kwadrat nie ma żadnego problemu

• Mod Team
Napisano

Suport zamontowany poprawnie. Opcje są dwie: nie wyregulowałeś przerzutki lub coś jest nie tak z korbą.

Najlepiej wrzuć zdjęcia korby to coś będzie można ocenić.

Napisano

Jeśli podkładki są 3 to muszą być tej samej rubości 2,5 mm każda, wtedy jest dobrze. I wg podręcznika powninieneś założyć dwie z prawej i jedną z lewej. Możesz też założyć odwrotnie, byle wszystkie trzy dawały łącznie 7,5 mm.  Jest jeszcze opcja, że wersja tej korby 48/36/26 ma to samo co deore xt fc-m771-k  48/36/26 gdzie musi być dodatkowy dystans 6,5 mm między korbą prawą a mufą. Wtedy klops.

tu schemacik

https://xanadu.com.pl/doc/shimano/DeoreXT-M770/SI-1J10A-002-POL_v1_m56577569830689024.pdf

a ta podkladka dla tej nietypowej korby to wygląda tak ; ( nr 14 )

https://si.shimano.com/pdfs/ev/EV-FC-M771-K-2694.pdf

I oczywiście tak czy siak od poczatku regulujesz ustawiasz przednią przerzutkę.

Napisano

Jakie masz zębatki w tym mechaniźmie ze złomowiska? Na jakie wymieniasz?

Zdejmij przerzutkę, pokręć korbami i popatrz od góry - czy zębatki idą prosto?

JEst raczej mało prawdopodobne, że ktoś po prostu wyrzucił działającą korbę. Więc może jest po tzw "szlagu" i ma krzywy pająk?

Napisano

Wezmę się za to dzisiaj, pomierzę podkładki i spróbuję coś dokupić w sklepie. Wczoraj zrobiłem podmiankę na szybko aby zorientować się jak co z czym, sprawdzić gwinty. Wydaje mi się jednak że zębatki idą prosto, przerzutki nie regulowałem celowo aby gdyby coś ewidentnie było z Hollowtech nie bawić się w powtórne ustawianie. Wrzucę zdjęcia, może zobaczycie coś co mi umknęło

Napisano

Sprawdziłem, pomierzyłem...niestety obie zębatki środkowa i największa są skrzywione. Tyle z modernizacji napędu

Napisano

Nie dawało mi to spokoju więc zdjąłem wszystkie zębatki. Załączam zdjęcie, czy tak to powinno być, wydaje mi się że oś powinna biec równolegle z osią pająka. Nie mam materiału do porównania

SAVE_20210606_115455.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...