Skocz do zawartości

[Hak przerzutki] Pęka

xhyPexx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pojawił się u mnie problem hak od przerzutki zaczął mi pękać i nie wiem co z tym zrobić. Posiadam taki napęd:

Blat Narrow wide 36T 

Łańcuch shimano  CN-HG40 skrócony z 114 ogniw do 108

Kaseta cs-hg30-8i 36-11 

Przerzutka deore rd-m 510

Łańcuch wymieniany 3 miesiące temu, więc raczej rozciągnięty nie jest,

ale z tego co zauważyłem to przerzutka ma dość mocno krzywy wózek,

czy to od tego może hak pękać. Czy po wymianie przerzutki będzie ok ?

Jeszcze dodam że to rower typu full a hak przerzutki to GW-5A.

W zdjęciu zaznaczyłem w którym miejscu pęka hak.

Myślałem, żeby ktoś wyciął mi w cnc stalowy hak...

20190314_075444A.jpg

Który z kolei ten hak Ci pęka? Jeśli pierwszy to go zwyczajnie wymień i już.

Wycinanie haka ze stali to słaby pomysł i olewanie producenta. Hak to jest bezpiecznik przerzutki - ma się poddawać. Jak będzie mocniejszy od niej to przerzutka będzie się giąć i urywać przy przeciążeniu.

Coś masz nie teges z długością łańcucha przy tak sporym blacie z przodu. Jak masz fulla to na przerzutkę działa też ugięcie zawieszenia i to też trzeba brać pod uwagę. To ci się dzieje nagle po zmianie napędu? Albo inaczej coś się zmieniło z przed zrywania haka czy tak miałeś zawsze? Hak można zrobić i to się robi ale ty masz problem taki, że jakaś siła ten hak zrywa. Albo te haki to plastelina. Jak zrobisz coś solidniejszego to owszem hak się uchowa ale może zacząć urywać się przerzutka. Dorzucił bym więcej ogniw w łańcuchu. 

Myślę, że problem rozwiązany już 3 dni i hak nie pękł wyprostowałem wózek w przerzutce i do rzuciłem 6 ogniw do łańcucha. Dzisiaj katowałem w urban freeridzie 7 godzin, a hak się dalej trzyma. Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...