mike78 Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 czesc mam fabryczny suport Shimano SM BB52, rower 5 lat, 15tys km zrobione. nigdy nic nie smarowane ani otwierane. rok temu zmienialem napęd i bylo cihcutko, teraz po zimie zaczęly sie trzaski/cykania podczas pedałowania. nie jest to sztyca, ani szprychy, ani dokręcenie pedałow, bylem w serwisie i gosc na szybko stiwerdził ze mam luz na supporcie. pytanie - wymienić go (130zł, rozrzuty w bb52 są rozne od 60-100zł na aledrogo), na ten sam czy coś innego bardziej wytrzymalego? A moze wystarczy jakies smarowanie tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Raczej wymienić. 60 zł na aktualne standardy to nie jest zła cena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Wymienić, 15 tysięcy to już miał prawo się zużyć. 130 kosztuje z wymianą? Sporo, aczkolwiek nie wiem jak wygląda dostępność w Shimano, przed pandemią kosztował właśnie te 60 zł. Lepiej uszczelniony jest MT800, jak różnica w cenie będzie niewielka warto dopłacić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Wolałbym zamiast MT800 już Tokena TK878EX za 129 zł: https://allegro.pl/listing?string=TK878EX&bmatch=e2101-d3857-c3683-spo-1-2-0429 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Serwisować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Z serwisem zapłaci tyle co za nowego MT800 czy nawet Tokena ( a potem w tokenie sam wymienia łozyska, które kosztują 60 zł. I ta wymiana pewnie znowu po 15 tyś. km ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 W serwisowanie bym sie nie bawił. Tam sa takie czarne tulejki które mogły się wytrzeć i w takim wypadku wymiana łozysk nic nie da. Wymiana łozysk kosztuje tyle ile nowy suport a do tego dochodzą łożyska - te firmowe FAG, SKF, EZO, Endura kosztują trzecie tyle. Padnięte łożyska zwykle nie dają luzu - dają wrażenie "piasku" jak po zdjęciu korby wsadzisz palec i kręcisz, zardzewiałe chodzą coraz ciężej. Być może to wcale nie łożyska. Trzeszczeć mogą np niedokręcone haki ramy, siodełko ... rower to jedna wielka skrzynia rezonansowa :/ Ja bym kupił suport za 49 złotych https://pl.aliexpress.com/item/1005002620081738.html i wymienił. Jak nie pomoże to przynajmniej stary będzie na zapasie. Wymiana tego jest trywialna mając klucz do suportu HTII https://allegro.pl/oferta/klucz-prox-do-suportu-sh-hollowtech-ii-z-raczka-9591025698 - na ali pewnie będzie znacznie taniej. Jeszcze potrzebny będzie taki kluczyk https://allegro.pl/oferta/klucz-shimano-tl-fc16-do-korb-hollowtech-ii-zg-10685103548 no i imbus do odkręcenia śrub korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charvel Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 5 godzin temu, MikeSkywalker napisał: Wymienić, 15 tysięcy to już miał prawo się zużyć. 130 kosztuje z wymianą? Sporo, aczkolwiek nie wiem jak wygląda dostępność w Shimano, przed pandemią kosztował właśnie te 60 zł. Lepiej uszczelniony jest MT800, jak różnica w cenie będzie niewielka warto dopłacić. Tylko, do MT800 będzie musiał jeszcze dokupić porządny klucz, bo tą przejściówkę co daje shimano można sobie .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 ... wsadzić na normalny klucz, dokręcić i odkręcić wiele suportów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charvel Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 No może Ty tak praktykujesz, ja te plastikowe gówno wywaliłem i kupiłem porządny klucz bitula Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Praktykuje, na dodatek z powodzeniem. Nie wiem co trzeba zrobić, żeby zniszczyć ten adapter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 26 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 8 godzin temu, Q_u napisał: Wolałbym zamiast MT800 już Tokena TK878EX za 129 zł: https://allegro.pl/listing?string=TK878EX&bmatch=e2101-d3857-c3683-spo-1-2-0429 dzieki, a dlaczego to a nie shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Zobacz jakie idą łożyska w MT i jakie w Tokenie. Łatwo je wymienić samemu a kosztują 60 zł za komplet. Dodatkowo mam wrażenie, że te z Tokena jakby są lepszej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Tak i te łożyska w tokenie kosztują tyle co cały nowy suport bb52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 5 godzin temu, Charvel napisał: Tylko, do MT800 będzie musiał jeszcze dokupić porządny klucz, bo tą przejściówkę co daje shimano można sobie .... Ja żadnym problemów z nią nie doświadczyłem. Owszem, problem może się pojawić kiedy ma się "otwarty" klucz HT2, taki jak np.TL-FC32 (dodam że