Skocz do zawartości

[pedały] Buty MTB bez bloków

Labell

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jeżdżę na co dzień w butach MTB bez zamontowanych bloków, do tego pedały takie jak dostałem w komplecie z rowerem czyli byle jakie metalowe. Łożyska w pedałach już niedomagają bo coś zaczyna chrupać, piszczeć i czuć, że pracują coraz ciężej więc trzeba wymienić na nowe. Co radzicie wybrać do takiego zestawu? Metalowe, z tworzywa, platformy czy takie jak miałem dotychczas? Cena - im mniej tym lepiej. 

IMG_20210527_152327.thumb.jpg.f38a74d0b19ef043acbe82772b78cddb.jpg

Napisano

Na jeżdżenie do żłobka z dzieckiem, pracy, sklepu SPD się nie nadają a dłuższe wyprawy na chwilę obecną są niemożliwe. 

Napisano

Rozumiem...na rynku jest od groma przeróżnych pedałów bez system wpinania. Pisze, że chcesz tanio..można kupić już za 15 zł pedały tylko kwestia jest ile pociągną.

Ja kupiłem żonie dwa lata temu WELLGO C27G i jeździ do tej pory. Coś koło 80 zł ...czy to tanio czy drogo to już sam oceń.

Napisano

Tak swoją drogą to do żłobka nie ma sensu zakładać takich butów. Dopiero teraz dotarło do mnie, że cały ten temat jakiś dziwny jest :)

Napisano

Nie wiem co w tym dziwnego,  do jazdy na rowerze mam buty przeznaczone do jazdy na rowerze, z których jestem zadowolony. Jeśli wybiorę się na pieszą przebieżkę to w innych butach. 

Napisano

A dokładnie to „do jazdy na rowerze mam buty przeznaczone do jazdy na rowerze” z pedałami zatrzaskowymi. Zresztą niezłe. Ale do współpracy z pedałami platformowych robi się inne buty. Pedały do tych butów to pedały zatrzaskowe. Jak nie potrzebne zatrzaskowe, to nie są to optymalne buty. 

Napisano

Czyli w moim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie zakup Decathlonowskich: Pedały dwufunkcyjne do roweru MTB 500 SPD. 

Napisano

Przyznam się, że nie miałem pedałów dwufunkcyjnych. Mam platformy z zatrzaskami po obu stronach - jazda bez bloków jest możliwa, ale nie jest to to co na dobrych platformach zatrzask wystaje i but się trochę ślizga,  mimo platformy z zębami. Z dzieckiem w foteliku bym się bał, że na takich jednostronnych pedałach przypadkiem się wepnę i nie wypnę na postoju (pedałów zatrzaskowych trzeba się nauczyć - na początku bywają upadki). 

Moje zdanie - jak spokojna jazda - tanie platformy i OK, mogą być takie, jak były. Jak sportowa jazda - pedały zatrzaskowe - super do tych butów, ale nie zaczynać z fotelikiem. Sam mam ochotę spróbować dwustronnych (dwufunkcyjnych) i strasznie jestem ciekaw opinii użytkowników.

Napisano

Do żłobka podjechać to najtańsze chińczyki typu FP no albo Dartmoor Candy za 45 PLN z pinami z tworzywa (tylko słabiej sprawdzają się na mokrym). No chyba że nie zrozumiałem autora tematu, ma fajne buty a szuka pedałów według klucza

22 godziny temu, Labell napisał:

Cena - im mniej tym lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...