Chociemir Napisano 2 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 Rzeczywiście trzeba mieć "potężne zaplecza", żeby wymienić np. mostek na dłuższy czy krótszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 Bez fittingu nie waż się śruby poluzować! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 Miód malina jak to w piosence disco polo jest. Swoją traskę walnąłem na 80%, średnia prawie 30km/h (licznik oczywiście skorygowany do szerokości opony) Swoją drogą to faktycznie, jak ludzie są w stanie jeździć ze średnimi 22km/h?? Wyprzedziłem nawet jednego kolarza, i to pierwszy mój raz :) co prawda on mnie za chwilę znowu wyprzedził, ale mówi, że jedzie na oparach no, każdy ma prawo do wytłumaczenia się, później ja go w końcu wyprzedziłem i się rozjechaliśmy na skrzyżowaniu. Praktycznie rower bez korekt, podniosłem jeszcze siedzenie o 1 cm i wydłużyłem lemondki o 0,5cm. Trochę się trzeba do nich przyzwyczaić, bo jednak te z mocno giętymi końcówkami lepiej leżały. Te też są dobre, jak się przyzwyczaję zostaną, jak nie pójdą do wymiany. Wiecie co, dzięki Wam naprawdę spory łyk wiedzy o rowerach przełknąłem, ale też przez tyle lat w jednym, wielu z Was się myliło. Miedzy rowerami w prędkości jest przepaść i tu mówię o moim SPEC SIRRUS VS TREK DOMANE czyli nie czasówka a dziecinne bobo. Jest w AIRBIKE Piaseczno taki za 54 tys zł no, ale mimo że na biednego nie trafiło, to lekkie przegięcie, ale czuję, że na tym rowerku średnie bym w granicach 40 wykręcał. ps. panowie, te linki to tak mają na krzyż iść? Czy ktoś coś spaprał? Jakiś bezsens lekki, bo one się o siebie ocierają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 Średnie z takich liczników można sobie w tyłek wsadzić😎 Skrzyżowanie niczemu nie zaszkodzi, przy wymianie linek i pancerzy możesz sobie poprowadzić inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 Już mnie tak Mihau_ nie dołuj w końcu ukończyłem PW Może i te liczniki głupio mierzą średnią, ale przecież czas tej samej od lat trasy miałem znowu rekordowy. No i przecież wyprzedziłem kolarza, czym zachłystuję się do teraz. Powiem tak, że jak jechałem 50km/h to już troszkę strach był, bo ścigałem się z... samochodami tym bardziej, że jechałem "po cywilu" w tym samym ubraniu co byłem w kościele, tylko nogawki podciągnięte. Kasku nie używam a okularów też nie, choć mam. Jeszcze będę się musiał w odzież zaopatrzyć. Dzięki za info odnośnie linek, bo na pierwszy rzut oka pomyślałem, że to totalny ZONK jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Wychodzi na to, że jak użyjesz kasku i okularów, które masz, a nie używasz i zaopatrzysz się w odzież, to już nie Ty będziesz ścigać się z samochodami tylko samochody z Tobą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 14 godzin temu, omegagl napisał: Jest w AIRBIKE Piaseczno taki za 54 tys zł no, ale mimo że na biednego nie trafiło, to lekkie przegięcie, ale czuję, że na tym rowerku średnie bym w granicach 40 wykręcał https://www.strava.com/activities/5406539429 Jasne. Taki Kwiato to cienias bo takie średnie wykręca w peletonie zbierając KOM-y i pucharki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Michał ma rację licznik tego typu to raczej oszukuje ale z całą pewnością Ciebie jakoś w porównaniu do poprzedniego "pomiaru" określa. Po prostu jeździj, przrestaniesz wyprzedzadź chłopaków będących na rozjeździe a zaczniesz jechać z nimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nctrns Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Jeśli poprawnie ustawił obwód koła, to jak może oszukiwać? To nie fizyka kwantowa, ani nawet całki Poza tym sam mówi, że po czasie przejechania odcinka widzi, że jest szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Mam dokładnie taki sam licznik i zawsze oszukuje, mimo wpisywania wartości z pomiaru obwodu czy danych z opony, na pewno nie można porównać średniej przekładając z jednego roweru na inny. Tylko dane z GPS są wiarygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Tylko dane z GPS są wiarygodne. Oj, trochę przesadziłeś. Owszem są wiarygodne ale tylko wtedy gdy nie zgubisz sygnału i gdy samo urządzenie nie zrobi kuku co się niestety zdarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 16 minut temu, nctrns napisał: Jeśli poprawnie ustawił obwód koła, to jak może oszukiwać? Obwód koła to jedno a niedokładności wynikające stricte z zasady działania drugie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 GPS to dopiero oszukuje Wystarczy wjechać do lasu albo pod wiadukt - cuda się dzieją. Sigma jest całkiem dokładna. A najlepiej patrzeć na czas na pętli pomiarowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 No już przestańcie, bo jeszcze ktoś uwierzy, że GPS jest dokładniejszy od licznika 😀. