W.R. Napisano 29 Maja 2021 Napisano 29 Maja 2021 Dzień dobry, przymierzam się do zakupu roweru gravelowego. Interesowałby mnie model o raczej wygodnej geometrii i dłuższej główce tak, aby mógł służyć na wielodniowe wycieczki bez obciążania pleców. Chciałbym też, aby sprawnie sprawował się w terenie. Zależałoby mi na karbonowym widelcu, który dobrze tłumiłby drgania. Musi mieć też sprzęgło przy tylnej przerzutce, najlepsza byłaby pełna grupa Shimano GRX, ale raczej w układzie 2x11 bądź 2x10 (mam zamiar czasem go dociążyć i lżejsze przełożenia mogą być przydatne). Ze względu na planowane turystyczne wykorzystanie rower musi mieć komplet nawierceń do montowania bagażnika, sakw, bidonów etc. Najlepiej chyba moje wymagania spełniają modele Meridy (SILEX), ale chciałbym też poznać inne alternatywy. Poza tym w Meridzie nie odpowiada mi jedna rzecz - montaż bagażnika. Mankament może błahy, ale przy moich planach ma jednak pewne znaczenie. Tak jak pisałem w tytule, maksymalny budżet to 10 000 zł, ale oczywiście wszystkie tańsze możliwości będą bardzo dobrze widziane. Z góry dziękuję za wszystkie porady.
Pitof Napisano 29 Maja 2021 Napisano 29 Maja 2021 Nowy Focus Atlas 6.8 to ciekawa propozycja: https://www.focus-bikes.com/int/1030117-atlas-6-8?color_combo=97272# Podobnie jak Silex ma progresywną geometrię. Rama jest trochę niższa (wartość stack) niż w Meridzie, ale nie jest to żaden sportowiec.
W.R. Napisano 30 Maja 2021 Autor Napisano 30 Maja 2021 Dziękuję. Wcześniej nie zwróciłem na ten model uwagi. Gdy trafi się taka okazja, będę musiał go wypróbować. Nie jestem jednak pewien, czy będzie on w pełni spełniać moje wymagania. Z tego co widziałem, to jest on dłuższy od np. Cannondale'a Topstone 1, nad którym wcześniej też się zastanawiałem.
Pitof Napisano 30 Maja 2021 Napisano 30 Maja 2021 Długa górna rura to jeden z elementów geometrii progresywnej. Zauważ jednak z jak krótkimi mostkami jest ona łączona. Silex został skonstruowany wg tej samej zasady. Tylko że tam masz jeszcze wybitnie wysoką główkę ramy. W efekcie takiej geometrii siedzisz trochę bardziej ,,w rowerze'' niż wisisz głową nad przednim kołem. Na asfalcie to nie robi specjalnej różnicy, ale w terenie działa na plus. Kolejny element to trochę wypłaszczony kąt główki ramy 70,5 stopnia vs.72-73 w typowej sportowej szosie. To poprawia stabilność, szczególnie na zjazdach. To jest rower na wytrzymałych kołach rodem z roweru MTB. Chyba w ogóle jest to pierwszy gravel z piastami w standardzie BOOST. Jednocześnie jednak, mimo dużego prześwitu na opony, ma krótki tylny trójkąt. Dzięki temu rower zachowa zwrotność. Chciałeś rower, który będzie sprawny w terenie, to geometria Atlasa właśnie to zapewnia. Uwzględnia też potrzeby osób, które szukają gravela do turystyki. To jest rower zaprojektowany od podstaw, a nie jakiś farbowany lis typu zwykła szosowa rama z wepchniętymi szerszymi oponami i doczepioną nazwą ,,gravel''. Nie tego szukasz. Przymiarka jest oczywiście wskazana, ale wiadomo jaka jest sytuacja na rynku. Możliwe, że Atlas w ogóle jest obecnie niedostępny. Zerknij sobie jeszcze na ofertę marki Marin. Mają ciekawe modele, choć też głównie niedostępne Niemniej jednak im więcej kandydatów tym większa szansa, że coś uda Ci się upolować.
W.R. Napisano 30 Maja 2021 Autor Napisano 30 Maja 2021 Z tego co widziałem, są nawet pewne szanse, że Atlas będzie dostępny jeszcze w tym sezonie. Spróbuję zadzwonić do kilku salonów w moim województwie sprzedających Focusy. Ze względu na dostępność myślałem też o Giant Revolt. Co myślisz o tych rowerach?
Pitof Napisano 30 Maja 2021 Napisano 30 Maja 2021 Sensowne rowery z przemyślaną geometrią ramy. Również warte uwagi.
