Aleks123 Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Witam, posiadam amortyzator sr suntour zeron35 150mm, dokładnie model sprężynowy. Mógłby mi ktoś podpowiedzieć ile oleju lac do każdej z goleni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Wg producenta zero. Ja kumplowi do takiego amorka zalewałem po 10ml na każdą lag 5w30 i dałem uszczelki pod śruby. Lepiej więcej nie dawaj bo możesz uszkodzić tłumik. Ale po zalaniu olejem chodzi miodzio jak na taki tani uginacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Ile byś nie wlał to uszkodzenie tłumika jest tylko kwestią czasu. Sporo tych tłumików wymieniłem. Zawsze powód ten sam... ktoś chciał poprawić producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 10ml nie powinien zassać. Jeśli nie chcesz ryzykować jego uszkodzeniem to możesz zalać stronę tylko sprężyny. Nie zapomnij nasączyć filców olejem. Poprawi to na pewno jego prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 28 Maja 2021 Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 @To_JaT Tak jak mówi Doumosa. 10ml spokojnie wystarczy żeby uszkodzić tłumik. Ponadto zalezy od pracy amorka przez uzytkownika bo jeżeli wykorzystuje więcej niż 50% skoku to ci gwarantuje że tłumik szlak trafi. Chyba że od razu wymienisz sobie tłumik montując z Aiona/Aurona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 28 Maja 2021 Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Zeron 2 rok tak lata, aion którego miałem od 2018 śmiga dalej u nowego właścicela i wszystko działa. 10ml to prawie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 28 Maja 2021 Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 To który amor konkretnie miałeś Zeron czy Aion, bo piszesz o zeronie który 2 rok tak u ciebie lata i o Aionie który miałeś od 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 28 Maja 2021 Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Czytaj wyżej. Zeron to amor kolegi z roweru kupionego w 2019 a ja miałem aiona kupionego osobno w 2018, którego ma teraz mój inny kolega. Wiem pokręcone. Te amorki są dość intensywnie eksploatowane, oba wykorzystują pełnię skoku i nie ma z nimi większych problemów. Serwisuje sprzęt znajomym więc wiem co tam w środku jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Maja 2021 Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Sobie możesz robić co chcesz ale nie polecaj tego innym bo odpowiedzialności finansowej za to raczej na siebie nie weźmiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 28 Maja 2021 Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 A polecam, na własną odpowiedzialność. 10ml to prawie co nic a ożywia te padaki, że jakoś zaczynają działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 28 Maja 2021 Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 @Dokumosa No niestety lecz są tacy co mają swój świat i ich twierdzenie jest najważniejsze. Żaden głos innych się nie liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 28 Maja 2021 Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 No faktycznie jakiś odklejony jestem 💫 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 28 Maja 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 9 godzin temu, To_JaT napisał: A polecam, na własną odpowiedzialność. 10ml to prawie co nic a ożywia te padaki, że jakoś zaczynają działać. a możesz polecać... ja np dziś zamawiałem do serwisu u Piotra tłumik do XCR bo klient się naczytał że może wlać troszkę oleju do dolnych goleni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 29 Maja 2021 Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Amortyzatory Suntoura nie są przystosowane do kąpieli olejowej w dolnych goleniach. Tak jak wspomnieli poprzednicy, tłumik może zassać ten olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi