Skocz do zawartości

[koła] montaż taśmy tubeless

temen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No więc tak, 1 koło poszło bez problemu za 1 razem!

Drugie.. jedna próba, porażka. odwinąłem tasmę, wyczyściłem położyłem drugi raz - nadal nieszczelnie.

zastanawiam się jak powinno się kłaść taśmę, 1 raz próbowałem na środek mniej więcej. Przy 2 podejściu zwróciłem uwagi, że dziury od szprych nie sa na środku, a lekko bliżej jednego rantu i krawędź dochodzi do ścianki bocznej - więc próbowałem położyć taśmę nachodząc na ściankę boczną tak do połowy wysokości (może nieraz trochę wyżej nawet)

szukałem filmików, ale te co znalazłem to człowiek pokazuje w 10 sekund jak nawinął taśmę i tyle. A chyba coś tu robię źle. Raz wyszło, ale nie wiem czemu ;)

mam taśmę  TESA 4289 TAŚMA STRAPPINGOWA 150my 19mmx66mb ŻÓŁTA - może tu być problem?

Napisano

Taśmę najlepiej zakłada się tak by stopka opony dociskała ją do rantu. Dlatego zaleca się minimalnie szersze taśmy niż wartość wewnętrzna szerokości obręczy. Jak robisz na "mniej więcej" a może jeszcze na zbyt wąskiej taśmie to albo się udo albo nie udo. 

Napisano

Mam podobny problem.

Okleiłem 2 raz i ciągle ucieka przy nyplach. 

Czy taśma pod oponą nie wpłynie na poprawne jej osadzenie na rancie.

Napisano

ok, po zdjęciu koła widze, że taśma zagięła się w kilku miejscach - pewnie podczas zakładania opony

rozumiem ze bez mleczka jak poprawnie zamontuje tasme to nie powinno powietrze uciekac nigdzie? Bo tę 1 co mi się udało zamontować, to mam wrażenie, że coś tam uciekało i mleczko uszczelniło

Napisano

Nie chcę się za bardzo wymądrzać, bo tubeless mi zrobiła fabryka, ale taśma 19mm wydaje się wąska. Jaka jest wewnętrzna szerokość obręczy? U mnie taśma pokrywa obręcz praktycznie od ścianki do ścianki (wszystko co nie jest pionowe). Czy ta obręcz jest taka sama, jak ta druga, która się udała?

Napisano

WTB sugeruje żeby taśma miała o 5mm więcej niż obręcz wewnątrz.

Napisano

Udało mi się uszczelnić koła... za 5 razem.

Problemem są stare obręcze. Wąskie 18mm i mają głębokie środkowe przetłoczenie z otworami na nyple. Taśma musi trzymać na 3-4mm po bokach.

Gorilla i WTB się nie dały rady. Sprawdziła się kuchenna akrylowa taśma do uszczelnień.

Jest bardzo gruba i elastyczna. Dobrze dopasowuje się do profilu. 

Gdyby ktoś miał podobny problem to polecam spróbować

142487118_tubelesstape.jpg.5a9327d8791075d1248f47bf00783ccc.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...