Hell4Ge Napisano 31 Maja 2021 Udostępnij Napisano 31 Maja 2021 Dawno dawno temu jak zdejmowałem korbę po raz pierwszy to użyłem kupiony ściągacz, ale baardzo się zdziwiłem jak zamiast zdjętej korby ściągacz po prostu wyciągnął opiłki gwintu gniazda. Płaczu nie było, bo korba była bardzo tania, ale niespecjalnie wyciągnąłem z tematu lekcje bo jedyne co przychodzi mi do głowy to to, że bez młota to nie robota i by bezpiecznie zdjąć korbę z roweru trzeba założyć odgórnie stukanie pukanie i jakieś WD40 Klucza dynamometrycznego nie mam i raczej nie był by tu bardzo potrzebny by wiedzieć czy już walić młotkiem przez jakieś drewno czy nie. Jakieś mniej inwazyjne techniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 31 Maja 2021 Udostępnij Napisano 31 Maja 2021 Przed wkręceniem ściągacza trzeba wyczyścić gwint w korbie (niby tam powinna być zaślepka, ale różnie z tym bywa i czasem dużo piachu w gwincie jest, co utrudnia wkręcenie). WD 40 prysnąć w środek na kwadrat osi też nie zaszkodzi. Wkręcając ściągacz w korbę trzeba wykręcić maksymalnie tą wewnętrzną śrubę, by się całkiem schowała. Gwint ściągacza smarujemy stałym smarem i delikatnie próbujemy wkręcać, by dobrze i równo załapał gwint. Lepiej dziesięć razy sprawdzić, niż raz krzywo wkręcić i od razu zepsuć. Jeśli mamy dobry ściągacz, i nikt wcześniej nie gmerał w gwincie korby, to nie powinno być problemów. Ja nigdy nie musiałem używać młota i zawsze korby ładnie schodziły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Czerwca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 8 godzin temu, Hell4Ge napisał: korba była bardzo tania, Jak to jakiś marketowy produkt to nic dziwnego, nawet jak prawidłowo wkręciłeś ściągacz. Takie wynalazki robią z tzw. gównolitu. Inny sposób na poluzowanie ramienia korby: wykręć śrubę mocującą, możesz psiknąć trochę WD40, najlepiej na noc, nie dobrze spenetruje, potem idź trochę pojeździć. Korba może nawet sama odpaść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.