Skocz do zawartości

[piasta tył] Pancerna piasta tylna do roweru ważącego ponad 450kg

bartekss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, jak  w temacie, potrzebuje piasty pancernej do tylnego koła kawiarni rowerowej, roweru gastro.

Całość  waży ponad 450kg. Napęd bardzo kombinowany. 

wklejcie  w przegladarkę :

https://vimeo.com/manage/videos/356993527

Góreczka, podjazd nie wygląda stromo ,choć trochę nachylenia ma,  ale absolutnie nie jest to do pojechania na samych pedałach ,na silniku jak widać idzie:)

patrząc od tyłu: koło 26 cali , felga 36H  wzmocniona szprychy wzmocnione, do tego piasta, była to sturmey archer  x-rdc pod kastę , kaseta cała stalowa sunrace,modelu  nie pamiętam dokładnie, 11 rzędowa cała stalowa, wszystkie koronki, od biedy mogę poszukac modelu.

największa koronka kasety spięta jest z z małym blatem przy korbie, blat 24T, korba 2 blatowa i na większym blacie jest łańcuch  połączony z silnikiem przekładniowym z małą zębatką wyjściową.

silnik działa doraźnie,na podjazdach.

Podjazdy właśnie wykończyły piastę, inna sprawa ze pchałem się  na podjazdy o długości  70...100m o nachyleniu  10% pojazdem jaki nie miał prawa tam wjechać a jednak wjechałem:) po kilkunast takich akcjach ,,,oczywiscie wspomagania silnikiem,  walnęła piasta, rozkręciłem dzisiaj, zapadki w bębenku połamane, pokruszone cały bębenek pęknięty.

Jako ze kawiarnię chcę uruchomić to trzeba to koło zrobić, przeliczyłem  kwotę za  silnik w kole, i na razie odpuszczę,  więc idziemy w  piastę plus silnik ten co mam jako pomocniczy. 

Piasta jaka była do tej pory miała jeden zasadniczy plus ,hamulec bębnowy który po połączeniu z prostą już zamontowaną dźwignią robił za hamulec postojowy .

Przejrzałem net i nie widzę podobnych rozwiązań, od biedy ten postojowy mogę inaczej zrobić  jeśli tylko  da sie wymienić  piastę  na naprawdę pancerną .

Jak mam wydać 350zł na nową sturmeya to zaczynam się zastanawiać nad trwalszą .

Piasta jakiej szukam ma być naprawdę pancerna, może ważyc i 1,5kg  i ma obsłużyć kasetę 11 rzędowo sunrace z największą zębatką 46T, bez żadnej przerzutki ,bo jazda tylko na 1 blacie.

liczba otworów 36  pod wzmocnione szprychy ,rowerowe nie moto .

będę wdzięczny za podpowiedzi 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...