Skocz do zawartości

[Napęd] Przednia kaseta/ lewa korba

Yayyay

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko.

Padła mi lewa korba w rockriderze 520 i jest tam napęd srama . I problem taki ze korba jest na na kwadrat 170mm tylko ten kwadrat nie jest ze tak powiem 45 stopni tylko 90. I tu się pojawia problem bo ani w Decathlonie ani w jakichś znanych mi sklepach nie mogę znaleźć takiej korby. 

I tu moja prośba - czy moglibyście podesłać link do takiej korby w sklepach wam znanych i „pewnych” z których mógłbym ja zamówić ,lub myślałem tez czy skoro już się rozpadło jest sens zmieniać cały przedni napęd ? Na jakiś 1-2 blatowy (altus np.) czy przy tym rowerze nie opłaca się , gdyż klasa tych napędów jest tak naprawdę taka sama.

Dzięki z góry za pomoc 

Cytat

tylko ten kwadrat nie jest ze tak powiem 45 stopni tylko 90.

To nie ma żadnego znaczenia. Ważna jest długość ośki suportu bo ta jest ściśle powiązana z geometrią korby.

Edyta: oczywiście co zrozumiałem po wpisie kolegi @marvelo jak chciałbyś wymieniać tylko lewe ramie to umiejscowienie kwadratu względem ramienia ma znaczenie. ;)

Chodzi zapewne o orientację gniazda kwadratu względem ramienia korby . Yayyay szuka takiej lewej korby: https://allegro.pl/oferta/korba-na-kwadrat-lewa-17-5-cm-czarna-alu-suntour-9068738767 Tylko sprawdź długość ramienia korby, ale 170 mm też powinno się znaleźć.

https://cyklisci.com/korba_lewa suntour xct-v2_175mm_czarna,92,6094.html

Dokładnie tak jak powiedział Marvelo. Chodzi o orientacje kwadratu względem ramienia korby. Właśnie te 175 tez znalazlem . No cóż pozostaje szukać dalej tej 170. A co powiecie o tym suporcie i przedniej kasecie która mam stockową z tego modelu względem mojej propozycji? Zmiana odczuwalna czy raczej nie odczuje większych zmian ?

edit. Lub może ja zle czytam i to jest 175? W Decathlonie powiedzieli żeby szukać 170. To zdj starej korby

B82A6064-4974-4D5A-9249-D9D7C0ED1BEA.jpeg

No właśnie jest napisane 175 , ale w sklepie dostałem informacje ze to ma być 170 i jak zamówiłem 170 , to tez miała 175 w tym miejscu. Wiec myslalem ze to takie oznaczenie 175 oznacza 170mm. Ale może racja - zmierzę i zobaczymy 

1 godzinę temu, Yayyay napisał:

W Decathlonie powiedzieli żeby szukać 170

Ja bym miał mocno ograniczone zaufanie do pracowników Decathlonu. Jak wszędzie, jedni są bardziej zorientowani, drudzy mniej. Producent wybijając długość, raczej nie robił tego na ślepo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...