Skocz do zawartości

[Opony] MTB 29" - jakie opony do miasta wybrać

AmatorTomek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. 

Na początku zaznaczę, że jestem kompletnym laikiem w temacie rowerów i jeżeli wypale z czymś głupim (co jest wielce prawdopodobne) to bardzo Was proszę o wyrozumiałość. 🙂

Kupiłem rower MTB 29", którym zamierzam jeździć w zasadzie tylko i wyłącznie w mieście. Tak wiem, że nie był to może najmądrzejszy wybór jeżeli chodzi o miasto, ale po pierwsze rower mi się bardzo, ale to bardzo podobał, a po drugie to była dobra okazja ponieważ przy kasie zostałem policzony 50% normalnej jego wartości. Długo się nie zastanawiałem. 

Chciałbym wymienić w nim opony, które posłużą mi do jazdy w mieście - szerokość 2,1

Pogrzebałem trochę na forach, napisałem do 3 popularnych sklepów z zapytaniem co polecają i powiem Wam szczerze że dopiero teraz to ja mam mętlik w głowie. Nie mam zielonego pojęcia na co się zdecydować. Propozycje były różne. 

Schwalbe Rocket Ron

Maxxis Torch

Continental Race King

Michelin Country Race'r...

i jeszcze kilka innych. Zgłupiałem! 😬

Nie potrafię się zdecydować na nic konkretnego, nie wiem co będzie najlepszym rozwiązaniem dla mnie i dlatego postanowiłem napisać tutaj. 

Możecie doradzić mi konkretnie co mam kupić? Tak jak wspomniałem wcześniej, rowerem w zasadzie będę poruszał się tylko i wyłącznie w mieście, rekreacyjnie w weekendy z dziewczyną. 

Z góry dziękuję za pomoc. 

Tomek 😀

Napisano

Na koło 29 możesz założyć całą masę opon crossowych, trekkingowych, miejskich itd. Byle by nie przesadzić z szerokością, poniżej 700x47c bym nie schodził. Na wąskich oponach będziesz miał mniejsze opory toczenia niż na oponach typowo MTB. To tak w kwestii tego co możesz zrobić z góralem kupionym na miasto. 

Jeśli chodzi o szersze opony które się na miasto nadadzą to moje typu to właśnie Race King, Double Fighter Continentala, Piedmont i SBE Kendy. Stosunkowo szybkie, uniwersalne opony, na tyle szerokie że rower nie straci na wyglądzie i dalej będzie Ci się podobał. 

Które wybierzesz - to ma mniejsze znaczenie. Patrz na wygląd i cenę. 

Napisano

Ja bym celował w jakiś Slick z dużym balonem.

Maxxis Torch to jest typ którego powinieneś szukać.

Jeżeli ktoś poleca do miasta Rocket Ron lub te Michelin, to chyba widzi typ roweru a nie zastosowanie, bo inaczej tego wytłumaczyć się nie da. Taka to wiedza sprzedawców...

Mam Continental Contact Speed 42c, ale do MTB to może być trochę mało.

Race King jest szybki, ale będzie odstawał od gładkich opon.

Napisano

Schwalbe  Marathon Almotion, szerokość powyżej 2 cali , rewelacyjna opona. Albo podobne, cięższe tańsze Schwalbe o podobnym wyglądzie ( ale gorszej mieszance gumy) warto przejrzeć ofertę schwabe powyżej 2 cali, Marathony i balony miejskie.

Maxxis Grifter, albo bardzo szeroki Hookworm czy coś o podobnej nazwie, ale może nie wejść w widelec bo ma 2,5 cala, na tych oponach nie jeździłem.

Można kupić tanie opony z wzorem jak ze składaka czy ukrainy i węższe, ale w tych starych rowerach były szerokie stalowe obręcze i nie dobijało  się łatwo dętki (dziurawiąc) kiedy jest za niskie ciśnienie. W  kołach od wsp. 29 do sporadycznej jazdy lepiej mieć powyżej 2 cali, a nie dawny standard 1.75.

Napisano

Dosyć istotne jest dla mnie właśnie żeby rower nie stracił na wyglądzie i dalej mi się podobał. Czy w związku z tym opona Maxxis Torch nie będzie wyglądała głupio? Nie potrafię sobie wyobrazić opony Slick na takim rowerze, rozumiem że Maxxis Torch jest oponą z dużym balonem, zgadza się? A co za tym idzie rower dalej będzie wyglądał na duży i masywny, a nie jak nabity kurczak na cienkich nóżkach? 

Napisano

No cóż. Wygląd albo efektywność. Tego w tym przypadku nie połączysz.

Napisano

A więc taki Slick raczej odpada.

Czyli jak dobrze rozumiem np taka opona Schwalbe:

https://www.centrumrowerowe.pl/opona-schwalbe-marathon-plus-mtb-pd5751/?v_Id=100474

będzie miała całkiem przyzwoity opór toczenia, a zarazem będzie przyzwoicie wyglądać? 

I jeszcze jedno takie pytanie mi się nasunęło. Jeżeli mam w swoim rowerze oponę o szerokości 2,1 to muszę kupić dokładnie taka sama? Czy może to być np opona Schwalbe 2,25? 

Napisano

Możesz, tylko po co.

Ta waga 1,3kg to tak serio?

Jak ma wyglądać, to zostaw to co masz.

Napisano

2,25 wchodzi do standardowych ram, ale możesz sprawdzić suwmiarką

Zero klocków do miasta,  już poważnie - mój almo, lub ten Max Torch róznią się paskiem odblaskowym, jest albo go nie ma i  nad tym się zastanów, natomiast przyczepność, komfort jazdy, rzucanie piaskiem kamyczkami błotem brudem, lekkość toczenia, czystość na balkonie w piwnicy i garażu wszystko wskazuje na oponę miejską, bez klocków. Jak już musi coś sterczeć z boku weź Huricane od schwalbe, albo coś od continentala z gładkim środkiem terra speed chyba... ale to nie jest mój wybór na tylko miasto, 

Opony miejskie suną jedwabiście a klocki wibrują i hałasują  ooo!

Napisano

Terra Speed jest maksymalnie w 40c. Trochę mało.

Napisano

Wysoki bieżnik, ale nie licz że jak wsadzisz co innego z bieżnikiem, to nagle będzie znacznie lepiej.

Szukasz w sposób, w jaki nie powinno się wybierać opony. Nie da się połączyć tego co oczekujesz. 

Sam mocno zwracam uwagę na wygląd, ale nie kosztem funkcjonalności. 

Napisano

Ja bym opon nie zmienił. Wyższe ciśnienie z tyłu i masz opory toczenia niższe kosztem trakcji.

A jak zużyjesz - wtedy zmieniaj. Niskie opory toczenia w oponie MTB i pierwsza myśl to właśnie Race King. Jak ciut terenu ma być grane, to może klasyczek: Smart Sam. A jak jest szmal i chcesz aby opona była jednocześnie szybka, mocna, trwała ale i wyglądała agresywnie na rowerze i miała duży balon, to Mezcale. W Decathlonie są w dobrej cenie, po 160pln zdaje się. I śmiało bierz 2.2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...