Skocz do zawartości

[akcesoria rowerowe] Przydatne rzeczy na dłuższe jazdy

Rapero7000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
8 minut temu, es.ka napisał:

@wkg używałeś kiedykolwiek takiego kluczyka bo nie wiem tak naprawdę czy to w trasę ma znaczenie jeśli jeździ się na dętkach a nie tubeless SCHWALBE  3450.01 - Klucz do wentyla Auto / Presta - sklep Rowerplus.pl 

Nie. Mam coś takiego w domu żeby odkręcić wkład wentyla by dolac mleka. Ale w trasie ? 

7 minut temu, spidelli napisał:

W deklu kupujesz taką małą podsiodłówkę - akurat na dętkę, łyżki i multitool. Zestaw minimum. Nawet MacGyver miał scyzoryk ;)

Edyta: A jak Ci się telefon rozładuje? :D

Albo kolejarze zastrajkują? 🤔😄🤭

Mam taką podsiodłówkę, trzymałem w niej zwiniętą dętke i mi wentyl od tej dętki zrobił dziurę w dętce :) Telefon mam w kieszeni. Czasem mam mały plecaczek na wodę i banana - szczególnie w upał ale nie lubię z plecakiem. 

Telefon mi trzyma baterię. ja pisałem o "szybkich" setkach wkoło miasta a nie o wyprawach :) 

Napisano
9 minut temu, spidelli napisał:

Edyta: A jak Ci się telefon rozładuje? :D

Albo kolejarze zastrajkują? 🤔😄🤭

Oprócz jeżdżenia na rowerze biegam. Trochę robię też trening ogólnorozwojowy na siłowni. Pobiegnę z rowerem na plecach. 😎

Napisano
Cytat

Pobiegnę z rowerem na plecach. 😎

Szacun ;) Moja znajoma zawsze pyta "co to za sport, że trochę ty na rowerze, trochę rower na tobie?"

Napisano
1 godzinę temu, Rapero7000 napisał:

Proszę inne użytkowników forum o napisanie jakie używają  akcesoria do swojego roweru rower

Za bardzo się nad tym zmóżdżasz. Weź kartę kredytową, troszkę gotówki, telefon i na dłuższe trasy paszę. Bułka grahamka ze schabowym, druga z topionym serem, jakis batonik i picie. Bo odcięcie to paskudna sytuacja - przechodzisz w tryb serwisowy - to znaczy, że jesteś w stanie utrzymywac taka prędkość, żeby się nie przewrócisz a i tak marzysz o przytulnym rowie żeby sobie tam na kilka dni umrzeć.

Jak jeździsz na dętkach to dętkę o rozmiar-dwa za małą i pompkę. Kilka łatek żeby zakleić oponę jak z niej wyjdzie zadzior po wewnętrznej stronie. 

Napisano

Doprecyzowując: jabłka,  orzeszki ziemne prażone, bez soli (są w dobrej cenie w biedronce, polecam), orzechy włoskie i granola sante z jogurtem naturalnym  - To mój sprawdzony zestaw nie powodujący uczucia ciężkości i rozepchanego brzucha.

Napisano

To ja jestem cienki - BigMac i lodzik z polewą truskawową - to z tych zdrowych odżywek :) Niestety nie mogę popijać kefirem bo kefir nie wybacza :/

Napisano

Powtórzę się - zależy od czasu; w końcu nadchodzi taki moment, że ani żele ani izotoniki nie działają i człowiek czuje po prostu ssanie w żołądku i trzeba coś zjeść - może być kanapka. Nie trzeba się najadać ale coś tam trzeba dla zmyłki wrzucić jak już słodkie nie daje rady :)

W roli zastrzyków energii sprawdzają się też sezamki, czekolada z orzechami itp.

Napisano

Słodkie to takie na chwilę. Kanapka, burger działają nie od razu - po pół godzinie ale dłużej. Widzę to regularnie - coś solidnego, pół godziny i moc+=15%. Znowu żyję. Jak organizm trawi własne mięśnie to już po zawodach. I dłużej się regeneruje.

Napisano

Ja zabieram banana, daktyle i czekoladę. To daje bardzo szybko zastrzyk energii. Na 200km to mi wystarcza. Jak po 120km spotkam McDonalda, ramen czy inny dobry fastfood to nie odmówię :D, ale generalnie mogę 12 godzin bez jedzenia wytrzymać. Do 120km nie zawracam sobie głowy jedzeniem. 

7 godzin temu, wkg napisał:

dętkę o rozmiar-dwa za małą

Dlaczego za małą??? Chodzi o wagę?

Reszta to standard. Dętka (albo dwie), imbusy, śrubokręt, pompka, skuwacz do łańcucha, trytki, okulary dwie pary, przeciwsłoneczne i transparentne (jakby po zmroku trzeba było), wiatrówka przeciwdeszczowa. Power bank, mój stary telefon przy włączonej nawigacji więcej jak 6h nie wytrzyma. No i maseczka. Jak jadę droga gdzie jest duży ruch i się kurzy to jadę w maseczce. Pandemiczne nawyki na coś się przydały :D  

Napisano
Cytat

No i maseczka

Z przyczyn formalnych, jako przepustka do sklepu. O skuteczności kawałka szmatki jako antidotum na zagrożenia współczesnej cywilizacji nie będę się wypowiadał :) Faktycznie, może przed większymi frakcjami kurzu ochroni ale przed PM 2,5 i 10 - raczej nie.

Napisano
3 godziny temu, JWO napisał:

Dlaczego za małą??? Chodzi o wagę?

O wagę też. I łatwiej się zakłada oponę. Jak wstępnie podpompuję 29 cali to sie robi balon a trekkingowa elegancko się trzyma :)

Szosowe opony pewnie sie dobrze nie mleczą ale jak masz grubsza to ja bym to zrobił i odpuścił dętki.

Napisano

Po co brać 2 pary okularów? Fotochromy wystarczą.
Czekoladę też lubię ale jak się robi ciepło to trzeba ją prawie wypijać z opakowania. Z batonów to mi się najlepiej spisują jakieś zbożowe. Super też są jakieś kabanosy albo suszona kiełbaska np. myśliwska. Ze słodkości to mi się spisują żelki. Mimo wszystko fajnie się zatrzymać gdzieś po drodze i wrzucić chociaż hotdoga na stacji benzynowej.

Napisano

Po stanie bidonu widać ile kurzu jest w powietrzu :)

Ogólnie to prace rolnicze bywają uciążliwe ze względu na kurz albo opryski, ostatnio miałem taką kombinację oprysków z niekorzystnym wiatrem, fuj, jednak rundup w pieczywie tak nie psuje smaku jak wdychany bezpośrednio ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...