zwiadowca88 Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Witam, chciałem zapytać się o jakiś wiarygodny sprawdzony wyświetlacz z dobrą czytelnością. Zależy mi na dobrym czytelnym wyświetlaczu, podstawowe wymagania to: prędkość, dystans całkowity, dystans dzienny, godzina, termometr, może być jeszcze moc i to chyba wszystko z takich priorytetowych parametrów. Kwestia ładowania takiego licznika, czy na baterie, jeśli tak to lepiej AAA, a nie drogie naręczne zegarki. Licznik oczywiście podświetlony. Jakie użytkujecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Garmin Edge 530 (USB). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareq_BB Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Nie napisałeś jaki masz budżet. Już sam pomiar mocy to w najtańszej opcji sam czujnik jakieś 1200zł i do tego licznik z obsługą ANT+ lub BLE. Więc sam najtańszy licznik (a w zasadzie komputer rowerowy) będzie kosztował z 500-600zł. Może się okazać, że chciałeś wydać 100zł więc bez podania budżetu ciężko rozmawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwiadowca88 Napisano 25 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Raczej coś tańszego, powiedzmy iż nie chciałbym przekroczyć 500 zł, to już uznaję za dużo na takie urządzenie. Prawdę mówiąc oświetlenie dla mnie jest ważniejsze w rowerze od licznika. Licznik potrzebny głównie turystycznie. Nawigację tzn. telefon postaram sobie zamocować na rowerze i wykorzystać po prostu telefon w razie potrzeby. W rowerze najważniejsze jest dla mnie czytelność czyli te parametry które wypisałem. Podsumuję je ponownie: Priorytetowe parametry: Czytelność wyświetlacza Prędkościomierz Licznik całkowitego dystansu Licznik dziennego dystansu Godzina, tryb 24h Temometr Podświetlenie najlepiej automatyczne Zasilanie najlepiej bateryjki AA lub AAA, ewentualnie możliwość podładowania z powerbanka w trakcie jazdy. Parametry opcjonalne: Pomiar mocy Spalanie kalorii czy też tętno było by bardziej praktyczne. Ogólnie ujmując na taką zabawkę to 500 zł jest raczej dużo. Czytałem o licznikach, czy też komputerkach rowerowych. I obawiam się iż czujniki mogą być problematyczne. Przykładowo problemy z łączeniem, rozłączanie się. Tak więc taki złom mi nie potrzebny, naszpikować rower czujnikami i potem mieć jakieś problemy z odczytami. Przykładowo jedna opaska do tętna potrafi kosztować 100 zł inna 300 zł. Chodzi o coś co ktoś z was ma sprawdzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 https://pl.aliexpress.com/item/32848150043.html Ten zbiera dobre opinie. Brałbym z uchwytem i czujnikami - kadencji i szybkości. Pulsometr możesz kupić w Decathlonie albo dorzucić. Do spalonych kalorii które jakoś tam z grubym błędem są szacowane potrzebny jest pulsometr. Problemy z połaczeniem sa głównie w BT, ANT+ działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Maja 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Ja myślę ze Sigma 16.16 wystarczy spokojnie: https://allegro.pl/oferta/bezprz-licznik-rowerowy-sigma-bc-16-16-pl-kadencja-7949013936 sygnał cyfrowy, nie ma problemu z zakłóceniami. BTW, nie ma liczników na paluszki, tylko na baterie "zegarkowe" albo z wbudowanym akumulatorkiem. W takiej Sigmie bezprzewodowej baterie starczają na ok. rok czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Za to potrafi ją zakłócić lampka rowerowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwiadowca88 Napisano 25 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Bardziej chodziłoby mi o jeden większy wyświetlacz aby wszystko było na rzut oka. W tej sigmie trzeba przeklikiwać wszystko ten iGPSPORT wydaje się wygodniejszy. Tylko czy ktoś to użytkuje ? Albo może ta firma Meilan ? Ktoś ma takie urządzenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 2 godziny temu, Mareq_BB napisał: Już sam pomiar mocy to w najtańszej opcji sam czujnik jakieś 1200zł Że ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Maja 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Godzinę temu, wkg napisał: Za to potrafi ją zakłócić lampka rowerowa ATSa, nie