orbea88 Napisano 21 Maja 2021 Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 Witajcie, klika dni temu kupiłem rower Merida BIG.NINE 500 LITE, wiele osób pisało, że najsłabsze ogniwo w tym modelu to hamulce Shimano MT-200, tarcza RT-10 Na co mógłbym zmienić, żeby poprawić jakość hamowania? Chciałbym, żeby wszystko było kompatybilne z resztą osprzętu Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 21 Maja 2021 Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 Coś z klamkami w systemie i-spec EV, czyli Br-m6100,7100,8100 Ale zaczął bym od zmiany tarcz na RT64 minimum + klocki (EBC, koolstop, Shimano ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 21 Maja 2021 Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 Podaj budżet jakim dysponujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 21 Maja 2021 Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 (edytowane) 24 minuty temu, orbea88 napisał: wiele osób pisało, że najsłabsze ogniwo w tym modelu to hamulce A jak twoje wrażenia z hamowania ? Tył/przód. Masz manetki na obejmę czy przymocowane do klamek ISPEC-em ? Edytowane 21 Maja 2021 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 21 Maja 2021 Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 Po kupnie są na obejmie, ale zobacz jakie ma manetki - tam nie podejdzie żaden ispec stary z tego powodu co sam miałeś Ty, ja i wiele innych. Jedyny ratunek to i-spec ev Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 21 Maja 2021 Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 No nie wiem, mi kolidowałyby hamulce z manetkami, manetek na EV nie widziłem. Czyli manetki na obejme nie zagrają np. z Magurą ? https://www.bike-discount.de/en/buy/magura-mt-trail-sport-hc-1-finger-disc-brake-set-641450 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 21 Maja 2021 Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 dobra, idę spać, nie myślę o tej porze. Znowu myślałem po swojemu, że tu szuka manetek do hamulców ev. Sorry Zagra wszystko do manetek w 500 lite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Maja 2021 Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 7 godzin temu, Q_u napisał: Coś z klamkami w systemie i-spec EV, czyli Br-m6100,7100,8100 Ale zaczął bym od zmiany tarcz na RT64 minimum + klocki (EBC, koolstop, Shimano ) Do MT200 nie podejdą tarcze RT64. Ja ostatnio do zacisku MT400 dorzuciłem klamki MT500. Różnica jest wyczuwalna względem klamek MT200, które są bliźniacze do MT400 które miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orbea88 Napisano 23 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 budżet 500-600zł da się poprawić jakość hamowania za te pieniądze? tarcz bym raczej nie zmianiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 23 Maja 2021 Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Kup deore m6100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 23 Maja 2021 Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 W dniu 22.05.2021 o 00:42, wkg napisał: A jak twoje wrażenia z hamowania ? Przecież autor napisał, że przetestował porządnie rower i hamulce są za słabe dla niego. O tutaj: W dniu 22.05.2021 o 00:19, orbea88 napisał: klika dni temu kupiłem rower Merida BIG.NINE 500 LITE, wiele osób pisało, że najsłabsze ogniwo w tym modelu to hamulce 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 23 Maja 2021 Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 (edytowane) Dzieki, próbujesz wyręczać adresata pytania, to miłe, ale chyba nie zrozumiałes ani odpowiedzi ani cytatu który przytoczyłeś. Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem swój post. Pytałem o opinię autora a nie o to, co wyczytał od wielu osób Edytowane 23 Maja 2021 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Maja 2021 Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Podejrzewam że to była ironia. Zamiast pojeździć, autor ślepo zaufał losowym ludziom z internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 24 Maja 2021 Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Dokładnie! 😉 Słuchając głupot, które wiele osób wypisuje na forum to musiałbym jeszcze przed wyprowadzeniem roweru z garażu wymieniać hamulce w każdym egzemplarzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 24 Maja 2021 Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 (edytowane) :) Ja akurat bym wymienił póki można sprzedać jako nowe. Niestety nie zrobiłem tego od razu więc pierwszy - przód musiałem po pół roku, drugi po czterech a różnica w kulturze hamowania - niesamowita. Ale co kto lubi. Edytowane 24 Maja 2021 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 24 Maja 2021 Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Zacznij od wymiany klocków na coś lepszego, a jeśli rower dopiero kupiony to daj im się dotrzeć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orbea88 Napisano 24 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 spoko niech się dotrą zmiana samej klamki na krótszą, ale klasę wyżej(deore) poprawi jakość ? z tego co czytam klamka MT200 jest z grupy Altus... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Maja 2021 Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 U mnie zmiana pomogła. Klamka jest dużo bardziej ergonomiczna i ma Servowave. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 24 Maja 2021 Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Klamka daje sporo, ale przy takim zacisku nie będzie dużej różnicy. Jak już to zmieniać zacisk a najlepiej całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 24 Maja 2021 Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Zacisk niespecjalnie różni się od deorki... zacznijmy od tego - ta sama średnica tłoczków 21mm czyli teoretycznie nie jest słabym ogniwem (tylko teoretycznie bo niestety ma inny kształt klocków). Tu po prostu zestaw elementów jest tak dobrany że każdy coś tam osłabia w stosunku do wyższych modeli, począwszy od dłuższej klamki bez servo, przez klocki i to wcale nie materiał bo ten można zmienić (ważny jest ich kształt, który w zasadzie determinuje wybór tarczy) no i właśnie te nieszczęsne tarcze niskich grup Shimano - one są po prostu słabe, miękkie i gówno nie hamują. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 orbea88 1. Klocki półmetaliczne. 2. Klamki BL-M640 - zamontujesz do nich manetki na obejmę, które zapewne posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Po co przepłacać za ZEE, skoro MT500 są dokładnie takie same? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Filip zee co prawda absolutnie nic nie wnoszą bo to ta sama klamka, ale akurat są w niemal identycznej cenie a co ważniejsze ... są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Klamki zee to kupa, ciekną po miesiącu. Praktycznie to ta sama klamka co deore m6000, tylko ma bardziej bajerancki wygląd i częściej się psuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 6 minut temu, abdesign napisał: Filip zee co prawda absolutnie nic nie wnoszą bo to ta sama klamka, ale akurat są w niemal identycznej cenie a co ważniejsze ... są. 😮 Niecały rok temu kupowałem po 90 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi