Skocz do zawartości

[mostek] Odpowiednia długość mostka

peace_buyer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Kupiłem ostatnio nowy rower, jest to moja druga szosa w życiu. Powodem przesiadki były bóle w okolicy karku i szyi, uznałem, że to przez zbyt dużą ramę (mówimy o Romet Huragan 54cm). Niestety w obecnym Giantcie Advanced 1 (S)  z 2018 roku występuje podobny ból. Uznałem, że problem leży w zbyt krótkiej pozycji, widzę przednią piastę będąc na łapach. Najbardziej optymalny wydawałby mi się taki 125/130mm (mój - 100mm). A więc dochodzimy do pytania jaki mostek wybrać (do ok. 200zł), czy może lepiej pójść do bikefittera? Dodam, że moja długość ramienia przy wzroście 163 to ~51 cm. Mam również o centymetr za wysoko ustawione siodło, którego sztycy nie jestem w stanie teraz skrócić , jednak do tej pory nie spotkałem się z bólem kolan ani nic w tym stylu. 

EDIT: uznałem, że fajnie byłoby wam pokazać moją pozycję od boku, a więc jest: https://i.imgur.com/JuhZB2D.png

Napisano

Jakikolwiek najtańszy jaki znajdziesz w okolicy 125/130mm, jeśli uważasz że to jakieś rozwiązanie. Za kilka dych sprawdzisz czy to był dobry pomysł i wtedy zmienisz na docelowy. 

Napisano

Rozumiem, ze jest to TCR? Daj może linka do geometrii tego roweru, bo w aktualnym odelu rozmiar S jest przeznaczony od 165 cm wzrostu, do tego z mostkiem 90 cm. Więc jeśli geometria się nie zmieniła od 2018 roku, wątpliwe jest, żeby przy wzroście 163 cm mostek 130 mm był odpowiedni.

Napisano

535 poziomej

Jak dla mnie to dłuższy mostek jest totalnym bezsensem. Raczej obecny podniósłbym o 10-15mm

To czy widzisz piastę nie ma żadnego znaczenia

Napisano

Przy 163 wzrostu, 535 górnej rury i mostek 130? Jakoś nie za dużo?

Napisano

535 + 130 to tylko o 5 mm mniej niz np. w rowerze z górną rurą 560 i mostkiem 110 mm, który byłby odpowiedni dla człowieka wyższego co najmniej 20 cm niż autor wątku.

Tak, lepiej iść o fittera.

Napisano

Przy takim Reach, to Ty powinieneś mieć XS. Coś mi tu mocno nie pasuje.

Napisano

Ale kark i szyja bolą Cię przy chwycie na łapach czy w dolnym? Jak w dolnym to raczej normalne i kwestia wyćwiczenia mięśni/przyzwyczajenia się.

Co nie zmienia faktu, że nawet w tabelce Gianta masz XS dla Twojego wzrostu. 

Napisano

A masz tabelkę z Geo tego Huragana? Bo 540 jeżeli to wymiar to TTH, to zdecydowanie za dużo na Ciebie.

Mam wrażenie że masz za duże rowery.

Napisano

Jeżeli naprawdę masz 550 mm przy 163 cm wzrostu, to mocno się zastanów nad inną ramą...

Napisano

W takim razie, Twoje brnięcie w tak absurdalnie długi mostek nie ma sensu.

Winny nie jest mostek, tylko geometria.

Zdjęcie wskazuje że już mocno sięgasz, a tyłkiem jesteś z przodu siodełka.

Napisano

Zamiast 12-13 kup 7 i na pewno będzie lepiej

Choć i tak miałbym na uwadze zmianę roweru bo takie skracanie będzie tylko doraznym rozwiązaniem

Napisano

Co do testu że kierownica zakrywa przednią piastę. Może to i się sprawdza, ale na rowerze z odpowiednim rozmiarem ramy. 

Tak jak Ty kupiłem za duży rower i tak samo kombinowałem z mostkiem. Rąk już brakowało, a piastę nadal było widać.

O ile tego Gianta jeszcze jakoś odratujesz, to Rometa na Twoim miejscu bym sprzedał.

Giant ma króciutką rurę podsiodłową, jak MTB. Sztyca powinna być "w niebie", a u Ciebie wystaje jak przy standardowej geometrii.

Kto Ci doradzał zakup? Przestrzelić jeden rower się zdarza, ale żeby dwa?

Napisano

@skom25Właściwie to sam sobie go doradziłem:) Nie znam nikogo ze środowiska kolarskiego, a pasja i chęć spróbowania dyscypliny przyszła sama z siebie, zresztą całą wiedzę odnośnie rowerów czerpię z internetu ;//

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dane dobre rady i 0 konkretów.

1. przesuń, jeśli możesz siodełko do przodu o ok 1cm, jeśli nie będą cię bolały kolana to spróbuj jeszcze o ok 0.5 cm

2. Podnieś mostek na podkładkach.

3. Może to się wydać dziwne, ale zainwestuj w lekki kask.

4. Nie przejmuj się wpisami o geometrii itp. skrócenie mostka i przesunięcie siodełka dają takie zakresy regulacji że rama może być + - 1 rozmiar, co daje efektywnie 3 rozmiary ramy.

5. Prosi zwykle jeżdżą na najmniejszych ramach, a i tak da się je dopasować do kolarza

Napisano

Bo łatwiej wydłużyć, niż skrócić...

Podkładki pod mostkiem tylko wyprostują pozycję, co skróci zasięg rąk.

Napisano

No ok, podniesienie mostka wyprostują pozycję , ale skoro go boli to co boli tzn że może nie jest przygotowany do kolarskiej pozycji pod wzgledem rozciągniecia czyli jest za mało elastyczny, a więc trzeba go trochę podnieść żeby nie zadzierał głowy i nie męczył mięśni szyi, karku i pleców.

rozwiązaniem może być też kierownica z lekkim podniesieniem, tyle że to już wydatek ok 300 zł

Napisano

Tylko wtedy mu zabraknie rąk. Będzie wyprostowany, więc ręce będą miały dalej. Wiem że na początku to wbrew logice, ale tak jest.

Rower jest za długi. W takim rozmiarze i tak ma za wysoką główkę ramy. Po co podnosić jeszcze więcej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...