Skocz do zawartości

[merida BIG Nine 1200-D] staruszek do odświeżenia, zmiana napędu Sram X9

Malaguta123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam cześć i czołem ;)

oto mój rower :

https://archiwum.rowerymerida.pl/produkt338/big-nine-lite-1200-d-rower-merida.html

Dorwałem go w genialnym stanie jeszcze na oryginalnych fabrycznych oponach, wszystko działa bez zarzutu, chodzi lepiej niż nowy SLX w drugim rowerze.... choć może nie ma co porównywać 1x12 i 3x10, tak czy inaczej planuje nim pośmigać trochę w terenie, zabrać go na parę wyjazdów, może nawet zawody pod koniec czerwca.

Martwi mnie słabe napięcie idące od przerzutki z tyłu a z przodu mimo wszystko wolałbym widzieć 2 blaty. Chciałbym unowocześnić jego napęd i o ile na obsłudze roweru i prostych czynnościach znam się dobrze, to przy szukaniu kompatybilności napędów, tego co zmienić na co, standardach itp. znam się już gorzej. Do nowych napędów łatwo znaleźć info na polskich stronach ale informacji w necie na temat modyfikacji tego SRAM X9 jest jak na lekarstwo.

Tutaj moje pytania i prośby o odpowiedź lub podpowiedź gdzie mogę kopać sam i znajdę czego szukam.

- Czy można zmienić samą przerzutkę na 10s GX'a z lepszą stabilizacją ? jeśli tak to po czym poznać jaką długość wózka mam wybrać ? Myślę czy na jakiś czas nie zrobić takiej drobnej modyfikacji.

- Jeśli chciałbym brać się za zmianę całego napędu na jakiś SRAM/SHIMANO to co musiałbym zmodyfikować w rowerze oprócz kupna całej grupy ? Wkład suportu ? tylne koło ? Może nie musiałbym jakbym wybrał jakąś konkretną grupę 2x10/2x11 ? Lub ewentualnie czy mogę rozwiązać to adapterami ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...