Skocz do zawartości

[kierownica] dobór długości

sznib

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Tak przeglądając YT znalazłem dobry filmik o doborze długości kierownicy. Mamy teraz modę na coraz dłuższe kierownice, ale za długa może niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie! Wg. wzoru (wzrost) x 4.4 obliczamy max. długość kierownicy, która nie wpłynie niekorzystnie na stawy. Reszta do obejrzenia:

Potem obejrzę całość, ale teraz tak na szybko.

Jest wyjaśnione jak ma sie wzrost do rozpiętości ramion? Bo zdaje się że to drugie ma duże znaczenie.

• Mod Team

Nie, wg. podanego wzoru oblicza się max. długość kierownicy i można schodzić niżej, żeby dobrać idealnie. Zawsze to będzie kompromis, bo gościu jak robił ćwiczenie na maszynie i na ślepo złapał kierownicę w najbardziej optymalnym miejscu wyszło mu 680mm. Ale to jest kwestia push/pull, a jest jeszcze sterowność, gdzie lepiej się sprawdza dłuższa kierownica. I dlatego optimum jest gdzieś pomiędzy tym komfortowym chwytem pusch/pull a max. długością wyliczoną ze wzoru.

Robiłem kiedyś ten test, ale szerokość wychodziła mi absurdalnie mała. Może dlatego że jestem postury gimnazjalisty i to chudego :D

Mi wychodzi max 765mm, aktualnie mam 780mm i cokolwiek szerszego to byłoby już za dużo.

Szerokość, nie długość :).
Dobrą metodą jest ułożenie dłoni jak do robienia pompek.
Wychodzi mi 680mm przy 180cm wzrostu, czyli tyle, ile fabrycznie ma moja kierownica.
Ja jeżdżę często na rogach, więc ręce są przesunięte bardziej na zewnątrz i trzeba to uwzględnić docinając kierownicę.
Aktualnie jeżdżę z rogami po wewnętrznej stronie (między mostkiem a manetkami) i dłonie same lgną do rogów, tzn. łapię je kciukiem, a reszta spoczywa na gripach.
Jak się chce być aero, to czasem na pewne kompromisy trzeba też pójść :).
Pompki pompkami, ale na rowerze jakoś ta metoda się nie sprawdza i pewnie będę docinał o 40mm.

Kierownica.jpg

Tylko weźcie pod uwagę typ roweru. W XC miałem 700 i było w sam raz, w Trailu mam 780 i też wydaje się ok. Gdybym je zamienił, to byłaby tragedia.

Bardzo "fajna" rzecz ten "wzór" ze wzrostu to mi by wyszło ~800mm, zasięg rąk mam 13cm większy niż wzrost... a pasuje mi po wielu próbach 720'ka w koroskantrówce i 780'ka w fullu. Tak więc równie dobrze "we wzorze" można podać że jest to ośmiokrotna różnica pomiędzy zwisem a wzwodem - tak samo dokładnie wyjdzie. 

Ze wzoru 82cm. Z próby pompek - 68cm raczej. Z takiej próby na ślepo 78 i tyle mam moja kierownica w nowym rowerze. Jak siadam na starym, to mi się wydaje, że jest drastycznie za krótka, a tyle lat była dobra. Kiedyś mówiono, że szeroka kierownica pogarsza sterowalność, poza tym były rogi. Trzeba też dodać, że w zależności od geometrii roweru skręca się albo kierownicą albo praktycznie pochyleniem. W rowerze miejskim wyraźnie steruję skręcając kierownicę. W górskim decyduje pochylenie.

No ja z 640 w starym (taki kupiłem używany) na której dobrze mi się je jeździło, do nowej nieprzyciętej jeszcze o dł. 770 za cholerę nie mogę się przyzwyczaić ( a już 400km na niej).

Dobry temat, bo od 2 tyg. się zastanawiam jaką dł. dobrać.

Zamyka się oczy przyjmuje mniej więcej pozycje pochyloną jak na rowerze łapie się rurę, blat stołu co tam wygodnie, mierzy... powtarza kilka razy (o najlepiej niech mierzy ktoś inny tak żebyśmy tego nie widzieli) wyciąga średnią pomiaru i można sobie potem 5cm odjąć albo 5cm dodać biorąc pod uwagę charakter roweru i swojej jazdy...

Ja łapię tak mniej więcej na 74cm... moje kierownice od dwóch dekad nie wychodzą poza zakres tych +/-5cm - po prostu jak były szersze albo węższe to było mniej komfortowo.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...