Skocz do zawartości
  • 0

Problem z śrubą Hamulca V-brake tylniego

Gość Adrian

Pytanie

Gość Adrian
Napisano

Cześć. Mam problem z hamulecem V-brake z tyłu roweru, mianowicie jedna ze stron podczas odskakiwania Hamulca odkręca się śruba imbusowa (ta która przykręca się hamulec do ramy przynajmniej w moim przypadku) ponieważ mam takie 3 dziurki przyspawane do ramy nie wiem jak dokładnie się to nazywa ale chyba to piwot sorki ale pierwszy raz robię sobie sam rower. I kurcze po 1 boję się że ta śruba może mi się całkowicie odkręcić i ja zgubię jak będę jeździł i hamował a po 2 nie bardzo wiem jak rozwiązać ten problem dodam że z 2 strony zamontowałem i złożyłem  i nic się nie odkręca, dodatkowo przed wyciągnięciem hamulców z roweru,  miałem problem z właśnie tą stroną w której odkręca się ta śrubą i nie wiem czy wystarczy wymienić śrubę czy może jednak jest jakiś sposób aby to zrobić. 

Pozdrawiam 

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Używasz locktite? To klej do śrub. Środek, który zabezpiecza przed odkręcaniem. Taka niebieska farbka. Trzeba tylko wybrać ten rodzaj, który nie klei na zawsze, a daje się odkręcać.  Nowe śruby do pivotow są zwykle od razu nim pokryte. Poza tym dobrej długości śruba wkręca się mocno w pivot nie blokując jednak ruchu szczęki. Jak za krótka to się oprze o szczękę i odkręci przy jej ruchu. Jedno z drugim (odkręcona śruba i ten locktite) zapewniają spokój. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...