Romanek5 Napisano 3 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 Witam, Otrzymałem od brata ostre koło z opcją obrócenia na wolnobieg. Wersja 53cm <idealnie pod mój wzrost>. Zdjęcia na samym końcu posta. Zastanawiam się nad przeróbką na szosówkę, w gre jak dobrze myślę wchodzi wymiana: -Kierownica 25,4 baranek używana 40-60zł ? -Owijka 40 zł -Hak pod przerzutkę 15zł -Przerzutka - posiadam -Koło tył z wolnobiegiem i kasetą 7 rzędową ? 200zł?<nie wiem> -Klamko-manetki przód tył 2x7 120zł Suma: ~500zł Później: -Siodełko -Suport kwadrat -Korba przód 2 rzędy -Przerzutka przód Zamierzam kupować części używane i sam je wymieniać/regulować dlatego jakikolwiek serwis/montaż kosztu nie liczę Czy ma to sens ? Czy ktoś już robił takie "cudawianki" ? Z góry dzięki za komentarze Rower: Zdjęcia roweru: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 Nie jestem pewny czy Ci tam wolnobieg 7s wejdzie. Gdzieś czytałem że te ramy są do tego za wąskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 3 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 A przerzutkę to gdzie chcesz z tyłu przykręcić? Oczywiście, są różne haki mocowane i na poziomych hakach ale to tzw. rzeźba czy jak sam określiłeś cudawianki. Zobacz sobie ile kosztują najtańsze, szosowe klamkomanetki - na pewno nie 120 złotych. Ja bym odpuścił jakiekolwiek modyfikacje, chcesz taki rower z biegami to sprzedaj ten i popatrz za czymś w Decathlonie. 1300 kosztuje najtańsza namiastka szosówki. To co masz to najtańszy miejski singiel - nic co byłoby jakąś wyjątkową bazą do przeróbek. Piasta 120mm, możesz tam sobie co najwyżej wrzucić dwubiegowego Sturmey Archera albo - i to akurat całkiem sensowne koło z Nexusem 3. Trzy biegi dają sporo możliwości i całkiem niezły zakres. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 3 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 Zrób coś z siodelkiem... Jakieś tourneye z cynglem uzywane to się da kupić za 120zł tyle że to gówno nie klamki a dwa że rama się nie nadaje pod piastę 130... porozginasz podrutujesz będzie syf nie rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 Gdzie tam jest "53"? Na oko to pion i poziom jakies 58, po zamontowaniu baranka i normalnego mostka rama na gościa 185+ a najlepiej koło 190 A co do tematu to totalny bezsens, zarówno rama nieprzystosowana jak i zakup klamek mocno niedoszacowany. Za tysiaka bez problemu kupisz coś lepszego niż by ci wyszło z tego rzeźbienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romanek5 Napisano 3 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 Dzięki Panowie/Panie za komentarze, no to rzeczywiście odpuszczam, zostawię go jako dojazdy do pracy :). Temat do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.