xhyPexx Napisano 22 Maja 2021 Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 Witam pojawił się u mnie problem hak od przerzutki zaczął mi pękać i nie wiem co z tym zrobić. Posiadam taki napęd: Blat Narrow wide 36T Łańcuch shimano CN-HG40 skrócony z 114 ogniw do 108 Kaseta cs-hg30-8i 36-11 Przerzutka deore rd-m 510 Łańcuch wymieniany 3 miesiące temu, więc raczej rozciągnięty nie jest, ale z tego co zauważyłem to przerzutka ma dość mocno krzywy wózek, czy to od tego może hak pękać. Czy po wymianie przerzutki będzie ok ? Jeszcze dodam że to rower typu full a hak przerzutki to GW-5A. W zdjęciu zaznaczyłem w którym miejscu pęka hak. Myślałem, żeby ktoś wyciął mi w cnc stalowy hak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 22 Maja 2021 Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 Który z kolei ten hak Ci pęka? Jeśli pierwszy to go zwyczajnie wymień i już. Wycinanie haka ze stali to słaby pomysł i olewanie producenta. Hak to jest bezpiecznik przerzutki - ma się poddawać. Jak będzie mocniejszy od niej to przerzutka będzie się giąć i urywać przy przeciążeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 22 Maja 2021 Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 To w Kellys pewnie o tym nie wiedzą https://allegro.pl/oferta/hak-do-ramy-kellys-gate-thorx-2015r-142x12-sztywna-9388701453 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xhyPexx Napisano 22 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 Już 4 pękł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 22 Maja 2021 Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 Ja mam trzecią przerzutkę, ale za to oryginalny hak, wolałbyś tak? Widocznie masz pecha, a skoro to full, to jeśli jest użytkowany zgodnie z przeznaczeniem to trzeba się z tym liczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 22 Maja 2021 Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 Coś masz nie teges z długością łańcucha przy tak sporym blacie z przodu. Jak masz fulla to na przerzutkę działa też ugięcie zawieszenia i to też trzeba brać pod uwagę. To ci się dzieje nagle po zmianie napędu? Albo inaczej coś się zmieniło z przed zrywania haka czy tak miałeś zawsze? Hak można zrobić i to się robi ale ty masz problem taki, że jakaś siła ten hak zrywa. Albo te haki to plastelina. Jak zrobisz coś solidniejszego to owszem hak się uchowa ale może zacząć urywać się przerzutka. Dorzucił bym więcej ogniw w łańcuchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xhyPexx Napisano 24 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Wcześniej miałem napęd 3x8 i hak mi w ciągu roku tylko 1 pękł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xhyPexx Napisano 27 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Myślę, że problem rozwiązany już 3 dni i hak nie pękł wyprostowałem wózek w przerzutce i do rzuciłem 6 ogniw do łańcucha. Dzisiaj katowałem w urban freeridzie 7 godzin, a hak się dalej trzyma. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.