kd501 Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Na początek chciałbym się przywitać ze wszystkimi. Nie jestem pewien, czy w dobrym miejscu założyłem wątek - jeśli niekoniecznie, to z góry przepraszam Nie znam tez profesjonalnego nazewnictwa części rowerowych, ale postaram się wyjaśnić o co chodzi jak najdokładniej. Posiadam aluminiowy rower, który ma już kilka wiosen Ale dobrze mi służy i nie chciałbym go wymieniać na nowy. Chciałbym jednak wymienić widelec na amortyzowany lecz z racji mnogości stosowanych obecnie rozwiązań pojawiły się wątpliwości, dlatego musze prosić o pomoc bardziej obeznanych w temacie Z tego co sprawdziłem, to obecny widelec ma średnicę 1 1/8 cala, rura jest nagwintowana. Główka ramy ( chyba tak to się nazywa ? - na zdjęciu ) ma wymiar 145mm (pomiędzy szerszymi nakrętkami i 160mm całość z górną( mniejszą ) nakrętką Główna moja wątpliwość pojawiła się przy dokładniejszym przyjrzeniu się nowym amortyzatorom - otóż wszystkie ( które widziałem ) w miejscu gdzie wychodzi rura sterowa mają płaską powierzchnię, natomiast w moim rowerze są zastosowane łożyska stożkowe - w związku z tym, czy są amortyzatory, które mają powierzchnię o której wspomniałem w formie stożka ? Druga wątpliwość - długość rury sterowej w oglądanych amortyzatorach, to najczęściej 180 mm ( w tym 45mm gwintu ) - Czy w takim przypadku mogę kupić taki 180mm i skrócić ten gwint , żeby pasował do obecnych 160mm ? Z istotnych rzeczy na koniec: - hamulce Vbrake - rower używany głównie turystycznie asfalt/lasy 50/50 % Dorzucił bym jeszcze ze 2 szczegółowe zdjęcia , ale jest ograniczenie do tylko 1Mb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 25 Maja 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.