Skocz do zawartości

[max ciśnienie] koła alu Vision Team Comp 35SL

Serower00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

kupiłem koła Vision Team Comp 35SL i ku mojemu zdziwieniu znalazłem naklejkę - max pressure - 7bar. Czy może ktoś używa tych kół i pompował więcej? Nie wiem czy dotyczy to systemu tubeless, o którym jest mowa na naklejce powyżej, czy dętek też. Ja do tej pory pompowałem 8bar do tej opony. Poniżej wklejam zdjęcie tej naklejki. Proszę o poradę, pozdrawiam.

vision.jpg

Napisano

Wygląda że to jest max zarówno dla dętki jak i Tubeless.

Ile ważysz że pompujesz 8 Barów?

Napisano

75kg. Może za dużo, ale jakoś dobrze mi się na takim ciśnieniu jeździ. Generalnie opona ma do 8.5. Nie mówimy tu o jakiś 10 i wyżej barach. Max 7 na obręcz szosową alu to jakoś dramatycznie mało wydaje się.

Napisano

Za dużo według mnie. Zabijasz to co jest najlepsze w tej oponie, czyli komfort, mimo że prędkość dużo Ci nie spadnie.

Czy dramatycznie mało? To już nie te czasy co kiedyś, gdy były opony 23c. Teraz praktycznie standardem jest 28c, a tam nie potrzeba takiego ciśnienia.

Napisano

Gdybyś tylko doczytał drugą część zdania...

Oczywiście wszyscy jeżdżą po tafli szkła, zero wibracji, zero nierówności. Nie występuje coś takiego jak wytrącanie z rytmu, podskakiwanie roweru. Kompletnie też nie ma znaczenia powierzchnia styku opony z podłożem, przecież zawsze jedzie się na wprost.

Zawodowcy także jadą sobie piknikowym tempem, dlatego zakładają opony 28c lub nawet więcej. No ale oni się nie znają, tak samo jak mechanicy.

Napisano

@skom25 być może. Serio wg mnie 7,5-8 jest optymalnie dla mnie. Różnicy w komforcie większej nie widzę. Wiem, że to nie te czasy. Ale moim zdaniem zakres z opony czyli do 8,5 jest "normalny". Z kolei z obreczy, jeśli to faktycznie 7, to średnio. Zobacz, że to max ciśnienie. A jak jeździec dużo cięższy ode mnie.

Napisano

No ja doskonale rozumiem, wspomniałem o tym tylko dodatkowo. Dziwi mnie że na stronie nie ma takiej informacji, chociaż coś mi świta, że kiedyś o tym czytałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...