Skocz do zawartości

[napęd] Prośba o pomoc w sprawie przeróbki pod singla

Radek_89

Rekomendowane odpowiedzi

Wtedy to dopiero się odsunie :D 

Ja bym kombinował z suportem, choć oś w kwadracie minimalnie się ugina to nie bałbym się niewielkiego odstępu zębatki od ramy. myślę że 3-4 milimetry spokojnie wystarczy.

113/118 będzie okej, 127 to faktycznie przegięcie. I minimalnym skosem się nie przejmuj, grunt żeby napinacz dogadał się z zębatką i był w jednej osi, to na tyle mocny napinacz że spokojnie utrzyma łańcuch w poprawnej pozycji, działa podobnie jak przerzutka - a przy kasecie przecież łańcuch jest pod znacznymi przekosami. 

Ten Alfine z dużym kółkiem, regulowany - nie polecam, łatwo się luzuje, jest kiepski. 

Witam Mikeskywalker, udalo mi się ustawić zębatkę tylną idealnie równo z kółkami napinaczy, a na początku myślałem że będzie z tym problem, ale jak tylko zdjalem koło, włożyłem podkładki z zębatka na "oko" i wcelowałem, więc już tego nie ruszam, jest ok, tylko kwestia korby. Dziękuję za sugestie, tez myślałem żeby zmienić wkład, ten jest zdecydowanie za długi, wcześniej z potrójną korbą byl 122,5. Mam nadzieję, że ten 115 będzie dobry, na pewno lepszy niż obecny. tyle kombinowania, ale czuję że warto, już nie mogę się doczekać aż będę mógł jeździć. Pozdrawiam i dziękuję 🙂

Jeśli dobrze rozumiem, to ten napinacz Alfine wymusza ustawienie tylnej zębatki i nie możesz jej dopasować do przedniej przez przeniesienie na drugą stronę pierścieni? Mój tandetny napinacz można przesuwać na boki i ustawić tak, jak wypada zębatka. To też jest opcja rozwiązania problemu, ale z kompromisem jakościowym. 

Witam wszystkich. Niestety nie mogę dać Wam spokoju, zawsze jakieś problemy, ale się uparłem 😋 wkręciłem suport pod 118 i niestety, ząbki korby są w odległości jakiś 2-3 mm od rury widelca i jak myślicie, sztywność korb pod kwadrat, albo samej osi suportu jest na tyle wytrzymała, że przy mocniejszym naciśnięciu pedałami zęby nie porysują widelca? Czy lepiej wymienić na korbę z mniejszą ilością zębów np 38, żeby średnica była mniejsza i odległość się zwiekszyla? Na szczęście udalo sie tym suportem uzyskać idealnie prostą linię łańcucha, lecz niestety został problem z tą odległością i martwi mnie, że jednak będzie sie wyginać i "chrobotnie o ramę", bo momentami bardzo mocno naciskam na pedały. Bardzo prosilbym o odpowiedź, bo jeszcze znalazłem coś takiego na allegro:

https://allegro.pl/oferta/korba-mechanizm-korbowy-m-wave-38t-nexus-czarna-9762361743

i jesli dzisiaj/jutro wcześnie bym zamówił, to dojdzie do piątku. Tu akurat ta korba, niby noname, ale pasuje pod łańcuch 3/32 który mam

pozdrawiam i przepraszam za kłopot

Ot, tania, ciężka korba do mieszczuchów. Pytanie jak dogada się z suportami które masz bo różne korby mają różne osadzenia na suporcie - tutaj zalecają 127mm. 

No i przełożenia Ci to zupełnie degraduje, bo musiałbyś to spasować z zębatką 13T z tyłu. A dwa - nie masz osłony łańcucha, może spadać - w Twojej korbie masz osłonę. Bez osłony da się żyć ale z zębatką narrow-wide. 38T są bardzo tanie i popularne, może w tę stronę pójść - jakakolwiek korba 3x (same ramiona nawet), do tego narrow wide, podkładki jakieś czy osłona zrobiona ze starej zębatki i będzie grać. Do tego zębatka 13T z tyłu a zawsze jakbyś miał nieco za twardo można zmienić na 15T. 