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Gps ma tę zaletę że potrafi teleportowć np. Na drugą stronę jeziora i zostawić człowieka ze świadomością że zrobił to np. 156km/h wpław. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Dziś słabiej, ten sam odcinek średnia 28,5km/h ale... dojeżdżam, coś mi się nisko siedzi a tu sama sztyca zjechała w dół i to mnie się nie podoba. Mam taki zacisk ręczny i dość mocno go zacisnąłem. Kupiłem pastę: Pasta do elementów karbonowych WELDTITE 50g 10643859646 - Allegro.pl i nie wiem, czy pomoże czy nie. Te karbonowe sztyce jakoś trzeba super mocno zaciskać? Czy coś z tą moją jest nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Karbonową sztycę w karbonowej ramie to najlepiej zaciskać z momentem nie większym niż zalecany w danym rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Pasta jest w zasadzie remedium w 95% problemów po to jest, a zaciaski na "wajchę" są: A. Do dupy B. Do dupy C. Do dupy Wybierz sobie odpowiedź i załóż normalny na imbus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argi Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 21 godzin temu, omegagl napisał: ... tym bardziej, że jechałem "po cywilu" w tym samym ubraniu co byłem w kościele, tylko nogawki podciągnięte. Kasku nie używam a okularów też nie, choć mam... A jak byłeś ubrany w kościele. Bo wiesz, ma to kolosalny wpływ na średnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 4 Czerwca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 W dniu 3.06.2021 o 19:00, omegagl napisał: ...ale też przez tyle lat w jednym, wielu z Was się myliło. Miedzy rowerami w prędkości jest przepaść i tu mówię o moim SPEC SIRRUS VS TREK DOMANE czyli nie czasówka a dziecinne bobo. Jest w AIRBIKE Piaseczno taki za 54 tys zł no, ale mimo że na biednego nie trafiło, to lekkie przegięcie, ale czuję, że na tym rowerku średnie bym w granicach 40 wykręcał... Ale pojechałeś Jak masz średnie +/- 3 dychy, to 4 dychy będziesz miał, ale na elektryku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Nie dołuj! Nie każdy wie, że opór aero rośnie geometrycznie. Jak wycisnął 30kmh to ogarnie 2x więcej mocy na 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Dzięki panowie, Artur, mam oryginalny zacisk do tego roweru, on nawet jest tak na różowo malowany jak hak przerzutki i coś tam jeszcze. W samochodzie jak wożę rower, to mi wygodnej dzielić siedzenia było, jak siodło zdjęte, więc założyłem "na wajchę" No trudno, coś się wykombinuje. W SIRRUSIE kompletnie takich problemów ze sztycą nie było. Rozumiem, że dobrze będzie ją przesmarować tą pastą, ustawić i zapomnieć o regulacji siedzenia? @admin, widzę, że wyczułeś trochę żartu w tym akapicie w dopuszczalnym myślę tonie hehe Tak czy siak, gdyby mnie ktoś dziś zapytał o radę, co zrobić żeby szybciej jeździć czy trenować czy zmienić rower odpowiadam, rower w pierwszej kolejności a treningi rób swoją drogą, bo wyścigówka sama jedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 4 Czerwca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Rower niestety sam nie jedzie, bo trzeba go napędzić Jeżeli jeździmy po tych samych trasach lżejszym, bardziej aerodynamicznym, i z racji napędu szybszym rowerem, to wiadomo, że będzie trochę szybciej, a jaka to będzie różnica, to już zależy od kolejnych kilku czynników i oczywiście naszej formy... Są nawet tacy, którzy celowo trenują na gorszym sprzęcie, a na zawody mają ściganckie maszyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 1 godzinę temu, omegagl napisał: wyścigówka sama jedzie. Mój rower sam jedzie jak go odbiorę od serwisu - nawet jak tylko stery wymieniaja. Albo jak go umyję Karma wraca ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Nic się Witek nie bój, powoli się będę wymiksowywał jak to mówi młodzież i nie zawracał głowy, niech inni też z tego dobra (forum) korzystają. Wiesz, to wszystko jest nowe i teraz tak oglądam na yputube filmiki, a to odnośnie zmiany opon bezdętkowych a to tej nieszczęsnej sztycy. Wszystko to robię po raz pierwszy. ps. z sąsiadami nie możemy się nadziwić jednej rzeczy, jak można zrobić koło, które nic nie waży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.