masmisza Napisano 29 Maja 2021 Napisano 29 Maja 2021 Witam wszystkich, zakupiłem rower Merida Big Nine 500 lite 2020r. Odebrałem z zamontowaną kierownicą Merida Expert CC 720mm jak na zdjęciach - kierownica płaska opada w dół (różnica między środkiem a krańcami ok 1cm) Wydaje mi się, że została zamontowana nieprawidłowo "łuk" nie powinien iść w dół tylko "w stronę siodełka"? Prośba o weryfikację czy rzeczywiście kierownica jest źle zamontowana, jeżeli tak w jaki sposób zamontować ją / ustawić ją prawidłowo.
Mod Team safian Napisano 29 Maja 2021 Mod Team Napisano 29 Maja 2021 Zgadza się, ktoś widocznie składał na szybko. Powinno być tak jak piszesz - lekko do tyłu. Poszukaj fotek na stronie producenta, albo po prostu w google to będziesz widział jako powinno być poprawnie. Poza tym często na samej kierownicy jest podziałka ułatwiająca prawidłowe wypoziomowanie. Nie widzę jej tu, więc może nie ma, albo kiera jest na tyle mocno przekręcona, że góra mostka zasłoniła
masmisza Napisano 29 Maja 2021 Autor Napisano 29 Maja 2021 Dzięki - właśnie tak mi się wydawało (gdyby nie lekki ból w nadgarstkach pewnie bym nie zwrócił na to uwagi). Szukałem w sieci - natomiast nie znalazłem zdjąć "od czoła" roweru albo "z góry" tak by zobaczyć w która stronę idzie łuk. Jutro spróbuję powalczyć z ustawieniami. Może ktoś z użytkowników forum ma Meridę i może podrzuć jak w jego rowerze ustawiona jest kierownica.
Gość Napisano 30 Maja 2021 Napisano 30 Maja 2021 Tu nie ma co patrzyć na zdjęcia. Niech ktoś Cie potrzyma na rowerze. Luzujesz kierownice i ustawiasz tak, jak będzie Ci się wydawało że jest naturalnie. Na ogół jest to lekko do góry i do tyłu.
some1 Napisano 30 Maja 2021 Napisano 30 Maja 2021 No i oczywiście jeśli obracasz kierownicę, nie zapomnij obrócić klamek hamulcowych tak, żeby były wygodnie dostępne.
Gość Napisano 30 Maja 2021 Napisano 30 Maja 2021 Swoją drogą, jestem pod wrażeniem jak łatwo można było ułożyć pancerze, a jak źle to wyszło. Wystarczyło żeby tył leciał obok siebie. No ale nie, składający musiał pomiędzy wepchać pancerz przedniej przerzutki.
some1 Napisano 30 Maja 2021 Napisano 30 Maja 2021 To znaczy? Wygląda normalnie, tylko przedni hamulec wygląda na przyczepiony trytką, pewnie żeby nie obijał się o ramę. Taki urok amortyzatora z podkową z tyłu.
Gość Napisano 30 Maja 2021 Napisano 30 Maja 2021 Pancerz tylnej przerzutki leci między przewodem hamulcowym tylnym i pancerzem przerzutki tylnej. Gdyby nie to, można by było spiąć tył razem, a przód by leciał obok.
masmisza Napisano 30 Maja 2021 Autor Napisano 30 Maja 2021 Dzięki za odpowiedzi. Kierownica ustawiona. W planie jeszcze wymiana gripow wtedy doprowadzę do porządku przewody.
some1 Napisano 30 Maja 2021 Napisano 30 Maja 2021 Godzinę temu, skom25 napisał: Pancerz tylnej przerzutki leci między przewodem hamulcowym tylnym i pancerzem przerzutki tylnej. Gdyby nie to, można by było spiąć tył razem, a przód by leciał obok. A, już widzę o co chodzi. Ale patrząc po zdjęciach w necie to prawie wszystkie rowery są tak składane, nawet na obrazkach Meridy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.