dorez Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Witam serdecznie Forumowiczów To mój pierwszy post. Nie jestem bardzo obeznany i mam kilka pytań. Chcę skompletować napęd do roweru górsko-rekreacyjnego w możliwie niskiej cenie. Wiem, że teraz niestety trudno z dostępnością i ceny wygórowane, ale może coś się uda. Zależy mi na uzyskaniu dość lekkiego przełożenia, gdyż ma być u mojej siostry i nie chcę jej zniechęcić w trakcie wypadów w teren Dla porównania ja mam napęd 1x11: z tyłu największa 46, z przodu tarcza 32 (awaryjnie zmieniam 30 na góry), jednak u niej myślę nad uzyskaniem nawet lżejszego stosunku (u mnie wychodzi 32/46=0,69 lub 30/46=0,65). Wstępnie zastanawiam się nad np. 2x9 w konfiguracji: kaseta 11-36 i na korbie najmniejsza tarcza 22, wyjdzie wtedy leciutko 0,61. Jest tylko jedna rzecz, która może troszkę skomplikować: na tył preferowana manetka obrotowa. Nie ma tu zbyt wyboru, ale znalazłem coś takiego jak SRAM Centera 9s (jeśli gdziekolwiek teraz dostanę). Z informacji wynika, że może ona współpracować zarówno ze Sram, jak i Shimano - to prawda? Proszę o jakieś przykłady przerzutek, które można bezproblemowo połączyć z taką manetką. Na początek chcę rozwiązać problem manetka/przerzutka, ale wszelkie alternatywy i porady co do reszty części mile widziane - jaka kaseta, przerzutka na przód i tył, korba. Jak tam uważacie, zależy co wyjdzie taniej/lepiej. Jeszcze takie pytanie: czy korbę 3x można przerobić na 2x zostawiając najmniejszy i środkowy blat i będzie to dobrze działać z przerzutką 2x? Korby też jeszcze nie wybrałem, ale myślę o jakimś najtańszym rozwiązaniu z Hollowtech i gdyby się trafiła tańsza 3x to by się przerobiło (Nawet gdyby miało zostać 22/32 to raczej jej wystarczy, bo nie jeździ szybko, podobnie jak ja. W razie czego można zmienić na większą, ale tu chyba też pojemność przerzutki wchodzi w grę). Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.