Dokumosa Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Wiekszosc problemów z suportami Shimano jest efektem zaniedbań przy montażu. Woda wcieka po osi korby do środka suportu (do tej tulejki) skąd łatwo się jej dostać od wewnętrznej strony do łożysk bo tam mają tylko uszczelnienia bezkontaktowe. Do tego fabryczny smar shimano jest wodnorozpuszczalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Z aliexpress kupuje się tam gdzie są opinie na temat produktu ( tu ZERO ) i raczej sklepy z 97.4% Pozytywne opinie się omija ( to nie jest tak jak na Allegro, że 97,4 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Sie kupuje tam skad wlasnie do mnie idzie darmowym Standard Shipping. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 No ale z drugiej strony zakupy na ali są bezpieczniejsze niz gdziekolwiek wysylkowo w PL. Tyle, że przestanie sie to całkiem opłacać bo niebawem robiąc tam zakupy z wysyłką do PL będzie doliczamy automatycznie VAT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 13 minut temu, wkg napisał: Sie kupuje tam skad wlasnie do mnie idzie darmowym Standard Shipping. Nie neguje. Sam robię zakupy na Ali. ale każdy kto ma trochę pojęcia o zakupach tam pomija sprzedawcę bez komentarzy pod produktem i z taką średnią ocen. Potem zdziwienie w kraju o podróbkach łańcuchów. Druga sprawa, czy kolega da sobie radę z zakupem na Ali, a takich co nie dadzą rady jest bardzo wielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Takich nie ma tutaj. Nie potrafiliby sie tu zarejestrowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 ok, u winn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 8 godzin temu, To_JaT napisał: Jedyny minus to to że korby nie kręcą się super do tyłu ale to już wina uszczelnień - coś za coś. Ten opór nie ma znaczenia dla 99,99% użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 @Q_u po co wymieniać łożyska w bb52 jak można kupić cały nowy pakiet? Szybciej, taniej i przyjemniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Zrobiłem porównanie wyżej. Wszystko mniej więcej to samo wychodzi kasowo. Jednak nie ukrywajmy, bb52 królem suportów nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 19 godzin temu, Charvel napisał: No może Ty tak praktykujesz, ja te plastikowe gówno wywaliłem i kupiłem porządny klucz bitula Ten plastikowy adapterek jest genialny. Po montażu MT800 nie ma na anodzie nawet najmniejszego śladu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 To raz. Dwa że nawet jak klucz się ześlizgnie, to nic się nie dzieje. BB52 zawsze wychodził z mniejszym lub większym uszczerbkiem, mimo używania dobrych kluczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Ja mam plastikowy klucz do bocznej nakrętkim z druku 3d od kumpla i nic nigdy nie objechałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Bo tam się dokręca max 1,5Nm i to w plastikowej nakrętce, a nie 40Nm aluminium... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Ja mam klucz z dźwigienką dobre 7.5cm, i dokręcam do oporu. Z doświadczenia wiem, że nie szkodzi a zapobiega luzuwaniu się tej nakręteczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 A jak ma się luzować nakrętka, skoro ściska ją ramie? Zabijasz w ten sposób łożyska. Ta nakrętka służy do dociśnięcia korby, niczego więcej. Tak jakbyś dowalał Top Cap w sterach, bo Ci się śruba luzuje. Nie udzielaj takich rad, bo ktoś przeczyta i tak zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Miałem kiedyś problem z jej luzowaniem mimo poprawnego montażu. Nie zauważyłem, żeby łożyska dostawały bardziej po dupie więc tak to skręcam. Czasami warto wychodzić poza schemat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Warto, gdy ma to sens. Zapewne dowalasz mocno plastikową nakrętkę, a za słabo śruby trzymające ramię. Tą nakrętkę wystarczy dokręcić palcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Nie, śruby trzymające ramię skręcam dość mocno, od zawsze. Jak dokręcałem lekko plastikową śrubkę to się luzowała. Teoretycznie łożyska mają gorzej a w praktyce od dłuższego czasu bez problemów. Przy mojej jeździe całodniowej jeździe w bikeparku nawet zdarzało mi się że topcap latał a mostek był na miejscu. O właśnie na głównej pojawił się temat z luzującą się tą nakrętką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Ściągnięcie osiowe tych łożysk skraca ich życie dramatycznie (to łożyska proste, które nie są do tego w żaden sposób przystosowane). Nic tam absolutnie nie będzie się luzowało jak się dobrze wszystko poskłada. Tą nakrętke (właściwie śrubę) po montażu korby można wykręcić i odłożyć na półkę. Do niczego nie jest już potrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Teoretyzować można, ja wiem jak to się sprawdza w praktyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 To nie jest teoria, tylko podstawowe wyobrażenie jak działa łożysko. Oczywiście inżynierowie Shimano się nie znają, tak samo jak chociażby Hambini z kanału na YT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.