Dokumosa Napisano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 Kompletny debil. Lepiej zabierz stamtąd rower bo na pewno nie pomogą a może jeszcze coś spitolą. Wygląda na to, że przenigdy nie serwisowali amortyzatora z prawdziwwgo zdarzenia. Nawet nie ma sensu dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 Może wystarczy wypierdzieć powietrze z dolnych lag? Jeśli masz ten rower u siebie, to spuść powietrze, ugnij amortyzator na max i wsadź cos cienkiego i raczej miękkiego między uszczelki a lagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 To jest mit a nie realny problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackFrost Napisano 2 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 Mam nową Rebę 120mm na rok 2021 (A9), zmierzę z ciekawości długość wysuniętych goleni ale tak czy siak, w jej normalnym stanie fabrycznym nie zamknąłem jej aż do korony ani razu. Czerwony oring zawsze był ze 2-4cm tak na oko pod koroną. Może nie trafiłem jeszcze na tak głęboką dziurę lub spad aby zanurkować przodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackFrost Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 SAG mam ustawiony na 20% i przy takim ustawieniu nie schowam go bardziej niż na 100mm przy normalnej jeździe po lesie i górkach. Może przy jakimś dużym dropie wsunął by się bardziej ale nie skacze i nie zeskakuje to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Czerwca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Schowa się bez problemu na 120 mm, nie byłoby dobrze, gdyby cały czas dobijał, bo szybko byś go zajechał. Kwestia ciśnienia, dopasowane powinno być tak, żeby amortyzator pracował w jak największym zakresie na danej trasie, bez dobijania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Nie wiem czego to kwestia, ale mojego Recona nie da się wcisnąć do korony. Może różne rodzaje tłumika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Może 2ml za dużo oleju w tłumiku. Ich nie należy napełnić objętością wg manuala tylko do odpowiedniego poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Czerwca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Przy maksymalnym ugięciu powinno zostać około 5 mm goleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackFrost Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 @Dokumosa Jeśli wartości z service manuala są niepoprawne to jakie są poprawne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Poprawne jest zalanie do poziomu dolnego oringu modułu MC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Dlaczego zatem manual inaczej to opisuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 (edytowane) Objętości w manualach RS są poprawne w szczególnych przypadkach. Poza tym producent podchodzi do tego bardzo luźno. Czasami nie ma pelnej blokady, czasami pełnego skoku... Zalewanie do odpowiedniego poziomu sprawdza się zawsze. Edytowane 4 Czerwca 2021 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farulf Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 W moim wypadku serwis lag i sprężyny powietrznej nie przyniósł odpowiedzi. Pozostały mi dwie hipotezy: 1) jest coś nie tak w tłumiku (za dużo oleju?) 2) bottom-out bumper jest na tyle mocny, że nawet przy spuszczonym powietrzu że sprężyny i wyzywając się nad nim nie jestem w stanie przełamać oporu i ugiąć widelca więcej niż te 80mm Jeśli pierwsza się nie potwierdzi to przyjdzie mi założyć, że poprawną jest druga, amortyzator ma efektywnie 80mm a nie 100mm skoku, ale ja jestem zbyt uparty/głupi (niepotrzebne skreślić) żeby przyjąć to do wiadomości. Na razie max ugięcie nadal wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farulf Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 No i koniec walki. Jednak za dużo oleju w komorze tłumika było. Teraz wszystko działa jak należy. Przy okazji podziękowania dla dla panów z serwisu za cierpliwość i pomoc - pewnie byłem jednym z bardziej upierdliwych klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Powinni Ci dopłacić bo wiele się na Twoim przypadku nauczyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 No dobra, dopiero zdjęcie pokazuje że jednak brakowało dużo do korony. Dobrze że naprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Kurcze muszę sprawdzić u siebie. Czy spuszczenie powietrza z amora do 0 czymś grozi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Czerwca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Nic nie ma prawa się stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 No więc sprawdziłem. Upuściłem ciśnienie do 0. U mnie w nowej Rebie z Deca amor kończy swoją pracę jakiś 1 cm przed koroną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baczek31 Napisano 6 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 W dniu 4.06.2021 o 16:16, Dokumosa napisał: Poprawne jest zalanie do poziomu dolnego oringu modułu MC. Jak to zalewasz i sprawdzasz ż w do dolnego oringu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 Suwmiarką albo czystym patyczkiem. Zależy co mam pod ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi