Skocz do zawartości

[suport] Shimano SM BB52 -wymieniac czy serwisowac

mike78

Rekomendowane odpowiedzi

Wiekszosc problemów z suportami Shimano jest efektem zaniedbań przy montażu. Woda wcieka po osi korby do środka suportu (do tej tulejki) skąd łatwo się jej dostać od wewnętrznej strony do łożysk bo tam mają tylko uszczelnienia bezkontaktowe. Do tego fabryczny smar shimano jest wodnorozpuszczalny ;)

13 minut temu, wkg napisał:

Sie kupuje tam skad wlasnie do mnie idzie darmowym Standard Shipping. 

Nie neguje. Sam robię zakupy na Ali. ale każdy kto ma trochę pojęcia o zakupach tam pomija sprzedawcę bez komentarzy pod produktem i z taką średnią ocen. Potem zdziwienie w kraju o podróbkach łańcuchów.

Druga sprawa, czy kolega da sobie radę z zakupem na Ali, a takich co nie dadzą rady jest bardzo wielu.

8 godzin temu, To_JaT napisał:

Jedyny minus to to że korby nie kręcą się super do tyłu ale to już wina uszczelnień - coś za coś.

Ten opór nie ma znaczenia dla 99,99% użytkowników.

To raz. Dwa że nawet jak klucz się ześlizgnie, to nic się nie dzieje. BB52 zawsze wychodził z mniejszym lub większym uszczerbkiem, mimo używania dobrych kluczy.

A jak ma się luzować nakrętka, skoro ściska ją ramie? Zabijasz w ten sposób łożyska. Ta nakrętka służy do dociśnięcia korby, niczego więcej.

Tak jakbyś dowalał Top Cap w sterach, bo Ci się śruba luzuje.

Nie udzielaj takich rad, bo ktoś przeczyta i tak zrobi.

Warto, gdy ma to sens. Zapewne dowalasz mocno plastikową nakrętkę, a za słabo śruby trzymające ramię.

Tą nakrętkę wystarczy dokręcić palcem. 

Nie, śruby trzymające ramię skręcam dość mocno, od zawsze. Jak dokręcałem lekko plastikową śrubkę to się luzowała. Teoretycznie łożyska mają gorzej a w praktyce od dłuższego czasu bez problemów. Przy mojej jeździe całodniowej jeździe w bikeparku nawet zdarzało mi się że topcap latał a mostek był na miejscu.

O właśnie na głównej pojawił się temat z luzującą się tą nakrętką :P

Ściągnięcie osiowe tych łożysk skraca ich życie dramatycznie (to łożyska proste, które nie są do tego w żaden sposób przystosowane). Nic tam absolutnie nie będzie się luzowało jak się dobrze wszystko poskłada. Tą nakrętke (właściwie śrubę) po montażu korby można wykręcić i odłożyć na półkę. Do niczego nie jest już potrzebna.

To nie jest teoria, tylko podstawowe wyobrażenie jak działa łożysko. Oczywiście inżynierowie Shimano się nie znają, tak samo jak chociażby Hambini z kanału na YT.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...