Skocz do zawartości

[Łańcuch] Sposób pomiaru zużycia łańcucha

pinok

Rekomendowane odpowiedzi

@wkg. Załóż, że masz łańcuch, który nie ma żadnego zużycia pinów i blaszek. Tylko rolki mają mniejszą grubość ścianki o 0,2mm. Wkładasz przymiar i co? Dowiadujesz się, że łańcuch jest dłuższy o 0,4mm na sprawdzanym odcinku. A podziałka przecież się nie zmieniła ani o włos! Pamiętaj, że na zębach kasety i korby rolki opierają się po tej samej stronie, więc nie ma znaczenia jakie jest ich zużycie. Jeśli rolka jest, to jest. I tyle. A czy nowa, czy podjechana - nie ma to dla napędu żadnego znaczenia. 

Oczywiście masz rację.

20 minut temu, cervandes napisał:

Pamiętaj, że na zębach kasety i korby rolki opierają się po tej samej stronie, więc nie ma znaczenia jakie jest ich zużycie.

Hmmmm ... no nie mam pojęcia. Nie mam pojęcia jak mogłem w tak bardzo mylnym być błędzie :D

Godzinę temu, KSikorski napisał:

Szczerze tak duża różnica w cywilizowanym procesie produkcji jest niemożliwa .

Dla tego rodzaju części można założyć tolerancję +/- 0,02mm.

Ale ja nie piszę o produkcji, tylko o zużyciu.  Co pokaże przymiar na łańcuchu, który ma tak zużyte rolki jak ta po prawej?

96623262539481448300.jpg

Bo ja wiem, że doda 2xzużycie rolki do ogólnego wyciągnięcia łańcucha i tyle będzie z pomiaru. A jeszcze w ramach tematu dodam, że te dwie rolki, jedna wychlastana na maxa a druga nowa - zewnętrzny wymiar miały identyko.

To mój pierwszy post, więc witam wszystkich.

Po przeczytaniu tematu mam takie pytanie:

Jeśli przymiary są do kitu a najlepszą metodą jest sprawdzenie długości łańcucha, to o ile mm może mi się wyciągnąć  łańcuch 116 ogniw?

pozdr.

• 3 tygodnie później...
W dniu 20.06.2021 o 15:24, cervandes napisał:

Ale ja nie piszę o produkcji, tylko o zużyciu.  Co pokaże przymiar na łańcuchu, który ma tak zużyte rolki jak ta po prawej?

Jak to się ma do sytuacji opisanej https://www.bikeradar.com/features/how-to-know-when-its-time-to-replace-your-bicycle-chain/  "What about that chain ‘slop’ mentioned earlier?"

@iks Nie wiem. Chyba nigdy nie widziałem łańcucha zajechanego na amen, który by nie był rozciągnięty. Kiedyś na 'ósemce' miałem HG71, który w moim przypadku miał najmocniej wychlastane rolki, aż klepały. Ale pracował raczej ok, bez zastrzeżeń. Zresztą ta wychlastana rolka to właśnie z niego musiała być, skoro zrobiłem jej zdjęcie. Tę wiotkość łańcucha czuję w rękach, nowy jest sztywny i w 1x11 mi z największej koronki sam szybko spada a w miarę zużycia robi się bardziej właśnie wiotki, przez co przy pedałkowaniu do tyłu już nie spada wcale albo prawie wcale. Ale żeby wyczuć moment na wymianę łańcucha na podstawie jest wiotkości to trzeba być chyba naprawdę dobrym szpeniem.

Pomiary,przymiary itd.to zbędny wydatek pieniędzy.A Dlaczego? Ponieważ po zakupie nowego łańcucha i przejechaniu średnio 400-600 kilometrów, założywszy pomiar okazuje się że łańcuch jest do wymiany.Smieszne prawda?Kto wymienia łańcuch po takim dystansie.Moj sposób na sprawdzenie łańcucha jest nieco inny.Smarowanie, Szejkowanie co jakiś czas,i tak w Koło,gdy łańcuch ma coś w okolicy 3 tyś ,zauważam że łańcuch ewidentnie zaczyna mówiąc kolokwialnie ,, grać" ,, Brzęczeć" przestaje być stabilny poprzez dotyk czuć że już jest luźny zajechany i trzeba go wymienić.Ale niektórzy jeżdżą całe życie na jednym łańcuchu i też jest dobrze.

6 minut temu, Joker86 napisał:

Taki mój sposób na sprawdzanie łańcucha.

