z0neee Napisano 30 Maja 2021 Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 Witam serdecznie, Posiadam w swoim rowerze amortka jak w tytule, chciałbym zacząć korzystać z sagu w tym amorku jednak przy 80mm to średnio się opłaca. czy ktoś z Was kiedyś zmieniał skok z 80 na 100 w takim starym amorze? Szczerze to miałem reby ,recony epicony itd i na tym mi się najlepiej jeżdzi (na rebie tez spoko) i zmiana amorka nie wchodzi w grę. Dodaję zdjęcia tłumika, może ktoś będzie z Was wiedział co trza tam podłożyć żeby był większy skok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Maja 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 Obawiam się, że do Marcoka z 2002 roku bebechów do zmiany skoku już nie dostaniesz, chyba że jest na to jakiś prosty patent. Ponadto nie rozumiem w czym problem, żeby mieć SAG na poziomie 20-30% skoku i korzystać w pełni z tego co jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
z0neee Napisano 30 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 chodzi o to ze jak zrobie sag 20% to mi zostanie około 60 skoku. Zdaje sobie sprawę, że to jest nie możliwe do zdobycia. Ciekawy jestem czy można coś tam pokombinować, coś dorobić itd 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Maja 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 Tylko, że sag 20% przy 80 mm wynosi 16 mm. Przy odpowiednim ciśnieniu wszystko będzie działało jak należy. To taka sama sytuacja ma miejsce przy skoku 100 mm, 20 mm sagu i też ktoś może powiedzieć że jest mało skoku, a odpowiednie ciśnienie rozwiązuje problem. Ponadto skok po to jest, żeby w danym terenie wykorzystywać go w niemal 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
z0neee Napisano 30 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 Ok dzięki za odp dobra interesuje mnie ta zmiana skoku ktoś coś na temat modernizacji tego tłumika tak żeby był większy skok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romio Napisano 25 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2021 Hey, żeby zwiększyć skok musisz zmniejszyć sprężynę negatywna. W twoim przypadku myślę że tą białą tuleje trzeba skrócić o 2cm. Chyba że ona ma 2cm długości to wtedy zastąpić ją jakąś podkładką żeby te dwie sprężyny dobrze się o siebie oparły. Miałem ostatnio podobna sytuacje w Marzocchi MXC z 2003r, pękla sprezyna negatywna a poprzedni właściciel dołożył metalową tuleje, po ogarnięciu sprezyny negatywnej (dogiecie i zeszlifowanie końca jak w serii) jest 100mm skoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 25 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2021 Potwierdzam, zwiększyłem skok o 20 mm dokładnie tym sposobem - cięcie tulei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
z0neee Napisano 16 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 kurde szkoda ze nie wiedziałem o tym wcześniej, amortyzator sprzedałem :((((((((((((((((((((((((( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi