Skocz do zawartości
  • 0

Stary jak nowy Giant Yukon

Gość Michał

Pytanie

Gość Michał

Cześć, 12 lat temu kupiłem Giant'a Yukona. Zrobiłem nim 1500km i powędrował do garażu. Postanowiłem go odkurzyć i zacząć użytkować. Mam roczne dziecko z którym chciałbym pojeździć na krótkich odcinkach w ramach spaceru. 

Do rzeczy. Rower 12lat temu był w miarę ok. Z tyłu przerzutka deore rd m531, przednia słaba jakiś SIS. Koła 26" co na dzisiejsze standardy chyba słabo każdy chce 29". Zastanawiam się co z tym rowerem zrobić. Podoba mi się geometria ramy jest bardzo wygodny. Myślałem nad dwiema drogami. Albo dokupuje do niego jakiś super fotelik dla dziecka + oddaje na ogólny serwis (czyszczenie, smarowanie) do sklepu rowerowego. Albo super fotelik + doinwestowanie roweru tylko pytanie co tu zmienić? Przednia przerzutka? tylna? piasty? koła?

Rower ma służyć tylko do podróży z dzieckiem 30-40km jednorazowo po utwardzonym terenie 80% ścieżki rowerowe. Zależy mi tylko na trwałości nie na zbijaniu wagi.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem z małym dzieckiem nie pojedziesz ani bardzo daleko ani po wertepach. Jak się mały trzyma - jest stabilny? Rok to mało na fotelik moim zdaniem. Niech mnie kto poprawi, ale  strach o szyję i w ogóle. Ja najstarsze rowerowe zdjęcia córki mam po jej 2 urodzinach, ale może coś nie pamiętam, bo to 13 lat temu. Rower tylko przeserwisuj. Pewnie dętki są sparciałe - wymień. Opony też mogły popękać. Poza tym na wycieczki z dzieciakiem OK. Nie będziesz się przecież ścigał. Szkoda kasy. Fajny rower sobie kupisz nie do fotelika…

Gość Michał

Na tych droższych fotelikach napisane jest że niby od 9miesięcy. Mała bardzo stabilna już jest. Widziałem zdjęcia i relacje ludzi co dużo jeżdżą rowerami i dzieci maluśkie mieli. Opony zamówiłem już nowe. stare niby nie popękane ale guma to guma, swój okres przydatności ma. 

Te dzieci to fakt, że różne są. Moja była dość wiotka, a teraz nie mam z nią żadnych szans na rowerze. Polecam fotelik hamax z odchylanym oparciem. Mocowanie do sztycy zapewnia amortyzację. Dobrze się też sprawdziła pelerynka na fotelik. 

Gość Muminka

A mogę przy okazji zapytać jaki model hamax? Właśnie szukam fotelika dla córki i myślę o hamax siesta chyba że jest coś lepszego wartego uwagi 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...