mówię o serwisowym, już nieco wyrobionym i zużytym, podobnie adapterze, nie pierwszej świeżości) bo klucz może przeskakiwać i wyrobić rowki na zewnątrz. Ale w przypadku klucza zamkniętego czy świeżej przejściówki mowy nie ma żeby coś się stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Godzinę temu, To_JaT napisał: Tak i te łożyska w tokenie kosztują tyle co cały nowy suport bb52 Drożej. Bb52 jest swietnie uszczelniony. A i lozyska sie wymienia choc nie warto. Bb52 po 49 zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 58 minut temu, To_JaT napisał: Tak i te łożyska w tokenie kosztują tyle co cały nowy suport bb52 Znajdź bb52 za 60 zł. Łozyska od tokena są naprawdę dobrej jakości. Po mojemu warto kupić ten suport i raz na 15k km ( u mnie tyle ) wymienić je w 2 minuty. ale kto co woli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 15k km? Śmiem wątpić BB52 to świetny, tani suport. Dobrze uszczelniony i trwały. Jedyny minus to to że korby nie kręcą się super do tyłu ale to już wina uszczelnień - coś za coś. Jeżdzę na takich w dwóch rowerach, w fr i w dircie i dają radę w każdych warunkach już kilka sezonów Dwa pierwsze wyniki, 65zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 26 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 znalazlem na olx MT800 , w wersjach: BB-MT800, BB-MT800-PA któryś sie nada jako zamiennik 1:1 dla BB52 ? czy to będzie jakaś rzeźba żeby zamontować w miejsce bb-52? Cena podobna a jak mówicie ze lepiej uszczelniony to moze lepiej.. kumpel ma klucz bitula do suportow, wiec koszt tego odpada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Bierz bb52, sprawdzony suporcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Żadnego tokena. Szkoda kasy. Łożyska do bb52 (tak te specyficzne) kosztują kilka zł. Praska do wymiany około 80zl. I jak pisał @To_JaTbb52 są dobrze uszczelnione same w sobie. Trzeba je tylko odpowiednio montować (smar musi dobrze uszczelnić oś korby i nie ściągać lewego ramienia z korbą za mocno). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 PA to wersja Press-fit. Więc odpada jak masz mufę gwintowaną. Ja tyle wiem z teorii i organoleptycznego sprawdzenia tego suportu. Rzadko ktoś do niego dopłaca, mój też niewiele przejechał więc nie wiem jak to wygląda w praktyce. W swoim rowerze mam go ze względów wizualnych Wspomniałem o nim tylko dlatego że wirusek wywindował ceny BB52 w górę. Jak różnica jest rzędu 20 złotych to pewnie wziąłbym XT, jeśli większa to BB52. Ale z tym gloryfikowaniem BB52 to bym polemizował. Wszystko jest dobre do czasu spotkania z nadmiarem błota i wody - trochę suportów zajechanych po paru tysiącach kilometrów zmieniłem. CCC jak to mówili, cena-czyni-cuda, przy cenie w okolicach 60 złotych nikt się tym nie przejmował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Nikt tu niczego nie gloryfikuje tylko po prostu na droższy nie ma sensu wydawać kasy. Mi się sprawdza już dłuższy czas w naprawdę ciężkich warunkach (np ostatnie DHCT w Ustroniu) i nie ma żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 31 minut temu, To_JaT napisał: BB52 to świetny, tani suport. Nie neguje, miałem i 52 i 72 (jako pierwszy oryginalnie założony), podałem alternatywę bo Tokena masz na Allegro za 129 zł - przy wymianie łożysk w bb52 dolicz praskę 70-80 i łożyska. Średnio się kalkuluje, już lepiej kupić nowy bb52 A co do linków, sprawdzaj na przyszłość, bo z Allegro to wysyłką spoza PL A do domeny sportowej dolicz wysyłkę. Chodzi mi o to, że one kosztują już prawie 80 zł. 33 minuty temu, To_JaT napisał: 15k km? Śmiem wątpić Wiesz, wszystko zalezy od jazdy. Nie topiłem roweru, w deszczu kilka razy jazda, na myjni uważam. rozkręcałem zimą robiąc serwis i łożyska idealne, a zrobione na nich prawie 15k 4 minuty temu, To_JaT napisał: Nikt tu niczego nie gloryfikuje - przy wymianie łożysk w bb52 dolicz praskę 70-80 i łożyska. Średnio się kalkuluje, już lepiej kupić nowy bb52 ( jak nie od razu token i łozyska wymieniane w chwilę ) Patrz: 1. bb52 + praska + łozyska = 170 zł 2. 2x bb52 = 150 zł ( na tą chwilę ) 3. Token + łożyska = 190 zł. Wszystko sumując na dwie wymiany wychodzi podobnie. A nie wierzę, że 2xbb52 wytrzyma tyle co 2xToken Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Czytaj uważnie wątek w którym sie udzielasz. BB52 z przesyłką kosztuje 49 złotych. Drożej niż firmowe łozyska. Pisałem o tym. Idzie 2 tygodnie do paczkomatu, oczywiście z trackingiem. https://pl.aliexpress.com/item/1005002620081738.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.