Skocz do zawartości

[stery] Merida Big Nine 500 lite - nowe stery

hawkeye

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Chcę wymienić stery w rowerze Merida Big Nine 500 lite  2020 rocznik. Celuję w coś na łożyskach maszynowych.

W związku z tym dwa pytania : na pewno główka ramy jest taperowana, ale chciałbym się upewnić czy dobrze myślę że to są stery półzintegrowane? Drugie to, co polecacie?

EDIT

W sumie trzy. Zauważyłem że dolne miski są ZS55 lub ZS56. Model tych fabrycznych to M4455 więc podchodzi to pod ZS44 u góry i ZS55 na dole. Ktoś może potwierdzić?

• 2 miesiące temu...
Napisano

Dzięki, a trzeba całe stery nowe kupować czy można samo łożysko dolne wymienić na maszynowe zamiast fabrycznego wianuszka?

Napisano

Mogę sie mylić, z pewnościa mnie ktoś poprawi ale Cane Creek chyba nie ma misek sterów półzintegrowanych pod średnicę główki 55 mm. Ma pod 56. Kombinowałem z ich łożyskiem i uszczelnianą bieżnią żeby to wcisnąc do chińskiej miski ale dałem spokój. 

Napisano

A co by się stało gdybym do starych sterów po prostu zamiast wianka z łożyskiem kulkowym wsadził takie maszynowe łożysko? Nie będzie to działać?
Nie da się tak zrobić czy problem polega na znalezieniu odpowiedniej wielkości łożyska?

Napisano

O dzieki ! Jakoś na nie nie wpadłem :) 

A suport mi napisał jak poniżej, o tych 40, że mają miskę pod 55 nie wspomnieli. Może dlatego, że pytałem o uszczelnioną bieżnię, nie wiem, czy w serii 40 bieżnia jest uszczelniona.

Hi Witek ,

The best solution to get the sealed crown race would be to purchase an IS52 lower assembly which would provide you with a new bearing as well as the sealed crown race. I'd highly suggest our 110 Series IS52 lower assembly, part BAA0143, which is our premium headset utilizing the most durable seals and and optimal materials for longevity.

Cheers!

Rider Engagement Representative
Cane Creek Cycling Components
355 Cane Creek Road
Fletcher, NC 28732

W: (828) 684-3551 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...