Skocz do zawartości

[amortyzator przód] dartmoor primal 26"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Proszę o poradę jaki polecacie amortyzator do ramy dartmoor primal, koła 26"

Miasto 80%, sporadycznie delikatnie las itp...

Uważam, że obecny amor w ogóle nie amortyzuje nierówności typu "kocie łby" itd... a na tego typu pracy mi najbardziej zależy.

Może być z opcją blokady skoku w manetce jeżeli jest to przydatne(?) w przypadku np. wjazdu na dłuższy odcinek drogi rowerowej.

Proszę o opcję w dwóch wariantach cenowych:

1000-2000zł

2000-3000zł

i od razu pytanie czy do tego typu przeznaczenia jest potrzebny tak drogi sprzęt.

Zdjęcie roweru:

https://zapodaj.net/bfcbd17719f57.jpg.html

Z góry dziękuje za pomoc

Napisano

A co teraz masz i ile ważysz? Jest szansa, że obecny widelec można poprawić. Przez smarowanie, może wymianę sprężyny na bardziej miękką. No i regulację tłumienia powrotu. Bo nowy amor do koła z zaciskiem na 26” nie będzie łatwo kupić, zaś bruk jest bardzo trudnym przeciwnikiem. 

Napisano

Ok, czyli problemem nie jest za niska masa. Czy bierzesz pod uwagę zmianę piasty/koła na sztywną oś? To by zwiększyło wybór. Bo powinieneś szukać coś z wyższej klasy amortyzatorów z dobrym tłumieniem. I nie liczyć na to, że na bruku będzie gładko.

Napisano

Z tym brukiem to była oczywiście przenośnia, chciałem uświadomić do czego będzie mi potrzebny.

Pod obecną piastę nic sensownego nie ma na rynku?

Przy okazji zmiany na sztywną oś, obręczy i szprych nie będzie się dało wykorzystać?

Nie znam się na temacie i do używki jestem sceptycznie nastawiony, nie potrafiłbym zweryfikować stanu.

Jeżeli pod tą piastę nic nie ma, to proszę o propozycje pod sztywną oś, wraz z obreczą itd... (o ile konieczna będzie wymiana😀)

Blokada skoku jest użyteczna czy to raczej bajer którego w praktyce się nie używa?

Najlepiej gdyby osprzęt był z allegro

Dzięki

Napisano

Mam co prawda 15 letnie, ale w doskonałym stanie ( kupiony new-old-stock, sam weryfikowałem stan ) - Manitou R7 po 26" i pod szybkozamykacz. Bardziej haj-endowo to już tylko jakieś SIDy. Oddam za tyle co kupiłem, czyli 500zł.

Odpowiadając na pytania.

Za wybieranie bruku odpowiada opona, nie amor - częstotliwość jest za duża aby można było skakać kołem z amorem. Kłania się dobór ciśnienia w oponach.
Ja blokad nie używam, nie po to płaciłem hajs za amora, aby go blokować. Ale ja też jeżdżę na fullu 180/180 po mieście :)

Napisano

Trudno będzie kupić sensowny, nowy amortyzator pod koło 26",  bo ten standard jest już praktycznie martwy. 

Musiałbyś celować w widelce pod 27,5" - wtedy dostaniesz dobrą, współczesną konstrukcję. 

Celuj w Rock Shox Revelation lub Yari, bo można do nich wsadzić sprężynę i tłumik odpowiednio z Pike'a i Lyrika.

Od biedy może też być 35 Gold RL (Recon na grubszych goleniach), ale on nie ma żadnych możliwości ulepszenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...