W.R. Napisano 30 Maja 2021 Autor Napisano 30 Maja 2021 Przy Giancie nie podoba mi się to, że nie dość że ma tańszego GRXa, to jeszcze niepełnego (przednia przerzutka z Tiagry), zaś najtańszy Revolt Advanced przekracza mój budżet (choć jest to już rama karbonowa). Znalazłem też interesujący rower od Specialized. Również wydaje się spełniać moje wymagania: https://www.specialized.com/pl/pl/diverge-elite-e5/p/175290?color=290951-175290
W.R. Napisano 30 Maja 2021 Autor Napisano 30 Maja 2021 Całkiem nieźle też wydają się prezentować modele od Krossa, zarówno Esker 6.0, jak i karbonowy Esker 7.0: https://kross.eu/pl/rowery/szosowe/gravel/esker-7-0-fioletowy-srebrny-polysk Zastanawiam się, jak te modele prezentują się w relacji do innych, droższych, już wymienionych.
Pitof Napisano 30 Maja 2021 Napisano 30 Maja 2021 Tego Speca to sam miałem Ci pokazać. Fajny rower tylko bardzo drogiej marki. Tak więc musiałbyś tu powalczyć o konkretny rabat, żeby cenowo nawiązać do konkurencji. Ja bym za niego ceny katalogowej nie zapłacił. Ten karbonowy Esker to raz, że w sklepach chyba w ogóle nie istnieje, a dwa to jego napęd. W napędach 1xX problemem może być nie tyle sam zakres przełożeń co ich mało płynne stopniowanie. Skoro zamierzasz bawić się w turystykę to weź to pod uwagę. Napęd 2x10/11 będzie bezpieczniejszy i bardziej uniwersalny/wygodny. P.S. W sumie to niepotrzebnie wspominałem o Marinie, bo przecież oni postawili głównie na napęd 1x. Zapomniałem o tym. W sumie szkoda, że nie dają wyboru, bo model Headlands wygląda ciekawie.
W.R. Napisano 30 Maja 2021 Autor Napisano 30 Maja 2021 Z takim rabatem może nie być łatwo. Myślałem też o Kellys Soot 50, jest to mniej więcej podobna półka cenowa jak Kross Esker 6.0. Zastanawiam się, czy odczułbym zmianę pomiędzy rowerami droższymi i tymi dwoma.
Mihau_ Napisano 30 Maja 2021 Napisano 30 Maja 2021 Cytat Zastanawiam się, czy odczułbym zmianę pomiędzy rowerami droższymi i tymi dwoma. Jeśli w górnej granicy budżetu nie dowiesz czegoś z karbonu to raczej bym "nie dopłacał". Kupić tańszy i zmienić koła
stpman Napisano 31 Maja 2021 Napisano 31 Maja 2021 Kross Esker 7.0 z tego co mówią, to w tym roku nie trafi do produkcji i do sprzedaży. Esker 6.0 jest naprawdę spoko, na początek ma wystarczający osprzęt. No i udaje się go kupić... Potem to wiadomo, lepsze piasty, karbonowy kokpit, karbonowa sztyca, lżejsze opony, mleko itd...
W.R. Napisano 31 Maja 2021 Autor Napisano 31 Maja 2021 Znalazłem całkiem niedaleko sklep, który jeszcze w pierwszej połowie czerwca może mieć Eskera 6.0. Wydaje mi się, że może to być dobry wybór, zwłaszcza, że ma on napęd GRXa w wersji 2x11. Widziałem też w innym mieście dostępnego Focusa Atlasa 6.7, ten z kolei ma niższą wersję - RX400, 2x10 (a jest nawet nieznacznie droższy). Z drugiej strony, Focus ma lepsze piasty. Co o takim wyborze myślą doświadczeni forumowicze? PS Oczywiście cały czas poszukuję też innych modeli. Mogę też wstrzymać się z zakupem do jesieni (gdyby jednak ktoś wiedział o dostępności któregoś ze wspominanych rowerów, byłbym wdzięczny za informacje).
Mandoleran Napisano 31 Maja 2021 Napisano 31 Maja 2021 Można jeszcze zwrócić uwagę na Canyon Grizl model SL6, mieści się w budżecie, a w zamian już jest carbon i fajne koła https://www.canyon.com/pl-pl/gravel-bikes/adventure/grizl/grizl-cf-sl-6/2711.html?dwvar_2711_pv_rahmenfarbe=GN%2FBU Ewentualnie poczekać na modele aluminiowe, bo szczerze gdybym miał wydać 9k za amelinium to jednak bym wolał dołożyć tego tysiaka do "plastiku" ;). Pozdrawiam.
W.R. Napisano 2 Czerwca 2021 Autor Napisano 2 Czerwca 2021 Dziękuję za wszystkie porady. Przez ostatnie dni nie miałem czasu zajrzeć na forum. Dziś znowu wziąłem się za poszukiwania. Znalazłem, dostępny od ręki, model Fuji. Co o nim myślą forumowicze? Ma ktoś doświadczenie z tym modelem? https://www.fujibikes.com/usa/bikes/road/adventure-and-touring/jari/jari-1-1 Raczej dobra geometria, niezłe wyposażenie... Niestety dosyć drogi jak na aluminium (ale sztyca karbonowa!).
