Ghost80 Napisano 21 Maja 2021 Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 Witam, mam problem z regulacją przedniej przerzutki shimano ACERA, reguluję wedle poradników i zawsze brakuje mi regulacji wózka na dużym blacie, na pewno linka jest za słabo napięta, nawet z maksymalnym wykręceniem baryłki, ciekawi mnie dlaczego tak się dzieje, skoro nikt tej link mocno nie naciąga, tylko ją zakręcają. Czy nie lepiej zacząć wlaśnie od górnego blatu i naciągnąć linkę, aby być pewnym, że nie zabraknie naciągu, czy to jest dobre praktyka i rozwiązanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 22 Maja 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 Zaczynasz od najmniejszej zębatki korby. Zacznij od ustawienia ograniczników przerzutki. Jeśli suport jest dobrej długości to musi wszystko działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 22 Maja 2021 Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 Możesz spróbować wg manuala Shimano > poradnik sprzedawcy; dla mojej przerzutki tylko jedna sprawa nie była wyjaśniona - wyjściowa pozycja baryłki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghost80 Napisano 23 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Udało się, ale wykorzystałem całą regulację baryłki i delikatnie nagiąłem wózek, nadszedł też czas wymiany linek po prawie 6 latach, czy shimano sp40 to dobry wybór, czy polecicie coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 23 Maja 2021 Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Daj spokój, ja najpierw walczyłem z jednym rowerem, potem z drugim, wczoraj wkurzyłem się i linkę wymieniłem, bo wyglądała już jak pawi ogon. W pudełku miałem akurat z Dekla, co prawda powinna być 1,2 a ta jest 1,1 ale póki co to tylko mi koraliki pod ramą zjechały na dół Wg tego poradnika, to istotne jest ustawienie zewnętrznej krawędzi prowadnicy nad najwyższą tarczą i to próbowałem osiągnąć napięciem linki. Dolna regulacja to pikuś, potem w instrukcji jest ustawienie łańcucha na trymowaniu czyli manewry śrubą baryłkową, a na końcu górna regulacja. Mnie się tak podręcznikowo nie udało, ostatecznie byle nie tarło na najczęściej używanych przełożeniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghost80 Napisano 21 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Napisze po czasie, po wymianie linek, okazało się, że znowu jest problem z regulacją przerzutki przedniej, okazała się zużyta ( nie miała sztywności na trzpieniu) i żadna regulacja wtedy nie będzie działać dobrze. Po zakupie takiej samej, wszystko działa bezproblemowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.