Gradory Napisano 24 Maja 2021 Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Będę za jakiś czas jechać samochodem w góry z rowerem. Czy karton po rowerze ze sklepu rowerowego nada się do transportu roweru w samochodzie? Czy kartony mocno różnią się pomiędzy producentami i typami rowerów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Różnią się tylko wielkością i logotypami. Nada się ale czy to wygodne to musisz sam sobie odpowiedzieć na to pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Zajmie Ci tylko miejsce, trochę bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Jak wyżej - zajmie niepotrzebnie miejsce. Po złożeniu siedzeń, w rowerze nie zdejmujesz kół/zdejmujesz przednie/zdejmujesz oba (sytuacje ekstremalne, np. Toyota Aygo) i po prostu kładziesz rower stroną napędową do góry, pod niego można podłożyć karton/koc/plandekę żeby nie zabrudzić samochodu. Opcja druga i trzecia jest lepsza bo nie zajmuje miejsca, dopasowuje się do siedzeń a rower się w kilku miejscach opiera, po kartonie może jeździć. Pakowanie roweru w cały karton jest bez sensu, bo ten zajmuje sporo miejsca a do tego są tak projektowane że z roweru trzeba odkręcić kierownicę, zdjąć przednie koło, siodełko ze sztycą, odkręcić pedały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Nawet przy sporym bagażu nie pakowałem rowerów wożąc je w aucie. Między elementy ramy można powkładać różne plecaki, buty itd. Jak jest sporo miejsca, to można zostawić tylne koło. Wygodnie wyjąć sztyce, albo wcisnąć na maxa - to ułatwia manewrowanie. Po zdjęciu kół jest łatwiej, ale trzeba uważać na przerzutkę. Oczywiście warto, by rower był czysty - łańcuch suchy, ale to też ważne z innych powodów. Woziłem dwa rowery górskie w kufrze sedana - są takie modele. Miałem suva, w którym dwa górale (bez kół) wchodziły pionowo w poprzek (super - prawie cały kufer wolny). W civicu można podnieść siedzenie tylnej kanapy i rower wejdzie w poprzek (bez jednego koła). Ba, wkładałem rower do malucha!!! Najgorzej jak by była jasna tapicerka - wtedy rzeczywiście trzeba zabezpieczyć - ale raczej bym owinął napęd folią, niż pakował do pudła. Od pewnego czasu żałuję, że kupiłem kombi, a nie dostawczaka - sąsiad zmienił BMW na fiata blaszaka - specjalnie do wożenia rowerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 7 godzin temu, To_JaT napisał: Różnią się tylko wielkością i logotypami. Nie do końca, bo taki np. Decathlon pakuje do zwykłego pudła tylko wielkiego, a taki np. Canyon do pudła dedykowanego - jest z grubszego kartonu, niższe i krótsze, ale za to szersze i w środku ma dodatkowe przegrody. 1 godzinę temu, MikeSkywalker napisał: Pakowanie roweru w cały karton jest bez sensu, bo ten zajmuje sporo miejsca a do tego są tak projektowane że z roweru trzeba odkręcić kierownicę, zdjąć przednie koło, siodełko ze sztycą, odkręcić pedały. Właśnie w Decathlonowskim tylko odkręcają pedały i obracają kierownicę. Zwykle nawet nie oklejają widełek ani amortyzatora... Co nie zmienia faktu, że wożenie roweru w pudle jest bez sensu 😀. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Cytat Nie do końca, bo taki np. Decathlon pakuje do zwykłego pudła tylko wielkiego, a taki np. Canyon do pudła dedykowanego - jest z grubszego kartonu, niższe i krótsze, ale za to szersze i w środku ma dodatkowe przegrody. A co ja napisałem innego? Odpakowywałem rowery z obu firm i karton jak karton tylko w innych wymiarach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Skoro to samo to nie było w ogóle tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gradory Napisano 25 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 12 godzin temu, Wojcio napisał: Od pewnego czasu żałuję, że kupiłem kombi, a nie dostawczaka - sąsiad zmienił BMW na fiata blaszaka - specjalnie do wożenia rowerów. Też bym nie pogardził dostawczakiem, ale nie dla jednego roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.