Romanek5 Napisano 3 Czerwca 2021 Napisano 3 Czerwca 2021 Witam, Otrzymałem od brata ostre koło z opcją obrócenia na wolnobieg. Wersja 53cm <idealnie pod mój wzrost>. Zdjęcia na samym końcu posta. Zastanawiam się nad przeróbką na szosówkę, w gre jak dobrze myślę wchodzi wymiana: -Kierownica 25,4 baranek używana 40-60zł ? -Owijka 40 zł -Hak pod przerzutkę 15zł -Przerzutka - posiadam -Koło tył z wolnobiegiem i kasetą 7 rzędową ? 200zł?<nie wiem> -Klamko-manetki przód tył 2x7 120zł Suma: ~500zł Później: -Siodełko -Suport kwadrat -Korba przód 2 rzędy -Przerzutka przód Zamierzam kupować części używane i sam je wymieniać/regulować dlatego jakikolwiek serwis/montaż kosztu nie liczę Czy ma to sens ? Czy ktoś już robił takie "cudawianki" ? Z góry dzięki za komentarze Rower: Zdjęcia roweru:
Gość Napisano 3 Czerwca 2021 Napisano 3 Czerwca 2021 Nie jestem pewny czy Ci tam wolnobieg 7s wejdzie. Gdzieś czytałem że te ramy są do tego za wąskie.
MikeSkywalker Napisano 3 Czerwca 2021 Napisano 3 Czerwca 2021 A przerzutkę to gdzie chcesz z tyłu przykręcić? Oczywiście, są różne haki mocowane i na poziomych hakach ale to tzw. rzeźba czy jak sam określiłeś cudawianki. Zobacz sobie ile kosztują najtańsze, szosowe klamkomanetki - na pewno nie 120 złotych. Ja bym odpuścił jakiekolwiek modyfikacje, chcesz taki rower z biegami to sprzedaj ten i popatrz za czymś w Decathlonie. 1300 kosztuje najtańsza namiastka szosówki. To co masz to najtańszy miejski singiel - nic co byłoby jakąś wyjątkową bazą do przeróbek. Piasta 120mm, możesz tam sobie co najwyżej wrzucić dwubiegowego Sturmey Archera albo - i to akurat całkiem sensowne koło z Nexusem 3. Trzy biegi dają sporo możliwości i całkiem niezły zakres.
abdesign Napisano 3 Czerwca 2021 Napisano 3 Czerwca 2021 Zrób coś z siodelkiem... Jakieś tourneye z cynglem uzywane to się da kupić za 120zł tyle że to gówno nie klamki a dwa że rama się nie nadaje pod piastę 130... porozginasz podrutujesz będzie syf nie rower.
Mihau_ Napisano 3 Czerwca 2021 Napisano 3 Czerwca 2021 Gdzie tam jest "53"? Na oko to pion i poziom jakies 58, po zamontowaniu baranka i normalnego mostka rama na gościa 185+ a najlepiej koło 190 A co do tematu to totalny bezsens, zarówno rama nieprzystosowana jak i zakup klamek mocno niedoszacowany. Za tysiaka bez problemu kupisz coś lepszego niż by ci wyszło z tego rzeźbienia
Romanek5 Napisano 3 Czerwca 2021 Autor Napisano 3 Czerwca 2021 Dzięki Panowie/Panie za komentarze, no to rzeczywiście odpuszczam, zostawię go jako dojazdy do pracy :). Temat do zamknięcia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.