Skocz do zawartości

[opony] Opony 28" na ścieżki rowerowe i drogi leśne ~100zł/szt

funshy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

aktualnie mam przód Michelin Protek Cross 1,4 i tył Schwalbe Smart Sam 1,6. Przednia opona ma już swój wiek, a Schwalbe mnie trochę zirytował tym że lekko bije i zastanawiam się nad czymś nowym. Rower to Romet Orkan 4M, obręcze DT Swiss 545d, waga użytkownika 110kg, jazda po ścieżkach rowerowych, ścieżkach leśnych, szutrach (powiedziałbym że 80% ścieżki rowerowe/asfalt). Trochę zniechęcił mnie Schwalbe więc wolałbym coś innych firm. Takie modele jak Vittoria Mezcal, Barzo czy Maxxis Crossmark II chyba są lepsze gdy przeważa jazda po lasach czy mogą się nadać? Waga opony bez znaczenia, raczej drutówka, bo powinienem dostać taniej dobrą oponę :) Szerokość to już jak uważacie, jak według Was lepiej coś szerszego niż mam teraz to jak najbardziej biorę pod uwagę, wiecie więcej niż ja. Wolałbym traktować 100zł jako górną granicę za oponę ale jak warto do czegoś dołożyć to jak najbardziej można wspomnieć.

Dodam że z tyłu Smart Sama od przedniej przerzutki dzieli ~5mm jeśli ma to znaczenie.

Napisano

Tak przeglądam samemu to chyba najlepiej pasowałby mimo wszystko produkt Schwalbe - Schwalbe Marathon ale jeszcze nie wiem która wersja, standardowa, Mondial czy może Performance. Najbliżej do wymagań chyba standardowej.

• 2 tygodnie później...
Napisano

@DzikiKoziol

Nie narzekam ale też nie miałem za bardzo porównania bo na tym rowerze była to dopiero druga opona.

Teraz kupiłem Continental Speed Ride zwijane to będę mógł porównać.

Napisano

@DzikiKoziol

Wczoraj testowałem Conti Speed Ride i nie powiem że na Smart Samach jest na asfalcie dużo gorzej, więc raczej są całkiem ok na asfalt o ile nie jest to sam asfalt, bo wtedy lepiej coś innego brać.

Dodam jakby kogoś interesowało że na DT Swiss 545d 21mm ciśnienie 4.5 bar opona ma 41mm.

Napisano

Czy bicie opony podlega gwarancji? Dodam że jeżdżę na niej tydzień, liczyłem, że jeszcze się ułoży po przejechaniu kilometrów (zrobiłem ze 120km) ale nadal lekko bije. Bijący Smart Sam zmieniony na bijącego Speed Ride 😪. Dodam że zamieniłem opony przód i tył to bije nadal ta sama opona, więc obręcze można wykluczyć. Pasek też idzie równo. Wydaje mi się że jak już trochę pojeździłem to to wyklucza gwarancję ale wolałbym dopytać, bo już raczej nic więcej się nie poprawi. Niby mogłem od razu reklamować ale głupi wierzyłem że się poprawi, a już chciałem jeździć ;/ Tragedii niby nie ma ale jednak to nie są najtańsze opony, więc coś można by wymagać.

Napisano

@bogus92

Akurat to sklep internetowy sbike, więc pozostaje załatwianie wysyłkowo. Bicie nie jest jakieś straszne ale porównując obydwie opony, które są tym samym modelem z tego samego zamówienia to jedna jest idealna, a druga ma widoczne odchyły. Nie ma to wielkiego wpływu na jazdę ale jednak różnica w jakości dwóch sztuk jest zauważalna. Zapytałem sklepu mailowo czy opłaca mi się bawić w odsyłanie, poczekam na odpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...