Skocz do zawartości

[obręcz] mleko wylewa się na łączeniu felgi

adamsanders

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie, potrzebna szybka pomoc/ diagnoza. Rower stał od tygodnia, dzisiaj do pracy szybkie 3km, umyłem koła, dopompowalem, rundka wokòl zakładu i teraz patrzę sonczy się mleko na łączeniu felgi. Wiadomo wrócę do domu i tak muszę tam zajrzeć. Pytanie jednak czy felga mogła już oryginalnie mieć mała nieszczelność i po prostu taśma się podwinęła czy to głupia teoria? Felgi syncros. W niedzielę zawody...ech

Napisano

Bardziej zastanawia mnie czy to bezpieczne...wydaje mi się że nic nie powinno się stać, a na pewno nie nagle, nieszczelność tak mała że po wytarciu mleka nic absolutnie nie wskazuje na wadę czy nieszczelność.

Jak na złość...miałem się za to zabrać rano, teraz patrzę - nic nie leci, dopompowałem do 2bar (więcej niż nominalnie) i nic , nawet kropelki nie uroni, może uszczelniło przez noc. Typowy Polak ze mnie nawiasem mówiąc.

Wyciek - nie chce mi się tego ruszać.

Brak wycieku - zaraz pewnie się rozszczelni.

Jak żyć...;)

Napisano

Jeśli mleko się sączy z obręczy, na łączeniu czy nyplach, to może to oznaczać też źle osadzony zaworek. Jeśli ciśnienie w oponie jest w stanie przepchnąć mleko pod stopkę wentyla, to trafia w obręcz. A że tam nie ma żadnego ciśnienia, to się może wylewać nyplami i na łączeniu. Bez rozbierania koła - spuść powietrze do zera, poluzuj wentyl, poruszaj i mocno dokręć, napompuj i ustaw koło wentylem na górze. Spada ciśnienie? Jeśli nie, to masz temat rozwiązany. 

Napisano

Problem chyba sam się rozwiązał, dzisiaj porządnie rower wytrzepałem na korzeniach i nic nie leci, ciśnienie też trzyma, zawór jest naprawdę mocno przykręcony. Na razie tego ruszać nie będę, jeśli problem wystąpi ponownie albo zaliczę mocne spadki ciśnienia to wtedy ściągnę oponę. Zarówno z przodu jak i tyłu przez około 2 tygodnie zeszło jakieś 0.3 bar ale wyniki tak zbieżne ze sobą że celuję że to przez wentyle ucieka, to chyba jest normlana sprawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...