Skocz do zawartości

[Piasta] shimano hb-rm66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Chciałbym rozebrać, wyczyścić sprawdzić itd. Piastę przednią hb-rm66. Z tego co się zorientowałem to zwykła kulkowa piasta. Mógłby mnie ktoś nakierować jak ją rozebrać krok po kroku. Ewentualnie podać info gdzie taką instrukcje znajdę. Dzięki. 

https://manualzz.com/doc/53868190/shimano-hb-rm66-hub-depan--rem-cakram--exploded-view

Mecyji tu nie masz, jak każdą kulkową serwisujesz: odkręcasz np. elementy 7  wyciągasz oś sprawdzasz stan konusów i kulek ( nie odkręcaj jednocześnie 7 i 3 tylko jedną stronę bo zmienisz sobie ustawienie na długości i ciężko Ci będzie potem dograć ). kulki na tył i na przód różnią się średnicą, zwróć uwagę jak będziesz chciał wymienić. Szukaj oryginałów, bo różnica żadna a jednak wg. mnie są twardsze.

Potrzebujesz płaskie klucze ( typowo rowerowe do piast, albo spiłowane ) aby potem skontrować. Kontrujesz dość mocno, ale z wyczuciem ( w rękach będzie czuć delikatny opór, ale założone na rower będzie śmigać ). Posmaruj solidnie, masz na YT filmiki jak serwisować kulkowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...