Ciężki mi powiedzieć jak sobie ten napinacz Alfine poradzi z 13T, niby to sporo poza zakresem. 

a może by pójść w drugą stronę i wymienić samą zębatkę korby którą mam, z 46T na jakąś mniejszą? Tylko nie wiem, jak kierować się podczas wyboru, wiem tylko ze jest na 5 śrub, czy trzebaby było zmierzyć rozstaw między śrubami, czy do tego samoxa nie da się dobrać korby? Zostawilbym ten, bo tu mam tę osłonę. chyba nie będę już kombinował z suportami, bo wymienilem już dwa. A odnośnie przełożeń, to rozumiem, będzie miększe, ale juz żeby w końcu móc jeździć na rowerze - jakoś to przeboleje, a moze z czasem zakupię zębatkę 13T. Dzięki za szybką odpowiedź

Zmierz rozstaw, masz zębatkę 5-ramienną,  czyli będzie to BCD 5x110 albo 5x130 (najprawdopodobniej). 

Jeśli ta druga opcja to minimalnie mniejsza (45) będzie zębatka Alfine a potem może być problem, z 44/42, dopiero do 39T (standardowa zębatka w korbach 39/53). Więc to też jest jakaś opcja, że do obecnej korby dajesz zębatkę 39T. 

Cześć witam 🙂 udało mi się uzyskać kompromis i chyba już tak zostawię. Założyłem suport 122,5mm, linia wydaje się prosta, tak samo jak ustawienie między zębatką na kasecie a napinaczem, lecz spotkał mnie problem, jeśli chciałbym w przyszłości zmienić zębatkę korby. myślałem o tej shimano alfine 45T, która jest odrobinę mniejsza, ale zamiast standardowego rozstawu śrub na 130mm okazało się, że wymiar jest ani nie 110, ani nie 130 😔, wiec w przyszłości trzeba będzie chyba zainwestować w jakąś NW z łożyskami zewnętrznymi. A może ja cos zle wymierzyłem? Pozdrawiam 

received_797733994212638.jpeg

tyle wynosi rozstaw po przekątnej. z kolei śruba - śruba rozstaw ~ 75mm, więc to jakieś wymiary noname niezestandaryzowane, druga sprawa ciężko było mi znaleźć podobną korbę Samox jaką mam. To korba z Kellys Physia 10 na bodajże 2016 rok, taki rower fitness 1x9p

próbowałem wcześniej nawet przełożyć w ramę lazaro cały napęd z physia, ale wtedy przerzutka nie wchodzi na największą zębatkę z tyłu, to samo z suportem który jest w physiu na 110mm, tutaj w lazaro jest za krótki i myślę że te wszystkie problemy wynikają z geometrii ram rowerowych, chociaż mogę się mylić. W physiu tylny widelec jest wąski, a w lazaro szeroki i stąd ta korba była za blisko widelca, pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Witam cześć wszystkim 😊 chciałbym się jeszcze o coś zapytać. Wszystko, dzięki Wam udało się złożyć i rowe wllr wspaniale jeździ, to jest właśnie to, czego szukałem. Mam jeszcze jedno pytanie i proszę o pomoc. nosze się z zamiarem odejścia od systemu na kwadrat i chciałbym zrobić jak mówił Mikeskywalker, że można by zastosować korbę NW wtedy już bez osłony łańcucha. miałem kupić zębatkę alfine, ale zamiast inwestować w korbę na kwadrat ponad 100 zl, to wolałbym dołożyć do korby NW w systemie hollowtech 2. Pomijając kwestie tylniej zębatki 15T, bo założyłem też zębatkę reverse 13T i napinacz działa super. Nawet nie odczułem wielkiej różnicy, a jeździ się przyjemniej i szybciej. Przejechałem na takim zestawie 10 dni do pracy, co daje jakies 500 km i nic się nie wkręciło, łańcuch nie spadł ani nie przytrafiła się żadna przygoda, więc chciałbym się tylko skupić na korbie. Znalazlem cos takiego: 

https://allegro.pl/oferta/korba-narrow-wide-prowheel-1x11-1x10-1x9-1x8-10812838426

szukałem też innych korb tego typu shimano, ale długość ramienia przeważnie wynosi 175mm, a u mnie jest 170, wiec ta się mieści. Wziąłbym z tarczą 38 zębów bo można wybrać i jak myślicie, gdybym kupil do tego suport pod swój wymiar na 68mm, to czy mialoby to sens? a jeśli nie, to czy polecielibyscie jakąś korbę w hollowtechu która mógłbym spróbować zamontować? pozdrawiam i dziękuję

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...