Skocz do zawartości

[Dętka] Dopasowanie rozmiaru do opony

DzikiKoziol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Google twierdzi, że to wąska dętka do opon szosowych, ale w praktyce jeśli chcesz to możesz jej użyć i się rozciągnie - nie ma problemu. Rozciągnięta ma cieńsze i naprężone ścianki, więc niby jest bardziej podatna na przebicie.

Napisano

Na zapas się sprawdzi bez problemu.

Ja od dłuższego czasu mam w przednim kole z oponą 28x1,75 dętkę 26' i już tak się wpasowała, że nawet jak ściągałem ostatnio oponę to zeszła razem z nią bez zmiany średnicy. Rozmiarówka dętek to jest naprawdę tylko sugestia.

Napisano

Nie byłbym optymistą, że dętka 18-28mm da radę z oponą 44mm.
Byłem już świadkiem jak ktoś się pomylił i wziął szosowe z decathlona i próbował wsadzić w trekkinga lub nawet górala - wywaliło obie z kupionego zestawu.

Między 26 a 28 cali jest różnica około 8%. Między dętką szosową, a oponą 1,75 prawie dwukrotna.
Dętki są rozciągliwe ale nie aż tak.

Miałem kiedyś mniejsze niedopasowanie (albo 35 w oponie 1,75, albo 1,75 w oponie 2,1) i dosyć długo podczas pompowania dętka była luźna w oponie.
Polecam sprawdzić w domu czy da radę niż przekonać się w terenie, że nie.

Napisano

Możliwe, że markowa dętka rzeczywiście nie da rady jak mówisz, bo jest lżejsza, czyli ma mniej gumy.

Tanie, grube i ciężkie dętki spokojnie się rozdymają sporo ponad nominał. Wkładałem dętkę 26x1,5 do opony 2,5 i mimo, że rzeczywiście długo była luźna przy pompowaniu to dała radę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...