Gradory Napisano 24 Maja 2021 Napisano 24 Maja 2021 Będę za jakiś czas jechać samochodem w góry z rowerem. Czy karton po rowerze ze sklepu rowerowego nada się do transportu roweru w samochodzie? Czy kartony mocno różnią się pomiędzy producentami i typami rowerów?
To_JaT Napisano 25 Maja 2021 Napisano 25 Maja 2021 Różnią się tylko wielkością i logotypami. Nada się ale czy to wygodne to musisz sam sobie odpowiedzieć na to pytanie
MikeSkywalker Napisano 25 Maja 2021 Napisano 25 Maja 2021 Jak wyżej - zajmie niepotrzebnie miejsce. Po złożeniu siedzeń, w rowerze nie zdejmujesz kół/zdejmujesz przednie/zdejmujesz oba (sytuacje ekstremalne, np. Toyota Aygo) i po prostu kładziesz rower stroną napędową do góry, pod niego można podłożyć karton/koc/plandekę żeby nie zabrudzić samochodu. Opcja druga i trzecia jest lepsza bo nie zajmuje miejsca, dopasowuje się do siedzeń a rower się w kilku miejscach opiera, po kartonie może jeździć. Pakowanie roweru w cały karton jest bez sensu, bo ten zajmuje sporo miejsca a do tego są tak projektowane że z roweru trzeba odkręcić kierownicę, zdjąć przednie koło, siodełko ze sztycą, odkręcić pedały.
Wojcio Napisano 25 Maja 2021 Napisano 25 Maja 2021 Nawet przy sporym bagażu nie pakowałem rowerów wożąc je w aucie. Między elementy ramy można powkładać różne plecaki, buty itd. Jak jest sporo miejsca, to można zostawić tylne koło. Wygodnie wyjąć sztyce, albo wcisnąć na maxa - to ułatwia manewrowanie. Po zdjęciu kół jest łatwiej, ale trzeba uważać na przerzutkę. Oczywiście warto, by rower był czysty - łańcuch suchy, ale to też ważne z innych powodów. Woziłem dwa rowery górskie w kufrze sedana - są takie modele. Miałem suva, w którym dwa górale (bez kół) wchodziły pionowo w poprzek (super - prawie cały kufer wolny). W civicu można podnieść siedzenie tylnej kanapy i rower wejdzie w poprzek (bez jednego koła). Ba, wkładałem rower do malucha!!! Najgorzej jak by była jasna tapicerka - wtedy rzeczywiście trzeba zabezpieczyć - ale raczej bym owinął napęd folią, niż pakował do pudła. Od pewnego czasu żałuję, że kupiłem kombi, a nie dostawczaka - sąsiad zmienił BMW na fiata blaszaka - specjalnie do wożenia rowerów.
chudzinki Napisano 25 Maja 2021 Napisano 25 Maja 2021 7 godzin temu, To_JaT napisał: Różnią się tylko wielkością i logotypami. Nie do końca, bo taki np. Decathlon pakuje do zwykłego pudła tylko wielkiego, a taki np. Canyon do pudła dedykowanego - jest z grubszego kartonu, niższe i krótsze, ale za to szersze i w środku ma dodatkowe przegrody. 1 godzinę temu, MikeSkywalker napisał: Pakowanie roweru w cały karton jest bez sensu, bo ten zajmuje sporo miejsca a do tego są tak projektowane że z roweru trzeba odkręcić kierownicę, zdjąć przednie koło, siodełko ze sztycą, odkręcić pedały. Właśnie w Decathlonowskim tylko odkręcają pedały i obracają kierownicę. Zwykle nawet nie oklejają widełek ani amortyzatora... Co nie zmienia faktu, że wożenie roweru w pudle jest bez sensu 😀.
To_JaT Napisano 25 Maja 2021 Napisano 25 Maja 2021 Cytat Nie do końca, bo taki np. Decathlon pakuje do zwykłego pudła tylko wielkiego, a taki np. Canyon do pudła dedykowanego - jest z grubszego kartonu, niższe i krótsze, ale za to szersze i w środku ma dodatkowe przegrody. A co ja napisałem innego? Odpakowywałem rowery z obu firm i karton jak karton tylko w innych wymiarach.
Gradory Napisano 25 Maja 2021 Autor Napisano 25 Maja 2021 12 godzin temu, Wojcio napisał: Od pewnego czasu żałuję, że kupiłem kombi, a nie dostawczaka - sąsiad zmienił BMW na fiata blaszaka - specjalnie do wożenia rowerów. Też bym nie pogardził dostawczakiem, ale nie dla jednego roweru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.