I tu możesz się przy napędzie 12 rzędowym srama nieco zdziwić, bo okaże się, że jeśli eksploatujesz mocno jedną zębatkę,  to po tych 3 tysiakach z nowym łańcuchem nie będzie się już kaseta chciała dogadać. 
BTW w szosie ultegrę wymieniam co najmniej po 5 tysiakach, ale i tak sprawdzam, bo np jeżdżąc z 1 łańcuchem, łącznie na 3 nowych kasetach zrobiłem sporo więcej.

2 minuty temu, Zigfir napisał:

I tu możesz się przy napędzie 12 rzędowym srama nieco zdziwić,

Tak samo w napędzie 10 rz, po 2 tys kaseta nie przyjmuje nowego łańcucha. Kaseta w tej chwili 300 złotych.

1 minutę temu, Joker86 napisał:

To chętnie się zapoznam jak to powinno wyglądać w praktyce, może skorzystam w przyszłości

Jak masz tani napęd albo za dużo pieniędzy to jeżdzisz jak jeżdzisz ale jak chcesz porządnie to jeździsz na 3 łańcuchy. Mi to pozwala oszczędzac z 600-900 złotych rocznie.

O jeździe na kilka łańcuchów dużo w archiwum.

4 minuty temu, Zigfir napisał:

BTW w szosie ultegrę wymieniam co najmniej po 5 tysiakach, ale i tak sprawdzam, bo np jeżdżąc z 1 łańcuchem, łącznie na 3 nowych kasetach zrobiłem sporo więcej.

Moment, to Ty rotujesz kasety a nie łańcuchy ? 

7 minut temu, Zigfir napisał:

I tu możesz się przy napędzie 12 rzędowym srama nieco zdziwić, bo okaże się, że jeśli eksploatujesz mocno jedną zębatkę,  to po tych 3 tysiakach z nowym łańcuchem nie będzie się już kaseta chciała dogadać. 

Tak zdaje sobie z tego sprawę,ja latam na jednym z najtańszych napędów na rynku.4-5 tys i utylizacja azbestu.Zamawiam nowy łańcuch i kasetę.

Ale pomiary są mega nieprecyzyjne,u mnie zawsze po 400-600km wpada i z instrukcji wychodzi że łańcuch do wymiany

11 minut temu, wkg napisał:

Tak samo w napędzie 10 rz, po 2 tys kaseta nie przyjmuje nowego łańcucha. Kaseta w tej chwili 300 złotych.

Jak masz tani napęd albo za dużo pieniędzy to jeżdzisz jak jeżdzisz ale jak chcesz porządnie to jeździsz na 3 łańcuchy. Mi to pozwala oszczędzac z 600-900 złotych rocznie.

O jeździe na kilka łańcuchów dużo w archiwum.

Moment, to Ty rotujesz kasety a nie łańcuchy ? 

Wiadomo że powinno się robić tak jak piszesz 3 łańcuchy i żywotność się zmienia,ale rzeczywistość u mnie jest inna katuje na jednym ile fabryka dała,ale może kiedyś przejdę na taki system.

A co do rotacji to ja nic nie rotuje zajezdzam zarówno kasetę jak i łańcuch i zamawiam nowy zestaw 🙂

Może dlatego że w tym roku za kasetę z łańcuchem zapłaciłem 190zł,W 2019 była to kwota 100zł.Wiec raz na dwa lata to idzie żyć 🙂.

4 godziny temu, Joker86 napisał:

Ponieważ po zakupie nowego łańcucha i przejechaniu średnio 400-600 kilometrów, założywszy pomiar okazuje się że łańcuch jest do wymiany

To zależy od łańcucha, oraz gdzie i jak jeździmy. Ja ma trzy łańcuchy (dobre) z przebiegiem 3500km, 2500km i 3000km i w żadnym nawet 0.75% przymiar nie wpada.
W jednym rowerze kaseta Deore 11-42 z przebiegiem 6000km i z jednym łańcuchem (tym z największym przebiegiem).
W drugim Ultegra 11-28 z przebiegiem prawie 4000km z dwoma łańcuchami na zmianę (po około 600km). Szejkuje (o zgrozo :D ) w jakimś płynie do mycia łańcuchów, potem smaruje PTFE w sprayu (o zgrozo :D ), gdzieś co 200km. Napędy chodzą jak żyleta. Fakt jeżdżę po płaskiej szosie, więc napęd nie dostaje tak jak w mtb.

PS. Przy następnej zmianie zmierzę długości łańcuchów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...