Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam amortyzator sr suntour zeron35 150mm, dokładnie model sprężynowy. Mógłby mi ktoś podpowiedzieć ile oleju lac  do każdej z goleni?

Napisano

Wg producenta zero. Ja kumplowi do takiego amorka zalewałem po 10ml na każdą lag 5w30 i dałem uszczelki pod śruby. Lepiej więcej nie dawaj bo możesz uszkodzić tłumik.

Ale po zalaniu olejem chodzi miodzio jak na taki tani uginacz :D

Napisano

10ml nie powinien zassać. Jeśli nie chcesz ryzykować jego uszkodzeniem to możesz zalać stronę tylko sprężyny. Nie zapomnij nasączyć filców olejem. Poprawi to na pewno jego prace.

Napisano

@To_JaT Tak jak mówi Doumosa. 10ml spokojnie wystarczy żeby uszkodzić tłumik. Ponadto zalezy od pracy amorka przez uzytkownika bo jeżeli wykorzystuje więcej niż 50% skoku to ci gwarantuje że tłumik szlak trafi. Chyba że od razu wymienisz sobie tłumik montując z Aiona/Aurona

Napisano

Czytaj wyżej. Zeron to amor kolegi z roweru kupionego w 2019 a ja miałem aiona kupionego osobno w 2018, którego ma teraz mój inny kolega. Wiem pokręcone.

Te amorki są dość intensywnie eksploatowane, oba wykorzystują pełnię skoku i nie ma z nimi większych problemów. Serwisuje sprzęt znajomym więc wiem co tam w środku jest.

• Mod Team
Napisano
9 godzin temu, To_JaT napisał:

A polecam, na własną odpowiedzialność. 10ml to prawie co nic a ożywia te padaki, że jakoś zaczynają działać.

a możesz polecać...

ja np dziś zamawiałem do serwisu u Piotra tłumik do XCR bo klient się naczytał że może wlać troszkę oleju do dolnych goleni...