Pitof Napisano 2 Czerwca 2021 Napisano 2 Czerwca 2021 To jest już nowa rama z lekko zmienioną geometrią. Sztyca karbonowa i cienka, ale z drugiej strony te ramy mają wysokie rury podsiodłowe. Tak więc, jeśli nie masz długich nóg, to ta sztyca szału nie zrobi. Niska waga, jak na aluminiowego gravela. Kół lekkich w nim nie ma, więc chyba się Fuji przyłożyło do tej ramy. Dość drogo. Nie wiem za ile ten rower jest realnie, ale jeśli po prostu w cenie katalogowej to wolał bym tego Canyona powyżej. O ile faktycznie będzie w tym sierpniu. No i chyba nie założysz w nim klasycznego bagażnika.
W.R. Napisano 2 Czerwca 2021 Autor Napisano 2 Czerwca 2021 Dziękuję za opinię. Miałbym też jeszcze jednego kandydata, tym razem ze stali (ale całkiem lekkiego): https://pl.author.eu/gravel/gravel/author-ronin-sl-2021-ua42941802 Wydaje mi się jednak zbyt sportowy jak dla mnie. Jest też dość drogi, za to dostępny od ręki.
some1 Napisano 2 Czerwca 2021 Napisano 2 Czerwca 2021 Nie odbiega specjalnie od innych propozycji, które padły w tym wątku, więc jeśli jest dostępny, to przynajmniej wart przymiarki.
W.R. Napisano 3 Czerwca 2021 Autor Napisano 3 Czerwca 2021 Tylko, niestety, musiałbym jechać się przymierzyć do innego miasta. Chciałbym jeszcze poznać opinię o modelach Rondo Ruut. Czy ktoś ma jakiś? Jakie polecacie (albo odradzacie)? https://rondo.cc/ruut,11,pl
some1 Napisano 3 Czerwca 2021 Napisano 3 Czerwca 2021 Mimo że rowery polskie, to ceny mają... europejskie To rowery o dość sportowej jak na gravela geometrii, przeciwieństwo Meridy.
Pitof Napisano 3 Czerwca 2021 Napisano 3 Czerwca 2021 Rondo generalnie zostało stworzone na rynki zagraniczne. Inna sprawa, że autorski projekt ramy też ma swój udział w cenie końcowej.
W.R. Napisano 3 Czerwca 2021 Autor Napisano 3 Czerwca 2021 47 minut temu, some1 napisał: To rowery o dość sportowej jak na gravela geometrii, przeciwieństwo Meridy. Właśnie widziałem, ale z drugiej strony chwalą się regulowanym widelcem w modelu AL1... choć nie bardzo sobie wyobrażam, w jaki sposób to działa.
Mihau_ Napisano 3 Czerwca 2021 Napisano 3 Czerwca 2021 Owalny otwór i mimośrodowy wkład. W jednej pozycji otwór "na dole", przekładasz i będzie "na górze". Obydwa położenia i tak stosunkowo agresywne. Ile tylko osób jeżdżących rondo poznałem tak każdy ustawił to wyłącznie raz albo i zostawił tak jak kupił.
W.R. Napisano 20 Lutego 2022 Autor Napisano 20 Lutego 2022 Dzień dobry, po ponad pólrocznej przerwie chciałbym odkopać temat. Ostatecznie w zeszłym sezonie nie udało mi się kupić roweru, potem zrobiło się chłodniej, wciąż były problemy z dostępnością, ja miałem więcej obowiązków i temat został odsunięty na dalszy plan. Teraz zostały wznowione dostawy i chcę kupić wreszcie wymarzonego gravela. Waham się pomiedzy karbonowym Canyon Grizl CF SL 6 Grizl CF SL 6 | CANYON PL, a Atlasem 6.8 (są jednak problemy z dostępnością, a ceny wzrosły). Co wybraliby bardziej doświadczeni użytkownicy? A może pojawiły się jeszcze jakieś bardziej interesujące propozycje na rok 2022 (nie śledziłem tematu bardzo uważnie)? Wydatek dosyć poważny, dlatego chcę jeszcze raz zasięgnąć porady, zwłaszcza, że trochę czasu minęło. Sam chyba skłaniam się do Grizla.
Mihau_ Napisano 20 Lutego 2022 Napisano 20 Lutego 2022 Szczerze mówiąc nawet nie ma sensu tych dwóch modeli porównywać. Nie dość, że focus to alu to jeszcze ten ich durny stadard osi (ja bym już tylko za te osie ten rower odstrzelił nie mówiąc o ramie). Inna sprawa, że skoro już tyle czekasz to osobiście dorzuciłbym te 1500 do napędu 2x11 w SL 7. https://www.rosebikes.pl/rose-backroad-grx-rx600-2702780?product_shape=*blue+haze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.