Serower00 Napisano 28 Maja 2021 Napisano 28 Maja 2021 Cześć, kupiłem koła Vision Team Comp 35SL i ku mojemu zdziwieniu znalazłem naklejkę - max pressure - 7bar. Czy może ktoś używa tych kół i pompował więcej? Nie wiem czy dotyczy to systemu tubeless, o którym jest mowa na naklejce powyżej, czy dętek też. Ja do tej pory pompowałem 8bar do tej opony. Poniżej wklejam zdjęcie tej naklejki. Proszę o poradę, pozdrawiam.
Gość Napisano 29 Maja 2021 Napisano 29 Maja 2021 Wygląda że to jest max zarówno dla dętki jak i Tubeless. Ile ważysz że pompujesz 8 Barów?
Serower00 Napisano 29 Maja 2021 Autor Napisano 29 Maja 2021 75kg. Może za dużo, ale jakoś dobrze mi się na takim ciśnieniu jeździ. Generalnie opona ma do 8.5. Nie mówimy tu o jakiś 10 i wyżej barach. Max 7 na obręcz szosową alu to jakoś dramatycznie mało wydaje się.
Gość Napisano 29 Maja 2021 Napisano 29 Maja 2021 Za dużo według mnie. Zabijasz to co jest najlepsze w tej oponie, czyli komfort, mimo że prędkość dużo Ci nie spadnie. Czy dramatycznie mało? To już nie te czasy co kiedyś, gdy były opony 23c. Teraz praktycznie standardem jest 28c, a tam nie potrzeba takiego ciśnienia.
Mihau_ Napisano 29 Maja 2021 Napisano 29 Maja 2021 A może mityczny komfort nie każdemu jest potrzebny? I ludzie kupują szosy żeby zap@&:'™¢^
Gość Napisano 29 Maja 2021 Napisano 29 Maja 2021 Gdybyś tylko doczytał drugą część zdania... Oczywiście wszyscy jeżdżą po tafli szkła, zero wibracji, zero nierówności. Nie występuje coś takiego jak wytrącanie z rytmu, podskakiwanie roweru. Kompletnie też nie ma znaczenia powierzchnia styku opony z podłożem, przecież zawsze jedzie się na wprost. Zawodowcy także jadą sobie piknikowym tempem, dlatego zakładają opony 28c lub nawet więcej. No ale oni się nie znają, tak samo jak mechanicy.
Serower00 Napisano 29 Maja 2021 Autor Napisano 29 Maja 2021 @skom25 być może. Serio wg mnie 7,5-8 jest optymalnie dla mnie. Różnicy w komforcie większej nie widzę. Wiem, że to nie te czasy. Ale moim zdaniem zakres z opony czyli do 8,5 jest "normalny". Z kolei z obreczy, jeśli to faktycznie 7, to średnio. Zobacz, że to max ciśnienie. A jak jeździec dużo cięższy ode mnie.
Gość Napisano 29 Maja 2021 Napisano 29 Maja 2021 No ja doskonale rozumiem, wspomniałem o tym tylko dodatkowo. Dziwi mnie że na stronie nie ma takiej informacji, chociaż coś mi świta, że kiedyś o tym czytałem.
Serower00 Napisano 29 Maja 2021 Autor Napisano 29 Maja 2021 Szukałem, zanim tutaj napisałem. Żadnej informacji nie znalazłem.
Mihau_ Napisano 29 Maja 2021 Napisano 29 Maja 2021 No rzeczywiście, balony srogie, niemal gravelowe. Do tego takie mocne ugięcie opony, że na pewno mniej niż 5 bar
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.