STSa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Ano właśnie STS -a Własnie patrzę na dwa takie, kilka lat na nich przejeździłem. Jeden prawie nowy :) Za to co mu trzeba przyznać - poprzedni przeżył rozjechanie autem na szutrowym parkingu. Pękło szkiełko ale nadal działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Maja 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 A to dziwne... Ed/ autor, to może Sigma Rox? https://allegro.pl/oferta/nowy-licznik-rowerowy-sigma-rox-7-0-gps-nawigacja-10113281462 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Serio, serio ... licznik działal tylko, gdy lampka była w najsłabszym trybie - takim z błyskiem od czasu do czasu. W stroboskopie i 3 trybach ciągłych zamierał. Bardzo lubiłem te liczniki. Wada - gniazdo mocujące takie trochę słabawe - kilka razy mi spadł, raz zgubiłem po dzwonie. No, ale to prehistoria - czujnik mocy, naliczanie statystyk treningowych, Live Segments Stravy (piekielnie motywujące !!!, gdy widać, że jestem lepszy od PR i ścigam któregoś z warszawskch wymiataczy na segmencie ), puls, kalorie, zliczanie przewyższeń ... no rozpuściłem się Ta 16.16 obsługuje pulsometr ? bo 16.12 nie. 16.12 ma międzyczasy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nctrns Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 25 minut temu, Q_u napisał: Że ile? Najtańsze "markowe" mniej więcej po tyle chodzą - pomiar mocy naklejany na lewe ramię korby. Poniżej tysiaka to chińczyki z aliexpress - magene, xcadey, ale z tego co na szybko patrzę, to teraz chyba i o to ciężko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareq_BB Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 24 minuty temu, sznib napisał: A to dziwne... Ed/ autor, to może Sigma Rox? https://allegro.pl/oferta/nowy-licznik-rowerowy-sigma-rox-7-0-gps-nawigacja-10113281462 O ile dobrze kojarzę, to do ROX 7 nie da się podłączyć żadnych zewnętrznych czujników. Z ROX-ów to trzeba 11. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwiadowca88 Napisano 25 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 16 minut temu, nctrns napisał: Najtańsze "markowe" mniej więcej po tyle chodzą - pomiar mocy naklejany na lewe ramię korby. Poniżej tysiaka to chińczyki z aliexpress - magene, xcadey, ale z tego co na szybko patrzę, to teraz chyba i o to ciężko. Oczywiście za takie coś można i wydać 2.000 zł. Ale jak napisałem to tylko do zastosowań turystycznych i ogólnego rozeznania. Aby dawać za takie nieskąplikowane użądzenie więcej, to tylko jest sens dla tego co na rower wydał ponad 10.000 zł i bawi się w zawody. Dla mnie wystarczy czytelne urządzenie które ma te funkcje na jednym blacie. Te 500 zł to już i tak bardzo duża kwota jak na wskaźnik takich parametrów. Nie potrzebuję GPS, tworzenia tras itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 2 godziny temu, zwiadowca88 napisał: Tylko czy ktoś to użytkuje? Użytkuje iGS10s od niedawna na razie mam tylko 1 zastrzeżenie - dość długo łapie fixa po włączeniu, trzeba poczekać te 2 minutki. Cała reszta rewelka - bateria, wyraźny wyświetlacz z automatycznym podświetleniem, stabilność i dokładność zapisu trasy, automatyczna synchronizacja ze Stravą, możliwość zgrywania plików po USB. O dziwo prędkość po GPS jest zadziwiająco dokładna nawet bez zewn. czujnika prędkości, wartości nie odstają specjalnie od tego co pokazuje licznik po kabelku błąd pomiarowy gdzieś na poziomie plus minus ~1km/h. Nie wiem jak te dodatkowe czujniki prędkości i kadencji tego producenta ale z tego co widzę cenowo wypadają podobnie jak sprawdzone Magene które możesz sobie dokupić w kraju, natomiast sam licznik polecam bardzo. 