OTB Napisano 30 Maja 2021 Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 To mój pierwszy wpis na tym szacownym forum, które śledzę od pewnego czasu. Kłaniam się więc i proszę forumowiczów o radę w tytułowej sprawie, bo najwyraźniej z technicznego obiegu wypadłem. Jestem na etapie budowania swojej cud maszyny na ramie Trek DS (2015), do której kompletuję napęd. Dotychczas rower pędził na „niefabrycznym” 3x8 (korba 44/32/22, kaseta 32T) głównie w podlaskim leśno – szutrowym terenie. Zdarzały się też suwalskie górki, niestety nie tak często jakbym sobie życzył. Blat 44 rzadko był w użytku a jeżeli już to prawie nigdy z najmniejszą koronką kasety. Napęd ma już spory przebieg i dojrzał do wymiany, poza tym i tak potrzebuję innego stopniowania – kolana się buntują jak jest twardo. Najwyraźniej „ósemki” wypadły już z nawet średnich grup osprzętu, dlatego szukam czegoś innego. Planuję układ 2x10 z korbą 34/24 i kasetą 32T. Przemyślałem, przeliczyłem i przetestowałem większość przełożeń w warunkach frontowych. Wiem, że konfiguracja jest mało typowa dla crossa, ale pasuje do moich potrzeb. Inna sprawa, że DS z założenia mocno MTB przypomina. Na razie kupiłem korbę Deore M6000 34/24 i manetki SL-M670 SLX Dyna-Sys. Potrzebuję pomocy w doborze pozostałych gratów, tj. kasety i przerzutek. Dostępność części w sklepach pozostawia nieco do życzenia z okazji światowej zarazy, ale nie mam jakiegoś mocnego ciśnienia i mogę cierpliwie poczekać. Używek nie biorę pod uwagę. Wydaje mi się, że obecna Deore m6000 będzie OK o ile podejdzie pod posiadane manetki. Nie wiem jedynie jaki model wybrać. Zależy mi na szybkości zmiany biegów. Chciałbym możliwie krótki wózek przerzutki, fajne też byłoby sprzęgło lub mocna sprężyna, żeby łańcuch o ramę nie dzwonił. Tak czy inaczej klasa napędu w okolicach Deore. Grupy XT czy XTR w moim przypadku to przerost formy. Temat pewnie jest banalny, ale wypadłem z obiegu i nie wiem na co zwrócić uwagę w wyborze przerzutek. Tak więc: 1. Czy manetki SL-M670 SLX Dyna-Sys zgrają się z Deore M6000? Jeżeli nie to jakiej przerzutki szukać? 2. Czy do obsługi kasety 32T z korbą 34/24 wystarczy przerzutka z krótkim wózkiem? Trochę się boję sytuacji „na styk”. Testował to ktoś? 3. Jaką kasetę do tego polecacie? Shimano czy SunRace? Waga jest bez znaczenia. Fajnie, żeby trwała była. I pewnie jeszcze parę innych kwestii, które mi umknęły. Forum przegrzebałem. Im więcej informacji znalazłem tym głębszą ciemność widzę. Będę wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.