Skocz do zawartości

[Koła 26"] Marka Storm model Desogn - zmiana kół z 26" na większe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może 27,5' upchniesz, ale raczej z mniejszą oponą. Pytanie tylko, po co chcesz to zrobić?

Napisano

Tak więc odpuść bo kosztów narobisz. Poza kwestią zmieszczenia większych kół (raczej nie wejdą) musisz kupić nowe koła (jakieś minimum przyzwoitości 500zł), opony (ze 100zł), hamulce (najtańsze ze 350zł), jeśli są klamkomanetki to dodatkowe koszty. Nie wiadomo też czy wejdą do obecnego widelca czy też trzeba będzie wymienić... Nawet nie wspominam o szczegółach typu środek ciężkości i wysokość suportu o te kilkanaście mm w górę.

Napisano

Masz napisane powyżej.

Według mnie zmiana bez sensu. Nic Ci to nie da, rower praktycznie się nie zmieni.

Koła większe o 1,5' cala czyli około 3,75 cm. Tyle że zejdziesz z rozmiaru opon, więc realnie różnica będzie mniejsza.

Warto? No chyba nie...

Napisano
15 minut temu, skom25 napisał:

Koła większe o 1,5' cala czyli około 3,75 cm. Tyle że zejdziesz z rozmiaru opon, więc realnie różnica będzie mniejsza.

Różnica w średnicy obręczy 26" i 27,5" to 559mm vs 584mm czyli różnica 25mm na średnicy.

Napisano

@tomasz12310  a jaka opona max na obręczy 26" Ci się tam zmieści , zrób jakąś fotkę z widokiem od dołu suportu

tutaj masz moje foto  - rama 26"   koła 700x38c   - z tym że u mnie   wchodziło 26x2.35 z lekkim zapasem, więc trochę miejsca tam jest.

Napisano
1 godzinę temu, KSikorski napisał:

Różnica w średnicy obręczy 26" i 27,5" to 559mm vs 584mm czyli różnica 25mm na średnicy.

Czyli rower "urośnie" po uwzględnieniu chudych opon jakieś 10mm albo mniej...

Napisano
1 godzinę temu, KSikorski napisał:

Hmm, czyli te 1,5' to ściema?

Tak czy inaczej, wyjdzie to co napisał @Dokumosa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...