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 A czy ktoś korzysta Magene C406 i jest wstanie się wypowiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwiadowca88 Napisano 28 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Zamówiłem dziś rower, za który zapłaciłem 1.400 zł więcej niż planowałem, oraz pedały platformowe za 150 zł. Z ważniejszych zakupów pozostał mi licznik, błotniki oraz bagażnik reszta trochę się opóźni. Co do licznika, to największy wyświetlacz posiada Cycplus, zabawna nazwą :). Jednak wyczytałem iż jakość wyświetlacza jest troszkę słaba, kontrast nie zadowala i odbiega od tego co jest na zdjęciach. Z opini na forum zostaje chyba Meilan M, ma wyświetlacz 2.5 cała o dobrym kontraście. Ten iGS10 jest za mały, już ten standard 2.5 cała dobrze by było aby licznik spełniał. Chyba ten Meilan to jedyny taki sensowniejszy licznik. Szkoda iż nie ma opcji 3 calowych liczników. Głównie po to aby te kilka parametrów było na jednym blacie w zasięgu wzroku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 28 Maja 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Cytat Głównie po to aby te kilka parametrów było na jednym blacie w zasięgu wzroku. Takie wyświetlacze stosuje się w licznikach z GPSem, takich co mają wbudowany akumulatorek i trzeba często ładować. W licznikach na baterię jest to niepraktyczne, bo im więcej na ekranie, tym krócej pożyje bateria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwiadowca88 Napisano 28 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Tak tylko istnieje taki wynalazek jak akumulatorki AAA czy AA. Z resztą wiele cyfrowych zegarków tak jest zasilanych i długo działają. Osobiście wolałbym podmienić akumulatorki bo to trwa szybko, niż je ładować. Wbudowane akumulatorki to większa zależność niż np. AA. Tak czy inaczej szkoda iż nie robią po prostu bardziej czytelnych wyświetlaczy w takich tańszych urządzeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 28 Maja 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 W licznikach rowerowych nie stosuje się akumulatorków AA/AAA, z prostego powodu; są za duże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 28 Maja 2021 Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 1 godzinę temu, zwiadowca88 napisał: Tak tylko istnieje taki wynalazek jak akumulatorki AAA czy AA. Z resztą wiele cyfrowych zegarków tak jest zasilanych i długo działają. Osobiście wolałbym podmienić akumulatorki bo to trwa szybko, niż je ładować. Wbudowane akumulatorki to większa zależność niż np. AA. Tak czy inaczej szkoda iż nie robią po prostu bardziej czytelnych wyświetlaczy w takich tańszych urządzeniach. Ale masz świadomość istnienia pojęcia gęstości energii i tego, że dzięki temu parametrowi urządzenia z akumulatorami liion działają trzy razy dłużej przy tej samej masie niż na ni-mh? A termin spadku pojemności ogniw w starej technologii jest Ci znany? To też istotny aspekt, że li-iony dzielnie znoszą doładowywania, szybkie ładowania i inne takie niedostępne paluszkom ni-mh. To może teraz pogadajmy o czasie pracy na mrozie? Poza pilotami od sprzętów oraz zegarkach na ścianę czy biurko nie wyobrażam sobie dlaczego miałbym używać starych baterii zamiast ogniw li-ion. Te są o wiele wydajniejsze, wygodniejsze i trwalsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwiadowca88 Napisano 28 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 To jest twoje zdanie i twoje podejście. Ja wolę podmienić akumulatorki AA przykładowo niż mieć wbudowany akumulator. Druga kwestia, to litówki tracą dziennie 1,5 % - 2 % energii. To znaczy iż w pełni naładowany akumlaorek po 50 - 66 dniach, akumulator będzie rozładowany. Przykładowo eneloopy po 10 latach rozładują się do 70 % ponadto żywotność ich jest dwa razy większa niż litówek. Jeśli twierdzisz iż litówki znoszą dobrze szybkie ładowanie, to pewnie nie widziałeś eksplozje takich litówek. Jeśli zapali ci się auto elektryczne to jedyny sposób ugaszenia go, to po prostu wjechać do rzeki. Ja wolę rzeczy bardziej pragmatyczne, dla mnie akumulatorki wymienne typu AA są dużo lepsze niż wbudowane...Nikt cie nie zmusza do używania starych baterii, ale ich używasz choćby w pilotach czy czujnikach głównie przez to iż litówki się nie nadają do takich zastosowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwiadowca88 Napisano 29 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Właśnie zamówiłem licznik, pozostaje czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.