Skocz do zawartości

[Sram double tap manetka szosowa] Nie zrzuca, blokuje się mechanizm

piter123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Problem z lewą klamkomanetką SRAMa. Ona ma 4 przełożenia (2 biegi i 2 półbiegi:  T1 - 1 - T2 - 2 gdzie 2 to duży blat ).  Piomiędzy T1 i 1 wszystko działa. Natomiast gdy wrzucę na którekolwiek 2 to nie mogę zrzucić na 1. Zapadka mechanizmu (1) blokuje się o koło zębate (2) i muszę albo ją wcisnąć od drugiej strony (3) by puściła koło zębate w miejscu (4) albo mocno stuknąć w dźwignię zmiany biegów (lub mocno pukając podczas zmiany biegów) by zapadka odskoczyła i puściła koło zębate. Wszystko jest prawidłowo nasmarowane. Nie widać by jakieś sprężyny były powyginane. Na przełożeniach T1-1 zapadka (1) się nie blokuje i prawidłowo odskakuje od koła zębatego (2) zanim się one zablokują w miejscu (4). Na przełożeniach T2-2 tak jakby zapadka zbyt późno odskakuje do położenia wyjściowego i koło zębate o nią zahacza.
Klamkomanetka jest nowa ale bez gwarancji więc nie mogę nigdzie oddać. Wydaje mi się, że jest to jakaś pierdoła ale nie wiem czy da radę to naprawić bez rozbierania całego mechanizmu.

Zdjęcie jest poglądowe z tutoriala. U mnie wszytko wygląda identycznie. Żadne części nie są powyginane, połamane, wytarte itp. Mogę później zrobić zdjęcie lub nagrać film jak to wygląda.

zzz.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...