Skocz do zawartości

[Zębatka] Oval - różnice w offsecie / rotacji względem punktów mocowania

RafalxM

Rekomendowane odpowiedzi

Testujemy zębatki   NW Oval  104 BCD    32T i 34T.  Ja osobiście oprócz większego cyklicznego obcierania na max przekosie nie odczułem jakiś specjalnych różnic. Być może po powrocie do okrągłej była jakaś większa różnica odczuwalna.

Drugi tester dopiero będzie zaczynał, do tej pory używał tylko okrągłych zębatek.

Mamy tanią zębatkę o takiej 'rotacji' 90°  , czyli strzałka mocowania jest 'prostopadle do dłuższego brzegu' , 

Zebatka-Narrow-Wide-34T-CZARNA-owalna-10

Trafiliśmy jednak na coś takiego , z rotacją z opisu  112°

Wolf-Tooth-koronka-104BCD-34T-ovalna-MTB

Niestety ta druga kosztuje ok 270 zł  , także trochę dużo jak do testów 'czy się spodoba czy nie'.

Pytanie do praktyków - która jest 'prawidłowa/lepsza'  - pomijając opisy marketingowe.

Macie jakieś doświadczenia i porównanie w używaniu takich różnych rotacji ?

Jeśli chodzi o odczuwanie różnicy oval vs. round to pojeździj pół dnia na ovalu a potem przesiądz się na okrągłą... poczujesz natychmiast. Jest to jednak różnica odczuwalna ale niemierzalna ;) co potwierdzają liczne, dostępne w sieci testy.

Odnośnie przesunięcia kąta - jesli nie czujesz różnicy 90 stopni to myślisz, że odczujesz 112?

Pierwszy rodzaj testu jak pisałem już przeprowadzałem, po 1-2 dniach przy powrocie jakąś tam odczułem.

Z kątem , którymkolwiek, wymyślono to żeby 'nie tracić nacisku na pedał' , jak zwał tak zwał.  Pytanie tylko z czego wynika różnica w tych dwóch, liczyłem na to że ktoś już się z tego doktoryzował ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...