Dokumosa Napisano 1 Czerwca 2021 Napisano 1 Czerwca 2021 Kompletny debil. Lepiej zabierz stamtąd rower bo na pewno nie pomogą a może jeszcze coś spitolą. Wygląda na to, że przenigdy nie serwisowali amortyzatora z prawdziwwgo zdarzenia. Nawet nie ma sensu dyskutować. Cytuj
grzybu Napisano 1 Czerwca 2021 Napisano 1 Czerwca 2021 Może wystarczy wypierdzieć powietrze z dolnych lag? Jeśli masz ten rower u siebie, to spuść powietrze, ugnij amortyzator na max i wsadź cos cienkiego i raczej miękkiego między uszczelki a lagę. Cytuj
JackFrost Napisano 2 Czerwca 2021 Napisano 2 Czerwca 2021 Mam nową Rebę 120mm na rok 2021 (A9), zmierzę z ciekawości długość wysuniętych goleni ale tak czy siak, w jej normalnym stanie fabrycznym nie zamknąłem jej aż do korony ani razu. Czerwony oring zawsze był ze 2-4cm tak na oko pod koroną. Może nie trafiłem jeszcze na tak głęboką dziurę lub spad aby zanurkować przodem. Cytuj
JackFrost Napisano 4 Czerwca 2021 Napisano 4 Czerwca 2021 SAG mam ustawiony na 20% i przy takim ustawieniu nie schowam go bardziej niż na 100mm przy normalnej jeździe po lesie i górkach. Może przy jakimś dużym dropie wsunął by się bardziej ale nie skacze i nie zeskakuje to nie wiem. Cytuj
Mod Team bogus Napisano 4 Czerwca 2021 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2021 Schowa się bez problemu na 120 mm, nie byłoby dobrze, gdyby cały czas dobijał, bo szybko byś go zajechał. Kwestia ciśnienia, dopasowane powinno być tak, żeby amortyzator pracował w jak największym zakresie na danej trasie, bez dobijania. Cytuj
Gość Napisano 4 Czerwca 2021 Napisano 4 Czerwca 2021 Nie wiem czego to kwestia, ale mojego Recona nie da się wcisnąć do korony. Może różne rodzaje tłumika? Cytuj
Dokumosa Napisano 4 Czerwca 2021 Napisano 4 Czerwca 2021 Może 2ml za dużo oleju w tłumiku. Ich nie należy napełnić objętością wg manuala tylko do odpowiedniego poziomu. Cytuj
Mod Team bogus Napisano 4 Czerwca 2021 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2021 Przy maksymalnym ugięciu powinno zostać około 5 mm goleni. Cytuj
JackFrost Napisano 4 Czerwca 2021 Napisano 4 Czerwca 2021 @Dokumosa Jeśli wartości z service manuala są niepoprawne to jakie są poprawne? Cytuj
Dokumosa Napisano 4 Czerwca 2021 Napisano 4 Czerwca 2021 Poprawne jest zalanie do poziomu dolnego oringu modułu MC. Cytuj
KSikorski Napisano 4 Czerwca 2021 Napisano 4 Czerwca 2021 Dlaczego zatem manual inaczej to opisuje? Cytuj
Dokumosa Napisano 4 Czerwca 2021 Napisano 4 Czerwca 2021 (edytowane) Objętości w manualach RS są poprawne w szczególnych przypadkach. Poza tym producent podchodzi do tego bardzo luźno. Czasami nie ma pelnej blokady, czasami pełnego skoku... Zalewanie do odpowiedniego poziomu sprawdza się zawsze. Edytowane 4 Czerwca 2021 przez Dokumosa Cytuj
Farulf Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Napisano 7 Czerwca 2021 W moim wypadku serwis lag i sprężyny powietrznej nie przyniósł odpowiedzi. Pozostały mi dwie hipotezy: 1) jest coś nie tak w tłumiku (za dużo oleju?) 2) bottom-out bumper jest na tyle mocny, że nawet przy spuszczonym powietrzu że sprężyny i wyzywając się nad nim nie jestem w stanie przełamać oporu i ugiąć widelca więcej niż te 80mm Jeśli pierwsza się nie potwierdzi to przyjdzie mi założyć, że poprawną jest druga, amortyzator ma efektywnie 80mm a nie 100mm skoku, ale ja jestem zbyt uparty/głupi (niepotrzebne skreślić) żeby przyjąć to do wiadomości. Na razie max ugięcie nadal wygląda tak: Cytuj
Farulf Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Napisano 7 Czerwca 2021 No i koniec walki. Jednak za dużo oleju w komorze tłumika było. Teraz wszystko działa jak należy. Przy okazji podziękowania dla dla panów z serwisu za cierpliwość i pomoc - pewnie byłem jednym z bardziej upierdliwych klientów. Cytuj
Dokumosa Napisano 7 Czerwca 2021 Napisano 7 Czerwca 2021 Powinni Ci dopłacić bo wiele się na Twoim przypadku nauczyli Cytuj
Gość Napisano 7 Czerwca 2021 Napisano 7 Czerwca 2021 No dobra, dopiero zdjęcie pokazuje że jednak brakowało dużo do korony. Dobrze że naprawione. Cytuj
PawelW84 Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 Kurcze muszę sprawdzić u siebie. Czy spuszczenie powietrza z amora do 0 czymś grozi ? Cytuj
Mod Team bogus Napisano 8 Czerwca 2021 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2021 Nic nie ma prawa się stać. Cytuj
PawelW84 Napisano 9 Czerwca 2021 Napisano 9 Czerwca 2021 No więc sprawdziłem. Upuściłem ciśnienie do 0. U mnie w nowej Rebie z Deca amor kończy swoją pracę jakiś 1 cm przed koroną Cytuj
baczek31 Napisano 6 Sierpnia 2023 Napisano 6 Sierpnia 2023 W dniu 4.06.2021 o 16:16, Dokumosa napisał: Poprawne jest zalanie do poziomu dolnego oringu modułu MC. Jak to zalewasz i sprawdzasz ż w do dolnego oringu? Cytuj
Dokumosa Napisano 6 Sierpnia 2023 Napisano 6 Sierpnia 2023 Suwmiarką albo czystym patyczkiem. Zależy co mam pod ręką. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi