Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

klika dni temu kupiłem rower Merida BIG.NINE 500 LITE, wiele osób pisało, że najsłabsze ogniwo w tym modelu to hamulce Shimano MT-200, tarcza RT-10

Na co mógłbym zmienić, żeby poprawić jakość hamowania? Chciałbym, żeby wszystko było kompatybilne z resztą osprzętu

Z góry dzięki za pomoc

Napisano

Coś z klamkami w systemie i-spec EV, czyli Br-m6100,7100,8100

Ale zaczął bym od zmiany tarcz na RT64 minimum + klocki (EBC, koolstop, Shimano )

Napisano (edytowane)
24 minuty temu, orbea88 napisał:

wiele osób pisało, że najsłabsze ogniwo w tym modelu to hamulce

A jak twoje wrażenia z hamowania ? Tył/przód.

Masz manetki na obejmę czy przymocowane do klamek ISPEC-em ?

Edytowane przez wkg
Napisano

Po kupnie są na obejmie, ale zobacz jakie ma manetki - tam nie podejdzie żaden ispec stary z tego powodu co sam miałeś Ty, ja i wiele innych. Jedyny ratunek to i-spec ev

Napisano

dobra, idę spać, nie myślę o tej porze. Znowu myślałem po swojemu, że tu szuka manetek do hamulców ev. Sorry

Zagra wszystko do manetek w 500 lite.

Napisano
7 godzin temu, Q_u napisał:

Coś z klamkami w systemie i-spec EV, czyli Br-m6100,7100,8100

Ale zaczął bym od zmiany tarcz na RT64 minimum + klocki (EBC, koolstop, Shimano )

Do MT200 nie podejdą tarcze RT64.

Ja ostatnio do zacisku MT400 dorzuciłem klamki MT500. Różnica jest wyczuwalna względem klamek MT200, które są bliźniacze do MT400 które miałem.

Napisano
W dniu 22.05.2021 o 00:42, wkg napisał:

A jak twoje wrażenia z hamowania ?

Przecież autor napisał, że przetestował porządnie rower i hamulce są za słabe dla niego. O tutaj:

W dniu 22.05.2021 o 00:19, orbea88 napisał:

klika dni temu kupiłem rower Merida BIG.NINE 500 LITE, wiele osób pisało, że najsłabsze ogniwo w tym modelu to hamulce

😀

Napisano (edytowane)

Dzieki, próbujesz wyręczać adresata pytania, to miłe, ale chyba nie zrozumiałes ani odpowiedzi ani  cytatu który przytoczyłeś. Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem swój post.

Pytałem o opinię autora a nie o to, co wyczytał od wielu osób :D

Edytowane przez wkg
Napisano

Podejrzewam że to była ironia. Zamiast pojeździć, autor ślepo zaufał losowym ludziom z internetu.

Napisano

Dokładnie! 😉 Słuchając głupot, które wiele osób wypisuje na forum to musiałbym jeszcze przed wyprowadzeniem roweru z garażu wymieniać hamulce w każdym egzemplarzu...

Napisano (edytowane)

:)

Ja akurat bym wymienił póki można sprzedać jako nowe. Niestety nie zrobiłem tego od razu więc pierwszy - przód musiałem po pół roku, drugi po czterech a różnica w kulturze hamowania - niesamowita. 

Ale co kto lubi.

Edytowane przez wkg
Napisano

spoko niech się dotrą

zmiana samej klamki na krótszą, ale klasę wyżej(deore) poprawi jakość ?

z tego co czytam klamka MT200 jest z grupy Altus...

Napisano

U mnie zmiana pomogła. Klamka jest dużo bardziej ergonomiczna i ma Servowave.

Napisano

Zacisk niespecjalnie różni się od deorki... zacznijmy od tego - ta sama średnica tłoczków 21mm czyli teoretycznie nie jest słabym ogniwem (tylko teoretycznie bo niestety ma inny kształt klocków). Tu po prostu zestaw elementów jest tak dobrany że każdy coś tam osłabia w stosunku do wyższych modeli, począwszy od dłuższej klamki bez servo, przez klocki i to wcale nie materiał bo ten można zmienić (ważny jest ich kształt, który w zasadzie determinuje wybór tarczy) no i właśnie te nieszczęsne tarcze niskich grup Shimano - one są po prostu słabe, miękkie i gówno nie hamują. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Po co przepłacać za ZEE, skoro MT500 są dokładnie takie same?

Napisano

Klamki zee to kupa, ciekną po miesiącu. Praktycznie to ta sama klamka co deore m6000, tylko ma bardziej bajerancki wygląd i częściej się psuje.

Napisano
6 minut temu, abdesign napisał:

Filip zee co prawda absolutnie nic nie wnoszą bo to ta sama klamka, ale akurat są w niemal identycznej cenie a co ważniejsze ... są.

😮

Niecały rok temu kupowałem po 90 zł...